07 Ekim 2017 18:06

Afrika’da diktatörlüğe karşı bir halk ayaklanması daha

Togo'da halk yeniden sokakta, "Gnassingbe Eyadema ailesi”nin 50 yıllık iktidarına karşı kitlesel halk eylemleri sürüyor.

Paylaş

Batı Afrika ülkesi Togo Cumhuriyeti’nde “Gnassingbe Eyadema ailesi”nin 50 yıllık iktidarına karşı kitlesel halk eylemleri sürüyor. Ağustos ve eylül ayları boyunca on binlerce kişinin katıldığı eylemler geçtiğimiz hafta yeniden alevlendi. Sokaklarda polisin saldırına karşı direnen Togolulor, babasının 38 yıllık iktidarının ardından devlet başkanı olan Faure Gnassingbe’nin istifasını istiyor.

Faure Gnassingbe Eyadema, 2005’ten bu yana iktidarda. 7 milyon nüfuslu ülkede 2010 ve 2015 yıllarında yapılan seçimleri de Gnassingbe kazandı ancak muhalefet seçimlere hile karıştırıldığını ve 50 yıllık iktidarın şiddet ve baskıyla sağlandığını söylüyor. Ayrıca 1992’de kabul edilen Togo Anayasası’nda bir devlet başkanının en fazla iki dönem art arda görev yapmasına izin verdiği belirtiliyor.

Muhalefette bulunan 14 siyasi partinin oluşturduğu siyasi koalisyon ve kitle örgütleri tarafından örgütlenenen gösteriler ise iki merkezde toplanıyor; ülkenin başkenti Loma ve bir kuzey kenti olan Sokode.

SEÇİLDİĞİ GÜNDEN BERİ PROTESTO EDİLİYOR

Öte yandan devlet başkanına karşı kitlesel eylemler ilk defa bu yıl ortaya çıkmadı. İlk kez seçildiği 2005 yılında da muhalif kesimler sokağa çıkmış, güvenlik güçlerinin saldırısıyla çıkan çatışmalar sonucu 500 kişi öldürülmüştü. Yine 2011, 2012 ve 2014 yıllarında da Gnassingbe’nin istifasını isteyen hareketler ortaya çıkmıştı.

Bu yıl geçtiğimiz ağustos ayında başlayan ayaklanmaya yönelik devlet müdahalesinde ise resmi açıklamalara göre 2 kişi yaşamını yitirdi. Eylül ayında da binlerce kişi yeniden sokaklara çıkarak reform talep etti. Devlet güçlerinin karşılığı ise barikatların yıkılması ve gaz bombalarıyla saldırılar oldu. En az 1 kişi yaşamını yitirirken onlarca kişi de yaralandı.

İNTERNET SANSÜRÜ

Gnassingbe yönetimi, protestoları şiddetle bastırmanın yanı sıra internet iletişimini de sınırlandırarak eylemlerin örgütlenmesine müdahale etmeye çalışıyor. Telefon mesajlarının dahi hükümet tarafından engellendiği belirtiliyor. Buna rağmen Togolular  “#TogoEnMarche” yani “Togo Yürüyor” sloganıyla sosyal medyada da sesini duyurmayı sürdürüyor.

DÜNYA TOGO HALKININ İSYANINA İLGİSİZ

Togo halkının demokrasi taleplerine diğer ülkeler ve uluslararası kurumlar da ilgisiz. Birleşmiş Milletler Batı Afrika Özel Temsilcisi Mohamed bin Chambas “iki tarafa” da “barış ve güvenliği koruma” çağrısı yaptı.

Öte yandan Togo’da ekim ayında düzenlenmesi planlanan İsrail-Afrika Zirvesi de İsrail yönetimi tarafından ertelendi.

BURKİNA FASO’YU HATIRLATTI

Togo’da yaşananlar bir başka Batı Afrika ülkesi olan Burkina Faso’da 2014 yılında gerçekleşen halk ayaklanmasını da hatırlattı. Togo’nun da komşusu olan ülkede 30 yıllık Blaise Compaore diktatörlüğüne karşı demokrasi talebiyle ayaklanan halk, diktatörü devirmiş ardından gelen iki darbe girişimini de yine kitlesel gösterilerle engellemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Ağbaba: Tasarıyı hazırlayan büyük tütün şirketleri

SONRAKİ HABER

İşçi servisi devrildi, 2'si ağır 13 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...