08 Ekim 2017 00:13

İzmir'deki sayacılar: Hep birlikte şalteri indirelim

İzmir'de ücret artışı talebi ile pazartesi günü bir kez daha iş bırakacak sayacılar, tüm sayacılara ‘Hep birlikte şalteri indirelim’ çağrısı yapıyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Pazartesi bir kez daha iş bırakarak parça başı ücretlerinin arttırılmasını isteyecek olan İzmir’deki sayacılar, meslektaşlarına ‘Hep birlikte şalteri indirelim’ çağrısında bulundu. Saya eylemlerinin sıçradığı İzmir’de sayacıların mücadelesi sürüyor. Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde çalışan ve geçtiğimiz haftalarda iş bırakan ancak talepleri karşılanmayan sayacılar pazartesi bir kez iş bırakma kararı alarak imalatçılardan taleplerini yerine getirmesini isteyecek. Sayacılar, parça başı ücretlerinin yüzde elli arttırılmasını talep ediyor. 

“Mesleğe girdiğimde sigortam yapılmış olsaydı şimdi benim günlerim dolmuştu” diyen 15 yıllık Saya Ustası Sinan Çelik yaşadıkları sorunları şu sözlerle dile getirdi: “Burada kaçak işçilik var. Bir atölyede 50 kişi çalışıyorsa bunların 10’u sigortalı yapılıyor. Haklarımızın hiç birini alamıyoruz. Çalışma şartları çok kötü, insanların haklarını yiyorlar. Normalde 8 saat çalıştırılması gereken biri, sabah saat 08.00’de başladığı işi gece 22.00’de ancak bırakabiliyor. Köle sistemine resmen geri döndük.” 

58 yıldır bu mesleği yaptığını ve senelerdir sayacıların haklarını almadan çalıştığını söyleyen Tevfik Saraç da “Saya demek ayakkabının yüzde 75’i demektir. 15 yıldır, ücretlerimiz aynı. Hepimiz perişan durumdayız. Günde 12-13 saat çalışıp evlerine para götüremeyen arkadaşlarımız var. Hiçbir işveren bizimle konuşmuyor. Derdimizi dinlemiyor, bizi muhatap bile almıyorlar. Çünkü onların tuzu kuru. İşveren mevsimine göre araba değiştiriyor. Ama bizim arkadaşlarımızın bir çoğu evine ekmek götüremediği için eşlerinden ayrılıyor. Durum bu kadar acı. Sesimizi duyan yok. Bu sefer başarılı olacağız. Talepler yerine getirilmeden iş başı yapmayacağız. Artık tıkanma noktasına geldi” diye konuştu. 

‘BİRLİK OLMAZSAK SORUN ÇÖZÜLMEZ’

26 yaşında olan ve 12 yıldır bu mesleği yapan Feyyaz Akın ise, yıllarının birikiminin artık isyana dönüştüğünü söyledi. Akın, “Çıraklığımdan beri aynı parayla çalışıyorum. Biz yıllarımızı verdik bu mesleğe ama işçi statüsünde bile değiliz. Her gün 14 saat çalışıyorum fakat kazandığım para yalnızca ev kirası, mutfak masrafı ve yola gidiyor. Bugün Işıkkent’te çalışan herkesin şalteri kapatması gerekiyor. Başka türlü bu sorun çözülmez. Birlik içerisinde mücadele etmeliyiz ancak o  zaman kazanım elde ederiz. Çağrımız bütün sayacılarıdır” diyerek sayacılara çağrıda bulundu. 

‘SÜREKLİ ARKADAŞLARIMIZ ÖLÜYOR’

Yıllarını bu mesleğe verdiğini ve astım hastası olduğunu belirten Saya Ustası Ali Boyalı tepkisini şöyle dile getirdi: “Kötü şartlardan dolayı bir haftadan beri çalışmıyorum. Dayanabildiğimiz sürece çalışmayacağız. Adana ve bir çok ilde başarı sağlandı. Biz de başaracağız. Sayacılar ayaklanıyorsa bunda bir şey vardır. Haklarımız gasbediliyor. Benim yaptığım ayakkabı 600’e satılıyor ama bana 6 lira vermiyor. Malzemeye para yetmiyor. Sabahtan akşama zehirli madde soluyorum, tüy yutuyorum. Benim ciğerimi kim temizleyecek. Sürekli arkadaşlarımız ölüyor. Hepsi sessiz sedasız gitti. Bizler kaderine bırakılmış durumdayız. İmalatçılar bir arada ama bu sefer sayacılar da birlik içinde olacak.”

ÖNCEKİ HABER

Kıraç notları: Kadınların hangi hali ile karşılaşmıyoruz ki?

SONRAKİ HABER

Bir alkış alalım öncelikle Ayşe Hanım’a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...