11 Ekim 2017 09:34

Ders kitabında Arap Alevilerinin ötekileştirilmesine tepki

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabında Arap Alevilere yönelik ötekileştirici ifadelere Adana'da basın açıklamasıyla tepki gösterildi.

Paylaş

12’nci sınıflar için hazırlanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabında yer alan Arap Alevi halkına yönelik ötekileştirici ve hedef gösterici ifadelere basın açıklaması ile tepki gösterildi. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı’nın da kin ve düşmanlığa tahrik gerekçesi ile toplatılması ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatılması için Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğu ders kitabındaki ifadelerle ilgili Adana’da ortak basın açıklaması yapan çeşitli Alevi dernekleri kitabın kaldırılmasını istedi.

‘KİTAPTA ÖTEKİLEŞTİRİCİ İFADELER YER ALIYOR’

Basın açıklamasını okuyan Akdeniz Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Kenan İskender, kitabın 72’nci sayfasında Nusayrilik başlığı adı altında Arap Aleviler hakkında doğru olmayan, ötekileştirici, ayrıştırıcı ifadelerin yer aldığını söyledi. Ders kitabında Ali’yi tanrı, Muhammed B. Nusayr’ı peygamber olarak kabul ettikleri; namazın sadece dua, orucun sessizlik, hac ibadetinin de dini liderlerin mezarlarını ziyaretten ibaret olduğunun yazılı olduğunu aktaran İskender, “Bu yazıda bazı Alevilerin Hz. Ali’nin güneşte, bir kısmının da ayda oturduğuna inandıkları şeklinde hayal dünyasını zorlayan inanışlara sahip olduğu iddia edilmiştir” dedi.

Yazılanların yanlışlıkla yayınlanmış olduğuna inanmadıklarını ifade eden İskender, doğru bilgilerin yer aldığı önceki kitabın yazarı ve editörü ile yanlış bilgilerin yer aldığı kitabın yazar ve editörünün aynı olduğuna dikkat çekti. İskender, bu kitapla birlikte düşünce ve vicdan özgürlüğüne dair AİHS’nin 9’uncu maddesi ve Kişisel ve Siyasal Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin 18’inci maddesi ve Anayasa’nın 24’üncü maddesinin ihlal edildiğini ifade etti.

‘HASAN ALTUN SERBEST BIRAKILSIN’

Alevilere yönelik sistematik baskının yüz yıllardır devam ettiğini dile getiren İskender, “Önceleri kılıç zoru ile başlayan bu uygulama daha sonra evleri işaretleme, yalan; teknolojinin gelişmesi ile internet ortamında yazılan yazılar, ders kitapları ve son olarak sabah namazı operasyonları ile Alevi kurum yöneticilerine karşı haksız gözaltılar devam etmektedir. Ana Fatma Cemevi Başkanımız Hasan Altun salı günü gözaltına alınmıştır. Arkadaşımızın serbest bırakılmasını istiyoruz ” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Açlık grevindeki Nuriye Gülmen’e refakatçi yasağı

SONRAKİ HABER

İzmir'de Göç ve Mübadele Anı Evi açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...