09 Ekim 2017 05:23

Tütün üreticileri: Büyük şirketlerin önü açılıyor

Yasalarla tütünün komple bitirilmek istendiğini belirten üreticiler; 'Tütün tamamen ortadan kaldırılmak isteniyor' diyerek tepki gösterdi. 

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde Meclis'e getirilen torba yasa tasarısında yer alan makarron veya yaprak sigara kâğıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurarak satanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verileceği maddesi tütün üreticilerinin tepkisine neden oldu. Başta Adıyaman ve İstanbul olmak üzere bir çok kentte protestolar gündeme gelirken, torba yasası ile tütüne getirilmek istenen yüksek vergi uygulamasına ve kısıtlamalara tepkiler dinmiyor. Tütün üreticileri, bu torba yasasıyla tütünün komple bitirilmek istendiğini vurguladı.

'EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ'

20 yıldır çiftçi olduğunu ve aynı zamanda tütün ticaretiyle uğraştığını belirten Turabi Bekçi, yasalarla tütünün komple bitirilmek istendiğini belirterek, seslerini duyuruncaya kadar alanlarda mücadele edeceklerini ifade etti. Bekçi, "Bize 'teröre finans' olduğumuz söyleniyor ama biz bu zamana kadar hiç bir yere finans olmadık, ekmeğimizin peşinde olduk. Yaptığımız işin kazançsız gelir olduğunu da söylüyorlar, bunları kabul etmiyoruz. Sadece çiftçiyiz ve ürettiğimiz ürünü satmanın derdindeyiz" ifadelerini kullandı.

'YÜZDE 84 ÖTV ALINIYOR'

Yetkililerden emeklerinin yasal bir düzenlemeye oturtulmasını isteyen Bekçi, şöyle dedi: "Bugün zenginin içtiği purodan yüzde 40 ÖTV alınıyor ama tütüne yüzde 84 ÖTV konuluyor. Biz bu adaletsizliği kabul etmiyoruz. Tütünümüz zenginin içtiği puro gibi değerlendirilsin. Ayrıca küçük işletmelere izin verilsin. Yani bugün 20 trilyonu olan biri, işletme kurabilir ama 2 trilyonu olan işletme kuramıyor."

'GEÇİM KAYNAĞIMIZ TÜTÜNDÜR'

Bir diğer tütün üreticisi Metin Akbal da, torba yasası ile önlerinin kapatıldığını belirterek, haklarının ellerinden alındığını aktardı. Çiftçinin bütün haklarının elinden alındığını vurgulayan  Akbal, "Bu yasalarla, hapis cezası, para cezası verilecek. Aynı zamanda büyük şirketlerin önü açılıyor. Çiftçimiz eziliyor, tütün tamamen ortadan kaldırılmak isteniyor. Adıyaman, Bitlis, Diyarbakır, Batman, Muş gibi illerin geçim kaynağı tütündür. Tütün dışında herhangi bir şey yoktur. Bunu elinden aldığınız zaman halkımız yalnızlaşacak ve fakirleşecek" diye konuştu. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

4 fotoğraf ve Che

SONRAKİ HABER

‘A 6-month long winter’ for Kurdistan Regional Government

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...