08 Ekim 2017 12:30

Erdoğan: Yeni bir 'Kobani' oluşmasına izin veremeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’deki Kürtlerin varlığına dönük açıklamalarını sürdürüyor.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar'da düzenlenen AKP 26'ncı İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın kapanış konuşmasını yaptı. Erdoğan’ın hedefinde yine Suriye ve özel olarak Rojava vardı.

Erdoğan, Suriye ve Irak'taki gelişmelerin Türkiye'den bağımsız olamayacağını ileri sürerek, “Afrin'den Akdeniz'e uzanan terör koridoruna izin veremeyiz. Yeniden bir Kobani yaşanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

İdlib için gerekli adımların atılacağını söyleyen Erdoğan, “ÖSO desteği ile beraber bizim de desteğimizle İdlib'teki gayret devam ediyor” ifadesini kullandı.

Suriye’deki gelişmeler nedeniyle Türkiye’nin sınır illerinin tehlike aldında olduğunu iddia eden Erdoğan, “Biz Suriye'ye gitmediğimizde Suriye bize geliyor” dedi.

AKP'nin istişare kampının kapanışında konuşan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

“Türkiye'ye yönelik her saldırı, her engel, her bela bizim sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. AKP'yi yıkmadan Türkiye'yi yıkamayacağının görenler partimizi de hedef alıyorlar. Bu yolda aynı şekilde devam ettiğimiz müddetçe Allah'ın izni ile bize kimse zarar veremez.

Türkiye'nin FETÖ terör örgütü ile ilgili girişimleri yavaş yavaş da olsa netice vermeye başlamıştır. Mahkumiyet kararları da onlara ulaştırılıyor. Yurt dışındakilerin de tavrını çok daha iyi göreceğiz. Şimdi uluslararası hukuk açısından da göreceğiz. Ne Doğu'da ne Batı'da bu örgütün hiçbir mensubu eskisi kadar rahat değildir, olamayacaktır. Bir gün mutlaka FETÖ ihanet çetesi mensubu herkes ihanetin hesabını verecek. Artık vatansız olduklarını bir marifet gibi anlatanların yaşayacakları pişmanlığın bir faydası olmayacak.

FETÖ din içinde de paralel yapı oluşturdu. Açık konuşmak, adını doğru koymak lazım. FETÖ geldiği nokta itibarıyla sapkın bir harekete dönüşmüştür. İslam'ın ana çizgisinden sapan her yapıya imkanını sonuna kadar açan Batı'nın bunları niçin sahiplendiğini artık daha çok anlıyoruz. Şu anda Batı'da olanlar. FETÖ nerede o da Batı'da. FETÖ'nün de yine Avrupa'nın değişik ülkelerinde yapılanmalarını yaptıklarını görüyoruz. Ne demek iltica ettiler? Bunlar hain, katil. Bizim mahkemelerimizin bunlar hakkında verdiği kararlar var ve bizden birilerini istemeye kalkıyorlar. Kusura bakmayın. Bizden istediklerinizi alabilmeniz için önce istediklerimizi de bize verin. Senden istediğim zaman yargı diyorsun.

Her kim Gezi olayları ile FETÖ ihanetinin ilgisinin olmadığını söylerse ya cahildir, ya kendisi de aynı ihanetin içindedir. Kim bölücü örgütün eylemleri ile DEAŞ'ın saldırılarının alakasının bulunmadığını iddia ediyorsa ya dünyadan bihaberdir ya da aynı dünyanın bir parçasıdır.

Suriye ve Irak'taki gelişmelerin Türkiye'den bağımsız olmadığı cümle alemin malumudur.

Çok derin akrabalık ilişkilirimizin bulunduğu bu coğrafyalardaki gelişmelerin hiçbiri bugünümüzden ve geleceğimizden ayrı düşünülemez. Biliyoruz ki Suriye'de kaos olursa biz burada nasıl huzur içinde yaşayacağız. Biz Suriye'ye gitmediğimizde Suriye bize geliyor. 911 kilometre bir sınır var. Burada çok ciddi bir devlet yapılanması ön çalışmaları var. En batısından en doğusuna. Bugün buna sessiz kalırsak ki geciktik, o zaman bu yapılanma tahakkuk edecektir. Cerablus'ta müdahaleyi yaptık, ki Obama döneminde maalesef hep oyalama, adım atılamadı. Artık bu dönemde daha bekleyemeyiz dedik. Cerablus'a girdik. Er Rai'ye girdik, Dabık durmadık El Bab. Birileri tutuştu. Biz buralarda DEAŞ ile mücadele ettik.  Buraya 100 bin civarında Arap kardeşlerimiz kendi topraklarına yerleştiler.

Her an bizim sınırdaki illerimiz tehdit altındadır. Hatay'dan al, Gaziantep, Mardin bütün buralarda bir tehdit var. Bugün 3,5,10 havan topu geliyorsa yarın başka bombalar buraya inmeye başlar.

Şimdi olay çok daha farklı. Halep'ten kimler kaçmak zorunda kaldı. Kardeşlerimiz. Halep, bizim kardeşlerimiz. Bugün Gaziantep'e bak, Halep'ten ayıramazsın. Halep'teki o insanlar o bombaların altından mecburen İdlib'e kaçmak zorunda kaldılar. Bugün milyonlarca insan İdlib'de ama her an yine tehdit altındalar. Bize düşen bir görev de İdlib'di. Astana'da bunun çalışmalarını yaptık. İran, Rusya. Alınan kararları uygulamaya koyduk.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP Sözcüsü Baydemir'den hükümete eleştiri

SONRAKİ HABER

Bursa’da KHK’yle işten atılan KESK’lilerle dayanışma konseri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...