EMEP: AKP antiemperyalistse bölgede kardeşliği savunmalı

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ABD-Türkiye arasındaki vize krizini değerlendirdi.

11 Ekim 2017 08:44
Paylaş

Zeliş IRMAK
İstanbul

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan vize krizine ilişkin Evrensel Web TV’ye değerlendirmelerde bulundu. Krizin arka planını anlatan Gürkan, vize adımını ABD’nin İstanbul Konsolosluğu’nda görevli Metin Topuz’un tutuklanmasıyla açıklamanın yeterli olmayacağını ifade etti. Türkiye’nin bir süredir ABD’yle çıkar çatışması yaşadığını dile getiren Gürkan, “S400 füze alımları, Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi, gibi tarihsel arka plan söz konusu. Türkiye’nin ABD eksenli dış politika tutumu hiçbir zaman değişmemiştir. Fakat son dönemsel taktiklerde zaman zaman ayrı düşebilmektedir. Çünkü iki farklı ülke var, farklı çıkarlar var. Bu çıkarların zaman zaman çatıştığı zamanlar olabilir” dedi.

‘ABD’YLE YAŞANAN ÇIKAR ÇATIŞMASI DÖNEMSEL’

Türkiye’nin itibarlı bir ülke olması halinde ABD’nin vize yaptırımı uygulayamayacağını söyleyen EMEP Genel Başkanı, AKP hükümetinin ‘antiemperyalist’ söylemlerini de eleştirdi. Türkiye’nin ABD çelişkisinin dönemsel olduğunu vurgulayan Gürkan, yakın döneme kadar Fırat Kalkanı gibi ABD’yle ortak adımlar atıldığını hatırlattı.

‘ANTİEMPERYALİST TUTUM İÇİN BÖLGEDE KARDEŞLİĞİ SAVUNMALI’

AKP’nin antiemperyalist politika yürütmediğini söyleyen Gürkan, “Tam tersine bir emperyalist bloktan bir diğer emperyalist blokun tarafına geçmedir. Bu açıdan eğer antiemperyalist bir tutum alınacaksa bunun göstergesi şudur; bölgede demokrasiyi güçlendirecek, bölge halklarıyla kardeşliği, dayanışmayı pekiştirecek bir politika uygulaması lazım. Hem Rusya’nın hem ABD’nin bölgeden defedilmesine yarayacak politikalar uygulaması lazım” dedi.

‘EKONOMİK YAPTIRIMLAR İŞÇİ VE EMEKÇİLERİ ETKİLEYECEK’

Hükümetin uluslararası arenada yaşanan gerilimlerle, halkı yoksullaştırdığı uyarısında bulunan Gürkan, “Zam istemeyin şimdi başımız belada, zaten yedi düvel bu ülkeye düşman, eğer siz zam isterseniz hain olursunuz, diyorlar. Diğer bir durum da uygulanacak ekonomik yaptırımlardan doğrudan işçi ve emekçiler etkilenecek, işsiz kalacaklar. Sermaye grubu bu engelleri bir şekilde aşıyor, çünkü güç onlardan yana. Aşamayacak olan işçiler ve emekçiler” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Mehmed Uzun mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

ABD Büyükelçisi Bass: Vize kararını ABD hükümeti aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...