09 Ekim 2017 00:12

Meşale Tolu'nun avukatı: Delil yok, serbest bırakılmalı

20 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanan çevirmen Meşale Tolu’nun avukatı Kader Tonç, iddianamenin hukuki bir metin olmadığını belirtti.

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

20 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanan çevirmen Meşale Tolu’nun 11 Ekimde görülecek ilk duruşması öncesi gazetemize konuşan Tolu’nun avukatı Kader Tonç, iddianamenin hukuki bir metin olmadığını belirterek Tolu’nun ilk duruşmada serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Bir kişinin örgüt üyeliği ile suçlanabilmesi için ‘belli bir hiyerarşi içinde yer alması, yaptığı eylemlerin kanıtlanması’ gibi Yargıtay içtihatları olduğunu da hatırlatan Tonç, “Meşale için bu kriterlerin hiçbiri yok” dedi.

TOLU’NUN 20 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Etkin Haber Ajansı (ETHA) çevirmeni Meşale Tolu 1 Mayıs arifesinde yapılan operasyonla gözaltına gözaltına alınıp, 6 günün ardından çıkarıldığı mahkemede tutuklandı. Tutukluluğun 3. ayında Savcı Kenan Zurnacı tarafından hazırlanan iddianame İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, ilk duruşma 11-12 Ekim tarihinde görülecek.

124 sayfalık iddianamede ev baskınlarında sadece kitap ve dergi bulunduğuna yer verilmesine rağmen, Tolu’nun da aralarında bulunduğu kişiler hakkında “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt propagandası” iddiasıyla 20 yıla kadar hapis cezası istendi.

GÖZALTINA ALINIRKEN DARBEDİLDİ

  • Meşale Tolu

Meşale Tolu’nun avukatı Kader Tonç, duruşma öncesi gazetemize konuştu. Tolu’nun gözaltına alındığı sırada yaşadıklarını anlatan Tonç, “Meşale ile beraber 16 kişi 30 Nisan 2017 tarihinde ev baskınları ile gözaltına alındı. Sabah 4.30 sıralarında 2 buçuk yaşındaki çocuğuyla kaldığı eve gelen özel hareket polislerince Meşela darp edildi, fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kaldı. Ev araması sırasında avukatlarının ve kendisinin hazır bulunma talebi hukuksuzca kabul edilmedi. Baskını yapan kolluk, Meşale Tolu’nun gözaltına alındığını avukatlarına ve ailesine haber vermesine engel olunurken, çocuğunu emanet edecek bir akrabasını çağırmasını dahi engellediler. Meşale bu nedenle çocuğu tanımadığı bir komşuya bırakmak durumunda kaldı” dedi.

Daha sonra komşusunun Tolu’nun ailesine haber verdiğini belirten Tonç, Tolu’nun gözaltında kaldığı 6 gün boyunca da psikolojik şiddete maruz kaldığını söyledi.

‘ÖRGÜT ÜYELİĞİ SUÇLAMASI YORUMLA YAPILAMAZ’

3 ayın ardından hazırlanan iddianamede Tolu’ya katıldığı cenaze töreni ve anmalar nedeniyle “örgüt üyeliği ve örgüt propagandası” suçlaması yöneltildiğini belirten, Tonç, “Ama savcı hangi eyleme hangi talimatla katıldı, ne yaptı, hangi eylem propaganda, hangi eylem üyelik, tüm bunları somutlayamıyor” dedi. Bir kişinin örgüt üyeliği ile suçlanabilmesi için ‘belli bir hiyerarşi içinde yer alması, yaptığı eylemlerin kanıtlanması’ gibi Yargıtay içtihatları olduğuna dikkat çeken Tonç, “Meşale için bu kriterlerin hiçbiri yok. Üyelik suçlaması yorumla yapılamaz” diye konuştu.

‘2 YIL ÖNCE KATILDIKLARI ANMA SUÇ SAYILIYOR’

Tolu’ya “örgüt üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmak” suçlamalarının dayanağı olarak bazı eylem ve anmaların gösterildiği söyleyen Tonç, “Söz konusu eylemlerin tamamı uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış ifade özgürlüğü kapsamında olup; bir kısmı, insanlığın ortak belası, IŞİD terör örgütüne karşı savaşırken hayatını kaybedenleri anmaktır. Tutuklamaya dayanak olarak gösterilen eylemlerde temelde bu anmalardır. Söz konusu eylemlerin en yakını iki yıl öncesine aittir. Bu eylemler polis nezaretinde yapılmıştır, ve herhangi bir sorun yaşanmamıştır” dedi. Tonç, tutuklanma talebine yapılan tüm itirazların da reddedildiğinin altını çizdi.

TUTUKLULUK CEZAYA DÖNÜŞTÜ

Meşale Tolu’nun sürecin uzaması ve belirsizliği ile eşinin de tutuklu olması nedeniyle 2 buçuk yaşındaki oğlunu cezaevine almak zorunda kaldığının altını çizen Tonç, “Meşale’nin ve oğlunun sağlığı iyi, morali iyi. Ama sonuç olarak tutuklu ve özgürlüğünden yoksunlar.
İddianame 3 ay sonra hazırlandı ve 164 gün sonra ilk kez duruşması olacak. Bu süreçte dosyaya eklenen bir delil olmadığı gibi yapılmış herhangi bir soruşturma ve kovuşturma işlemi de bulunmuyor. Bu durum da tutukluluğu tedbir olmaktan çıkaran, adeta cezalandırma aracı olarak gören bir yargı pratiğinin sonucudur” diye konuştu.

‘İLK DURUŞMA 11 EKİM’DE’

Tolu’nun Türkiye’de muhalif basına yönelik saldırıların bir sonucu olarak Bakırköy Cezaevinde olduğunu söyleyen Tonç şunları söyledi: “Eşi de yine muhaliflere dönük ‘hayır’ operasyonlarında alınmış, devamında tutuklanmıştı. 11 Ekimde ilk duruşma görülecek. Biz savunma olarak temel hak ve hürriyetlere uygun, adil, dürüst yargılama yapılması için davanın her aşamasında mücadele ettik. İlk duruşmada da yaşanan bu gelişmeleri anlatarak Tolu’nun derhal serbest bırakılmasını talep edeceğiz.”

ÖNCEKİ HABER

Doç. Dr. Yücel Demirer: Bu kadar metal aynı anda mı yoruldu?

SONRAKİ HABER

Edebi bir kavşak: Bextiyar Elî romanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...