11 Ekim 2017 09:27

Açlık grevindeki Nuriye Gülmen’e refakatçi yasağı

Açlık grevindeki Nuriye Gülmen yoğun bakımdan mahkum koğuşuna alındı. Refakatçiye yine izin verilmiyor. 

Paylaş

Ankara Numune Hastanesi ve AİHM'in "yalnız kalamaz" raporuna rağmen açlık grevindeki Nuriye Gülmen'in yanında refakatçi bulunmasına izin verilmiyor. 9 Ekim akşamı yoğun bakımdan, hastanenin mahkum koğuşuna götürülen Gülmen ile görüşme süresi yine 5 dakika ile sınırlandırıldı. Avukat Aytül Kaplan, “Bunlar zorla müdahale planının bir parçası” dedi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işlerinden edilen eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevi 217’nci gününe girdi. Duruşmasına 2 gün kala zorla Numune Hastanesi yoğun bakım servisine götürülen Gülmen, 9 Ekim gecesi Numune Hastanesi'nin mahkum koğuşuna götürüldü.

GÖRÜŞME SÜRESİ 5 DAKİKAYLA SINIRLANDIRILDI

Önceki gün Gülmen’i ziyaret eden avukatı Aytül Kaplan, avukatları ve refakatçilerine haber verilmeden Gülmen’in mahkum koğuşuna götürüldüğünü aktardı. Kaplan, “Ben direkt yoğun bakıma gittim orada öğrendim. Yoğun bakımda olduğunu düşündüğümüz için de dilekçemizi bu şekilde verdik. Yoğun bakımdaki görüşme süresi 5 dakikaydı. Ama savcı Nuriye’nin mahkum koğuşuna götürüldüğünü biliyordu. Ve mahkum koğuşunda da görüşme süresini 5 dakikayla sınırlandıracaklarını söylediler bize” bilgilerini paylaştı.

‘BAŞHEKİM NURİYE İÇİN REFAKATÇİYE İHTİYACI YOK DEDİ’

Refakatçi sorununu gidermek için Gülmen'in mahkum koğuşuna götürüldüğünü düşündüklerini belirten Kaplan, "Bu konuda AİHM’in 'tek başına kalamaz' kararı da olunca böyle düşündük. Numune Hastanesi başhekimi ile görüşmemizde elimizdeki 'refakatçisiz kalamaz' yönündeki heyet raporunu gösterdik. Başhekim de bize ‘Gerekirse biz yeniden rapor düzenleriz. Refakatçiye ihtiyacı yok' şeklinde cevap verdi" diye aktardı. 

SAVCI AİHM VE NUMUNE’NİN KARARINI YOK SAYDI

Bunun üzerine savcılığa gittiklerini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Numune Hastanesi’nin “Tek başına yaşamını idame ettiremez” kararını göstererek, refakatçi bulundurulması yönünde dilekçe yazdıklarını belirten Kaplan, savcılıktan ret cevabı aldıklarını belirtti. Kaplan, “Savcıyla konuştuğumuzda bize hastanenin 'refakate ihtiyacı yoktur' diye yeni bir kararı var. Talebinizi yarın reddedeceğiz’ dedi. Sözlü olarak bize bu bilgiyi verdi” diye aktardı.

‘BÜTÜN BUNLAR ZORLA MÜDAHALE PLANININ BİR PARÇASI’

Kaplan, şu değerlendirmede bulundu: “Bu kararın  üzerinden yaklaşık 3 ay geçti ve açlık grevine devam eden birinin refakatçiye nasıl ihtiyacı olamaz. Refakatçi kabul etmemelerinin nedeni Nuriye’ye müdahale etmek istedikleri için. Bütün bunlar zorla müdahale planının bir parçası. Çünkü refakatçi bilinç kaybını geciktiriyor. Çünkü çok katkısı oluyor. Açlık grevini müdahale ile bir an önce sonlandırmak istiyorlar."

GÜLMEN’İN BULUNDUĞU YER GÜN IŞIĞI GÖRMÜYOR

Gülmen’in bulunduğu odanın karanlık ve gün ışığı görmediğini aktaran Kaplan, görüşme sırasında kendisinin odaya girmesine izin vermediğini aktardı. Kendisine "koridorda belli bir noktayı geçemezsin" diye engel olunduğunu belirten Kaplan, "Nuriye’yi odadan çıkarmak üzereyken odanın kapısına gittim. Kapıdan odayı gördüm ve odanın içerisi gece gibiydi. Küçük bir oda değil birden fazla yatak var ama gece gibiydi. Bu anlamda odanın hijyen koşulları ve başka ayrıntılarına ilişkin gözlem yapamadım. Koridora tekerlekli sandalyeyle getirdiler” dedi.

GÜLMEN: BURASI ÇOK KÖTÜ, GÜN IŞIĞI GÖRMÜYORUM, ÖFKELİYİM

Gülen ile 5 dakika görüştürüldüğünü belirten Kaplan, Gülmen'in beyanlarını aktardı: "Nuriye 5 dakika görüşmeye itiraz etti. ‘Burası yoğun bakım değil niye 5 dakika yapılıyor görüşler’ şeklinde tepki gösterdi. Nuriye de aynı şeyi düşünmüş mahpus koğuşuna getirilince refakatçi getirileceğini düşünmüş. Nuriye ‘Annenize haber verdik dediler ama ben sabahtan beri refakatçi bekliyorum’ dedi. Nuriye bu refakatçi konusunu bir an önce halledilmesini istiyor. ‘Burası çok kötü, hiç gün ışığı görmüyor, çok öfkeliyim’ dedi." (Ankara/MA)

{{332918}}
 

ÖNCEKİ HABER

Her 10 dakikada 1 kız çocuğu hayatını kaybediyor

SONRAKİ HABER

Ders kitabında Arap Alevilerinin ötekileştirilmesine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa