10 Ekim 2017 00:11

10 Ekim anısına kitap belgesel ve sergiler

Sanat 10 Ekim katliamına sessiz kalmadı. Ankara Katliamı belgesel, fotoğraf ve edebiyat zemininde kendisine vücut buldu.

Paylaş

Gülçin CEYLAN
İstanbul

Bundan 2 yıl önce, 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’daki Emek Barış Demokrasi Mitingi’ni hedef alan IŞİD, Ankara Tren Garı’nda canlı bomba saldırısı gerçekleştirdi.

“Savaşa inat, barış hemen şimdi”, “Acil barış, acil demokrasi” sloganları ile barış talebinde bulunan binlerce kişi, katliamın mağduru olurken 102 can hayatını kaybetti.

Toplum ve toplumsal olaylar ile sürekli bir etkileşim içinde bulunan sanat ise bu katliama sessiz kalmadı. Ankara Katliamı belgesel, fotoğraf ve edebiyat zemininde kendisine vücut buldu.

KİTAPLARDA 10 EKİM

Yazar Şükran Lılek Yılmaz’ın Dersim Yayınları’ndan çıkan “Kansız Bir Gökyüzü İçin” adlı kitabında, katliam sonrası pek çok yazar ve gazetecinin basında yer alan, ülkenin içinde bulunduğu siyasal ve tarihsel sürecini değerlendiren yazıları ve katliamda hayatını kaybeden 100 kişiye ait kısa tanıtım yazıları yer alıyor.

İlhami Şahbaz ve Yücel Demirer’in yayına hazırladığı “Yaşıyorsak Borçluyuz” adlı kolektif bir çalışma ürünü olan derleme, vahşi saldırının nedenlerinin anlaşılması, bıraktığı derin izlerin yerel ve merkezi ölçekte değerlendirilmesi ve en önemlisi de unutulmaması için yapıldı. Çalışmanın başlangıç bölümü Emek Barış ve Demokrasi Mitingi’ne katılanların gözlemleri ile onları uğurlayan arkadaşlarının tanıklıklarını içermekte. İzleyen bölümlerde tematik ortaklıklarına göre bir araya getirilen yazılarda katliamın tarihsel arka planı, medyada yansıtılma biçimi, sosyal ve siyasal sonuçları, mekansal ve yönetsel boyutları tartışılmakta. 

Disiplinler arası bir derlemeyi oluşturan ve Kocaeli’de yaşayan araştırmacıların yazdığı bu makalelerde, katliamın farklı açılardan çekilen fotoğrafları ile Türkiye siyasetinin değişmez parçası olan şiddet ve devletin süreklilik göstermeye devam eden otoriter yüzü sergilenirken muhalefet alan ve olasılıklarına işaret ediyor.

Emek Partisi, “Emek Barış Demokrasi mitinginde hayatını kaybeden 102 kişiye ve arkadaşlarının acısını ömür boyu içinde taşıyarak yaşamak zorunda kalanlara” adadığı Ölümsüzler kitabında Emek Partisi kortejinde hayatını kaybeden 16 kişiyi konu aldı. Emek Partisi kitabının arka kapağında şu sözlere yer verdi: “Kitabın konu aldığı 16 kişi özgün, özel, kişisel bir hikayeye sahiptir ama onları birbirine benzer kılan parti bağı, her birinin hikayesin, de birbirine bağlar. O halde burada anlatılan bütün Emek Partililerin hikayesidir.”

10 EKİM BELGESELLERİ

Salih Süleymani’nin yönettiği, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinin ev sahipliği yaptığı “Ankara’nın Karası / Qira Engere” adlı belgesel patlamada hayatını kaybedenler  arasında yer alan Ümit Seylan üzerinden ilerliyor. 30 dakikalık belgesel, üniversiteyi o yıl kazanan 19 yaşındaki Seylan’ı ve katliamın ayrıntılarını anlatıyor.

Mustafa Ünlü’nün  “Ah” isimli belgeseli de katliama ayna tutan bir yapıt. Ünlü, bu çalışmayı meslek hayatının en zor işi olarak nitelendirmişti. Başkaları ölmesin diye 10 Ekim’de Ankara’da toplananların nasıl katledildiğini, buna şahit olmanın acısını, en yakından yaşamış kişilerin anlatımıyla aktarılacağını söyleyen Ünlü, patlama sırasında Ankara’da olması durumunda  muhtemelen bu belgeseli yapamayacağını da belirtmişti.

Cumhuriyet Halk Partisi de katliamda yaşamlarını yitiren CHP gençlik kolları üyelerinin anısına belgesel ve kitap hazırladı. “Baba Ben de Gideyim mi?​” belgeseli, Roboskî’den Ankara’ya çocuklarını kaybeden annelere adandı.

10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybedenlerden Elif Kanlıoğlu’nun anısına ‘Elif’ belgeseli hazırlandı. Belgeselin yönetmenlerinden birisi olan Emre Kanlığolu aynı zamanda Elif Kanlıoğlu’nun ağabeyi. Belgesel sürecini anlatan Kanlıoğlu “Şu soruyu da sordurmak istedik: Biz kimleri yitirdik?​” dedi.

HATIRLADIĞIN KADAR GÜÇLÜ...

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), katliamda yaşamlarını yitirenler anısına, Ankara Şubesi Sergi Salonu’nda “Hatırladığın kadar güçlü, unuttuğun kadar suçlusun. UNUTMA” adlı sergiyi açtı. Sergide, katliamda hayatlarını kaybedenlerin mücadeleyi geride kalanlara emanet ettikleri ve ne pahasına olursa olsun emek, barış ve demokrasi mücadelesinden geri durmayacaklarının altı çizildi.

ÖNCEKİ HABER

400 bin öğretmen atama beklerken derslere imamlar giriyor

SONRAKİ HABER

Sırtımızdaki kırbaç: Vergi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...