07 Ekim 2017 13:42

‘Karadeniz yaylalari Karadeniz köylülerine aittir’

Emek Hareketinden Mühendisler Karadeniz’de yayla evlerinin halkın tepkisine rağmen yıkılmasına tepki gösterdi

Paylaş

Emek Hareketinden Mühendisler yaptıkları yazılı açıklama ile Karadeniz’de yayla evlerinin halkın tepkisine rağmen yıkılmasına tepki gösterdi.

Açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı’nın açıklamaları sonrasında Karadeniz’deki yayla evlerinin halkın tepkisine rağmen yıkıldığı belirtilerek “Yıkımla ilgili ‘Ruhsatsız, kaçak binaların yıkılması’ gibi görece olarak haklı bir gerekçe öne sürülse de asıl amacın halkın yüzyıllardır yayla olarak kullandığı alanların ranta açılması olduğunu biliyoruz” denildi.

Emek Hareketinden Mühendisler’in yaptığı açıklama şöyle:

“Cumhurbaşkanının Ağustos başında Karadeniz yaylaları ile ilgili "Devlet buralara el atacak" açıklaması ile işareti verilen doğa yağmasının ilk adımı atıldı.

İçişleri Bakanı Soylu' nun "yaylalardaki ruhsatsız binalar yıkılacak" açıklamasıyla Trabzon Çaykara'daki bazı yayla evleri halkın tepkisine rağmen yıkıldı. Benzer durumdaki beş bin yayla evinin yıkılacağı söylenmektedir.

"Ruhsatsız, kaçak binaların yıkılması" gibi görece olarak haklı bir gerekçe öne sürülse de asıl amacın halkın yüzyıllardır yayla olarak kullandığı alanların ranta açılması olduğunu biliyoruz.

Bu kararı alanların ruhsatsız-kaçak yapılarla mücadele etmek gibi bir niyetleri yoktur, olmamıştır.

Türkiye’deki toplam yapı stoğunun yüzde 70 i ruhsat almadan yapılmış durumdadır. Ciddi bir deprem riski ile karşı karşıya olan İstanbul'da dahi yapıların yarısından fazlası ruhsatsız ve kaçak durumdadır. 

Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan Belgesi) olmayan binalar toplam yapı stoğunun yüzde 80'nini oluşturmaktadır. 

Ülkeyi kaçak yapı cennetine çevirenler onlarca yıldır belediye başkanı, bakan,  başbakan olarak bu ülkeyi yönetenlerdir.

YAYLA EVLERİNİN KAÇAK OLDUKLARI GEREKÇESİ GAYRI CİDDİDİR

Bölge köylülerinin yüzyıllardır kullandıkları yaylalara, ticari hiçbir amaç gütmeden inşa ettikleri konut ve hayvan barınaklarının yıkılması için "ruhsatsız-kaçak oldukları" gerekçesi gayrı ciddidir.

Ruhsatsız yapılarla ilgili bir tasarrufun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dururken İçişleri Bakanı tarafından açıklanması ise başlı başına bir garabettir. 

Bu kararın gerçek sebebinin bölgeye ilgisi kamuoyunun bilgisinde olan Arap şeyhlerinin bölgeyi yağmalama operasyonu olduğunu biliyoruz. 

Cumhurbaşkanının 7 Ağustosta yaptığı konuşmada "bu bölgelerde değişim dönüşümü  yapmamız lazım. Bunlar çekim alanı. Otel olayına girmeleri halinde Rize rahatlayacak." cümlesi gerçek niyeti net olarak ortaya koymaktadır.

Kuşaklar boyu bölge köylülerinin yaylak olarak kullandıkları araziler otel, pansiyon vb turistik tesislerle işgal edilerek ranta kurban edilecektir.

"Köylülerin yaylalarına kolay ulaşımını sağlamak" gerekçesi ile ağaçlar katledilerek kap kara asfalt ile yapılan Yeşil Yol Projesi de aynı amaca hizmet etmektedir.

KÖYLÜLERIN YAYLA EVLERI KAÇAK YAPI DEĞILDIR

Köylülerin yayla evleri kaçak yapı değildir.

Kaçak yapı aranıyorsa Soma Madeninde 301 işçiyi katleden Soma Holdingin Şişli'nin göbeğindeki 47 katlı Spin Towera, İstanbul'un silüetini bozan (sahibi Cumhurbaşkanının lise arkadaşı olan) Zeytinburnu sahilindeki 36 katlı 16:9 bloklarına, deprem riski altındaki İstanbul'da bulunan milyonlarca metrekare kaçak binaya bakılmalıdır.

Karadeniz yaylaları gürül gürül akan dereleri, ağaçları, havası ve el değmemiş eşsiz güzellikleriyle bölge halkına aittir.

Bu bölgelerde TOKİ ve özel sektör eliyle otel, pansiyon, turistik tesis alışveriş merkezi gibi yapılaşmaya gidilmesi cinayettir. 

Yapılması gereken köylülerin evlerini, hayvan barınaklarını yıkmak değil daha fazla ağaç katliamı derhal durdurmak ve Yeşil Yol Projesini iptal etmektir.

Bölgede rant amaçlı yapılaşmaya izin verilmemeli, yıkım kararları derhal iptal edilmelidir. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Çocuğu elinden alındı, şimdi kendisinden haber alamıyor

SONRAKİ HABER

Londra’da bir araç kaldırımdaki yayalara çarptı: 11 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...