09 Ekim 2017 05:03

Kocaeli'de öğrencilerin tüm etkinlikleri 'suç' sayıldı

Kocaeli Üniversitesi operasyonunda tutuklanan 8 öğrencinin iddianamesi skandallarla dolu. Öğrencilerin tüm etkinlikleri 'suç' sayıldı.

Paylaş

27 Mayıs’ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınarak tutuklanan Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden Berrin Ünsal, Burcu Güneş, Şilan Taşar, Zana Yiğit, İbrahim Malkoç, Muhammet Yılmaz, Murat Ülgen ve Ramazan Keskin hakkında hazırlanan iddianame, yaşanan hukuksuzluğu bir kez daha gözler önüne seriyor.

CEZAEVİNE MEKTUP GÖNDERMEK SUÇ KANITI

Gözaltına alındıktan sonra Derince TEM Şube Müdürlüğü’nde 12 gün boyunca IŞİD'lilerle birlikte tutulan öğrenciler, polisin tehdit ve hakaretlere maruz kaldı. Ne ile suçlandıklarını dahi bilmeyen öğrenciler, sürekli "itiraf edin", "pişman mısınız?" ve "terörist" gibi söylemlere maruz kaldı. Ardından mahkemeye çıkarılan öğrencilere, Kocaeli Amigra Özgür Öğrenci Derneği’ne gitmek, Roboski katliamının yıldönümü anmasına katılmak, Newroz ve 8 Mart etkinliklerine katılmak, HDP’li vekillerin tutuklanmasını protesto etmek, İran’ın Mahabad kentinde istihbarat elemanlarının cinsel saldırı girişimi sonrası otelin 4. katından atlayarak yaşamını yitiren Farinaz Hosravani için yapılan açıklamaya katılmak ile cezaevindeki tutuklulara mektup yazmaları suç olarak sıralandı. 
 
Dosyayı hazırlayan savcı, tüm demokratik eylem ve etkinlikleri "Örgüt üyesi olmak" kapsamında değerlendirerek, öğrencilerin cezalandırılmasını istedi. Hazırlanan iddianameye kanıt olarak ise Berrin Ünsal’ın Kandıra Cezaevi’nde tutulan bir siyasi tutukluya yazdığı mektuplar gösterildi.

SUÇLAMALAR KOMEDİ

Tutuklanan öğrencilerden Burcu Güneş’in yaşanan bir çatışmada kuzeninin yaşamını yitirmesine üzülmesi ve Zana Yiğit’in de Güneş’i arayarak üzüntüsünü dile getirmesi iddianamede, “Terör örgütünün ölmesine çok üzülmüşler” şeklinde yorumlandı. Yine PKK ile ilgili sorulan sorulara Güneş'in verdiği “Benim bir ilgim yok, haberim yok” yanıtı da iddianamede, “PKK örgütünden haberinin olmamasının hayatın olağan akışına aykırıdır” şeklinde yer aldı.

Öğrencilerin ilk duruşması ise 16 Ekim’de Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (Kocaeli/MA)

ÖNCEKİ HABER

Rafael Nadal Çin’de yine şampiyon

SONRAKİ HABER

Sibel Çelik'in katili 15 aydır yakalanmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...