10 Ekim 2017 00:34

‘Silaha para vereceklerine insanlara hizmet versinler’

İzmir’de çeşitli hastahanelerde çalışan taşeron işçilerle vergi kesintisinde yapılan artışı konuştuk.

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

İzmirde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan taşeron işçilerle vergi kesintisinde yapılan artışları konuştuk. İşten atılma tehlikesi nedeniyle isimlerini yazmadığımız işçiler, kesintilerin fazla olduğunu dile getirdiler. Harcamaların bir kısmının da silahlanmaya harcandığına dikkat çeken işçiler, “Silaha para yatıracaklarına insanlara hizmet versinler” diyor. 

Asgari ücretle çalıştıklarını belirten işçilere ücretlerinden yüzde kaç vergi kesintisi yapıldığını sorduğumuzda, bilgilerinin olmadığını ve hiç maaş bordrosunu almadıklarını ifade ettiler. Normalde ücretlerinden yüzde 15 oranında kesinti yapıldığını ama yeni torba yasa ile yüzde 3’lük artışın olduğunu söylediğimiz zaman ise işçiler oranların bu kadar yüksek olmasına tepki gösterdiler.

‘KOLTUKLARDA OTURANLARDAN KESİNTİ YAPSINLAR’

Hükümetin asgari ücretten çok fazla kesinti yaptığını düşündüğünü ifade eden bir kadın işçi, “Asgari ücretle geçinmek zaten zor. Ev kirası masrafları derken maaş yetmiyor. İki çocuğum var, eşim de işsiz. Bizlerin maaşlarından değil orada koltukta oturup bağıranlardan kesmeleri lazım” diye konuştu. Bir başka işçi ise şunları söyledi: “Şirketlerden bizden aldıkları kadar vergi almıyorlar. Şirket sahipleri ev harcamalarını bile şirket harcaması olarak gösterip vergi ödemiyor ama ben evime aldığım her şeyin vergisini verdiğim gibi bir de maaşımdan fazlasıyla kesinti yapıyorlar.”

Açlık ve yoksulluk sınırının altında ücret aldıklarını dile getiren bir işçi, yapılan kesintilerin nelere harcandığını bilmediğini söyleyerek, “Bütçeye giriyor orada harcıyorlar. Bir kısmı Saray’a gidiyor. Büyük bir kısmı da savaş politikalarına gidiyor. Kısaca onlardan kimin ihtiyacı varsa oraya gidiyor” dedi. Bir başka işçi de “Savaş mı var? Neden bizden kesilen paraları oraya harcıyorlar? Silaha para yatıracaklarına insanlara hizmet versinler” diyerek hükümetin politikalarına tepkisini dile getirdi.   

Hükümetin vergi karşılığı halka hizmet vermediğini dile getiren bir başka kadın işçi “Hizmetlerden yararlansak haberimiz olurdu, görürdük. Ama yapılan hiç bir şey yok. Devlete para ödüyoruz ama neye ödediğimizi bilmiyoruz. Devlet benden parayı alıyor ama nereye harcıyor bilmiyorum. Neden zenginlerden daha fazla kesinti yapmıyor da asgari ücretlilerden kesiyor. Bunu anlamış değilim. Hükmet sözde asgari ücrette vergi kesintisi olamayacağını söylemişti ama kesintiler yapılıyor” dedi.  

Aylık asgari ücret aldığını ama ortalama giderlerinin 2 bin 500 lira olduğunu belirten bir başka işçi, yapılan kesintilerle daha çok borçlandıklarını anlattı. “Hükümetin gücü bize yetiyor herhalde, bizlerden daha fazla kesinti yapıyorlar” diyen bir başka işçi ise, yapılan tüm zamlara ve haksız politikalara karşı ortak mücadele edilmesi gerektiğin dile getirdi.
 

ÖNCEKİ HABER

Sırtımızdaki kırbaç: Vergi

SONRAKİ HABER

İşçiye kaşıkla verip kazanla geri alıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...