30 Temmuz 2012 09:41

Doğan Kardeş’le büyümek

1945’ten bugüne yayınlanan Doğan Kardeş çocuk dergisinin en güzel örneklerinin ve orijinal kitap kapaklarının yer aldığı “Yalçın Emiroğlu’ndan Günümüze ‘Doğan Kardeş’le Büyümek” sergisi CMK sanat galerisinde başlıyor. Sergi, Türkiye’de bir efsane haline gelmiş, kuşaklar boyunca &

Doğan Kardeş’le büyümek
Paylaş

1945’ten bugüne yayınlanan Doğan Kardeş çocuk dergisinin en güzel örneklerinin ve orijinal kitap kapaklarının yer aldığı “Yalçın Emiroğlu’ndan Günümüze ‘Doğan Kardeş’le Büyümek” sergisi CMK sanat galerisinde başlıyor. Sergi, Türkiye’de bir efsane haline gelmiş, kuşaklar boyunca çocukların anılarında derin izler bırakmış olan çocuk dergisi Doğan Kardeş’in 68 yıllık öyküsüne odaklanıyor. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve  Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi iş birliğiyle hazırlanan sergi, 3-31 Ağustos 2012 tarihleri arasında CKM Sanat Galerisinde ziyaret edilebilir.

ORJİNAL ÇİZİMLER, KAPAK AFİŞLERİ VE KİTAPLAR

Yalçın Emiroğlu’ndan Günümüze ‘Doğan Kardeş’le Büyümek Sergisi’nde yıllar boyunca Doğan Kardeş’in kapaklarını çizen Yalçın Emiroğlu’nun Doğan Kardeş Dizisi için yaptığı 28 orijinal kapak tasarımı, bu kapakların afişleri ve kitaplardan örnekler bulunuyor. Sergide ayrıca Doğan Kardeş için son dönemde kitap kapakları çizimleri yapan Selçuk Demirel, Emine Bora, Mustafa Delioğlu ve Feridun Oral’ın da yaptığı kitap kapaklarından orijinal örnekler yer alıyor. Emine Bora’nın Pinokyo’nun Maceraları, Ben Çocukken Maskeli Şenlik, Eşek Dersem Çık, Keçi Dersem Kaç, Mustafa Delioğlu’nun Pollyanna, Keloğlan Masalları, Mavi Gelin, Feridun Oral’ın Bidi, Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor, Böğürtlen Cini ve Sarı Gaga, Selçuk Demirel’in Mumuk Maceraları serisi, Ayağına Diken Batan Süper Karga, Alfabe ve son olarak da Yalçın Emiroğlu’nun ilk dönem kitap kapaklarından Leylek Dede, Wilhelm Tell, Gözlüklü Kedi, Aslan ve Küçük Lord gibi örnekler ise sergide bulunan yeni dönem kitap kapakları arasında.

DOĞAN KARDEŞ KİMDİR?                                                                                                           

1945 yılında yayımlanmaya başlayan Doğan Kardeş, ismini Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent’in 1939 yılında Alpler’de bir heyelan sonucunda hayatını kaybeden 10 yaşındaki oğlu Doğan’dan alır. İlk kez 23 Nisan 1945 tarihinde Yapı ve Kredi Bankası tarafından çıkartılan Doğan Kardeş dergisinin kurucularından Vedat Nedim Tör, bir süre sonra dergiye gösterilen yoğun ilgi karşısında, bir de kitap serisi yayımlamaya karar verir. Dünya çocuk edebiyatının birçok ünlü isminin eserlerini Türkçeye kazandıran Doğan Kardeş Yayınları da bu şekilde doğar. Yerli ve yabancı yazarların hikaye ve romanlarından çocuk masal kitaplarına… Çağlar Boyunca Büyük Adamlar Serisi’nden Sanat Şaheserleri/En büyük Ressamlar Serisi’ne… Çocuklar İçin Görgü kitaplarından çeşitli ansiklopedilere kadar 400’ü aşkın kitap Doğan Kardeş tarafından yayımlanır. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘The Genex’ soykırımın 100. yıldönümünde vizyona girecek

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da açık hava sinema günleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...