Lüleburgaz'da işten atılan cam işçileri için kitlesel eylem

Lüleburgaz’da işten atılan cam işçileri için Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla yapılan eylem mitinge dönüştü, eyleme binlerce kişi katıldı.

09 Ekim 2017 13:21
Paylaş

Şişecam’a bağlı Kırklareli Paşabahçe cam fabrikasında yaşanan işçi kıyımına karşı başlatılan mücadele sürüyor. Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla yapılan eyleme, başta cam işçileri ve aileleri olmak üzere binlerce kişi katıldı. Eylemde sendika merkez yönetiminden işten atmalara karşı kararlılık bekleyen işçiler, “Şalter inecek 90 kişi dönecek” çağrısında bulundu.

İşlerine geri dönmek için direnen 91 işçinin mücadesi sürerken Kongre Meydanı’nda bir araya gelen başta cam işçileri ve aileleri olmak üzere binlerce kişi buradan Kristal-İş şube binası önüne yürüdü. Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş’ın da katıldığı eylemde, aileler Şişecam patronuna ve işten atmalara sessiz kalan Kristal-İş genel merkezine tepki gösterdi.

Yürüyüş sırasında sık sık, “Şişecam şaşırdı sabrımızı taşırdı”, “Şalter inecek bu iş bitecek”, “90 kişi dönecek bu iş bitecek” sloganları atıldı.

İşçiler, “Biz işimizi geri istiyoruz ve bunu da alacağız” diyerek mücadele kararlılıklarını dile getirdi.

İŞÇİLER SENDİKA BAŞKANINI PROTESTO ETTİ, SIRTLARINI DÖNDÜ

Mitinge dönüşen eylemde DİSK eski Genel Başkanı ve CHP eski Milletvekili Süleyman Çelebi konuşma yaptı. Çelebi, “Cam işçileri elbette bir bedel ödüyor. Ama esas bedeli, aileleri, çocukları ödüyor” dedi. Çelebi cam işçilerin mücadelelerinin yanında olduğunu ifade etti

Çelebi'nin ardından kürsüye Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş çıktı. Sendikanın işten atmalara sessiz kaldığını düşünen işçiler, Çetintaş’a sırtlarını döndü, Çetintaş’ın konuşması boyunca bu şekilde kaldı. İşten atılan işçilerle bir araya gelerek bir plan çıkaracaklarını belirten Çetintaş, “Oradan çıkan planla birlikte ne yapacağımıza karar vereceğiz” dedi.

Çetintaş’ın konuşması sık sık “Şalter inecek bu iş bitecek” sloganıyla bölündü. Slogana yanıt veren Çetintaş’ın, “Bu işi birlikte çözeceğiz. Herkesin kararı haline getireceğiz. Ben de sizin işe geri dönmenizi istiyorum” sözleri üzerine işçiler, “Bizi işten çıkaran sensin” şeklinde tepki gösterdi.

İŞTEN ATMALAR HAKSIZ VE HUKUKSUZDUR

Bilal Çetintaş’ın ardından işten atılan işçilerin sözcüsü olan Aydın Şahin söz aldı. İşten atmaların haksız ve hukuksuz olduğuna vurgu yapan Şahin, “Şişecam’ın daralmaya yönelik işten çıkarmaların engellenmesi için uygulanabilecek pek çok çözüm yolundan hiçbiri dikkate alınmadan birçok arkadaşımızın iş akitleri feshedilmiştir. Toplu iş sözleşmesinin ve iş yasalarının gerekli maddeleri çiğnenmiştir. Şişecam bünyesinde geçmişte yaşanan bu tür daralma ve kapatmalarda uygulanmış olan yatay geçişlerde olduğu gibi bölgemiz fabrikalarına dağılım tartışma konusu dahi edilmemiştir. Kamuoyunda işten çıkarılmış arkadaşlarımızın sürekli doktor raporu alarak işe gelmedikleri, her zaman devamsızlık yaparak işvereni zor durumda bıraktıkları, işyerinde geçimsiz insan oldukları tamamen asılsızdır. Çıkarılan işçiler arasında işverenin çalışma performansından dolayı üstün başarı belgesi verdiği ve yöneticilik teklif ettiği arkadaşlarımız bulunmaktadır” diye konuştu. 

GÖNÜLSÜZ HİÇBİR İŞTEN ÇIKARMAYI KABUL ETMİYORUZ

“Yaşadığımız bu adaletsiz sürecinde haksızlığa uğrayanlar olarak Trakya bölgesinde çalışan diğer arkadaşlarımızla tamamen kenetlenmiş durumdayız” diyen Şahin şöyle devam etti:

“Şube yönetimimizin de verdiği destekle işyerlerimize dönerek evlatlarımıza tekrar ekmek götüreceğimiz konusunda hiç şüphemiz yoktur. Trakya bölgesinde gönülsüz olarak hiçbir arkadaşımızın işten çıkarılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Yenisiyle, eskisiyle, raporlusuyla, ödüllüsüyle tüm kadrolu arkadaşlarımız bir bütündür. Bütün olarak da kalacaktır. Kapitalizmin matematik hesapları varsa cam işçisinin de başarılılar dolu şanlı bir geçmişi, direniş kültürü vardır. Şişecam’ın planları varsa Kristal-İş’in Türkiye işçi sınıfına yön veren destansı bir kuruluş öyküsü var. Bizler bu yörenin çocuklarıyız. Trakya’daki fabrikalara ya döneceğiz, ya döneceğiz.” (Lüleburgaz/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Yarkadaş: Haber yazmak mı, yorum yapmak mı suç?

SONRAKİ HABER

Rusya ve Suudi Arabistan S-400 için  anlaştı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...