09 Ekim 2017 10:32

Almanya’da sığınmaya üst sınır kotası

Almanya’da genel seçimlerden sonra ilk fatura mültecilere çıktı. Hristiyan Demokrat partiler, 200 bin sığınmacı kotasında anlaştı.

Paylaş

Almanya’da 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerde mülteciler konusunu kullanarak yüzde 12,6 oy alan ırkçı partiyi geriletme adına harekete geçen Hristiyan Demokrat partiler (CDU ve CSU) sığınmacılar konusunda uzun zamandan beri tartıştıkları “üst sınır” konusunda anlaşmaya vardı.

Bavyera eyaleti dışında örgütü olan ve Genel Başkanlığını Angela Merkel’in yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ile Bavyera eyaletindeki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi arasında Berlin’de yapılan görüşmelerde, ülkeye gelecek mülteci sayısına bir kota getirilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Daha önce üst sınır kotasına yanaşmayan Başbakan Angela Merkel, yapılan görüşmelerin ardından CSU’nun uzun süredir gündeme getirdiği talebi kabul etti. Buna göre, her yıl net olarak 200 binden fazla mülteci Almanya’ya iltica edebilecek. Sayı, sınır dışı edilenler ya da gönüllü olarak ülkeyi terk edenler de hesaba katılarak belirlenecek. Bununla birlikte, sınıra rağmen kişisel durum tek tek göz önünde bulundurularak iltica başvuruları da kabul edilecek. Her ne kadar CDU tarafı anlaşmada Alman Anayasası ile güvence altına alınan sığınma hakkına dokunulmadığını ileri sürse de, gerçekte artık yıllık 200 bin sınırı gözetilerek sığınma başvuruları ele alınacak. Bu durumda yasa dışı yollardan Almanya’ya giriş yapmayı başaranların başvuruları eskisi gibi alınacak ve işleme konulacak.

Basında yer alan haberlere göre her iki parti arasında üst sınırın konulması konusunda uzlaşma hızlı bir şekilde sağlanırken, bunun 200 bin olarak ifade edilip edilmemesi konusunda tartışma yaşandı. Sonunda, CSU’nun sağında AfD’ye daha fazla yer bırakmamak için sayının belirtilmesine karar verildi.

ÖZEL MERKEZLER KURULACAK

Hristiyan Demokrat partilerin üzerinde anlaşmaya vardığı konular arasında yasa dışı yollardan Almanya’ya gelen mültecilerin belli merkezlerde toplanması da yer alıyor. Karar ve Geri Gönderme Merkezleri adı konulan bu yeni merkezler CSU’nun iktidarda olduğu Bavyera eyaletindeki Manching ve Bamberg kentleriyle Baden-Württemberg’deki Heidelberg’de kurulacak. Hristiyan Demokrat partiler ülkeye kalifiye iş gücünün getirilmesi konusunda da uzlaşmaya vardı.

Ayrıca, mültecilerin geldiği ülkeler ve transit olarak adlandırılan ülkelerle, Türkiye ile AB arasındakine benzer geri kabul anlaşmaları imzalanacak. AB’nin dış sınırları daha sıkı denetlenecek, iltica işlemleri AB’nin dış sınırlarında yapılacak, AB iltica hukuku yeniden düzenlenip uyumlaştırılacak ve üye ülkeler arasında mültecilerin ülkelerine toplu iadesi konusunda iş birliği yapılacak.

Hristiyan Demokratlar üzerinde uzlaşmaya varılan mülteciler anlaşmasının önümüzdeki günlerde koalisyon hükümetinin kurulmasına engel olabileceği ifade ediliyor. Özellikle Yeşiller Partisi, mültecilere üst sınır konulmasına karşı çıkıyor. Partinin Meclis Grubu Eş Başkanı Katrin Göring-Eckart, Birlik partileri arasında kararlaştırılan mülteci üst sınırının koalisyon görüşmeleri başlayana kadar geçerli olabileceğini söyledi. Göring-Eckart, Birlik partilerinin kendi aralarında uzlaşarak hiç olmazsa koalisyon görüşmeleri için adım atmış olduğunu sözlerine ekledi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksel Caddesi'nde müdahale: 4 gözaltı

SONRAKİ HABER

TSK ile Tahrir Şam Heyeti arasında ‘Afrin anlaşması’ iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...