07 Ekim 2017 11:15

289. F Oturması: Selami Keleş serbest bırakılsın!

F Oturmasının 289’uncu haftasında Düzce T Tipi Hapishanesi'nde tutuklu olan Selami Keleş için adalet istendi. 

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği F oturmasının 289’uncusu gerçekleşti. İnsan hakları savunucuları bu hafta Düzce T Tipi Hapishanesi'nde tutuklu olan Selami Keleş için adalet istedi. 

Galatasaray Meydanı'nda biraraya gelen insan hakkı savunucuları, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”, “Tecrit öldürüyor, F Tipi Hapishaneler kapatılsın”, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” pankartlarının yanısıra “289. F Oturması, Selami Keleş serbest bırakılsın” pankartını açtı, hasta tutsakların fotoğraflarını taşıdı. 

‘TUTUKLU SELAMİ KELEŞ’İN TEDAVİSİ YAPILMIYOR’

Basın metnini okuyan Emine Küçükbumin, F Tipi hapishanelerinde uygulanan ağır tecridin, tüm tutuklu ve hükümlülerin sağlığını bozduğu ve sağlığa erişim hakkı çeşitli gerekçelerle ertelenerek ve düzenli tedavileri yapılmayan tutsakların; şimdi de OHAL uygulamaları dayatılarak tedavilerinin engellendiğini kaydetti. 

Bu Hafta Düzce T Tipi Hapishanesinde tutuklu olan Selami Keleş’in durumu hakkında bilgi vereceklerini kaydeden Küçükbumin annesi Güzel Keleş'in, oğlunun altı yıldır hapishanede olduğunu, bir yılı aşkın süredir hastalığına teşhis konulmadığını, oğlunun tutuklanmadan önce hiçbir sağlık sorunun olmadığını, tutuklandıktan sonra hastalandığını belirtiğini aktardı. Küçükbumin, “Anne Keleş, oğlu Selami Keleş’in birkaç kez hapishanede kalp krizi geçirdiğini gün geçtikçe mum gibi eridiğini, birkaç kere hastaneye götürüldüğünü ve gerekli tedavinin yapılmadığını ifade ediyor. Anne Keleş oğlunun kendisini telefonla aradığında konuşmakta zorluk çektiğini, pek çok yere başvuru yapmasına rağmen olumlu sonuç alamadıklarını belirttikten sonra şunları söylemiştir: 

'OĞLUM KADERİNE TERK EDİLDİ'

'Oğlum kaderine terk edildi, 6 ay önce yapılan tahlil sonucunun hala gelmemesinin insani bir açıklamasını olabilir mi? Oğlum uyuduğu zaman kimse onu kaldırmazsa uyanamıyor, arkadaşlarının desteği ile günlük ihtiyaçlarını karşılayabiliyor çünkü kendine bakabilecek durumda değildir. Oğlumun bilmediğimiz bir hastalığı var'” dedi. 

Anne Keleş'in oğlunun sürekli kilo kaybettiğini ve mecali olmadığı için konuşamadığını söyleyen Küçükbumin, Keleş'in kelimeleri birkaç kez tekrarlayarak konuştuğunu, sürekli bayıldığını ve kendinde olmadığının bilgisini paylaştı. Anne Keleş'in, oğlunun hastalığıyla ilgili teşhisin konularak biran önce tedavisini yapılmasını ve sağlığına kavuşmasını talep ettiğini belirten Küçükbumin , şöyle devam etti: “Biz insan hakları savunucuları olarak; devlet yetkililerine sesleniyoruz. Ağır hasta mahpuslara yaşattığınız bu insanlık trajedisinin üstünü kapatmaya çalışmayın. Ana akım medyayı susturarak hasta mahpusları ve hapishanelerde yaşanan gerçekleri yok saymayın. Bir kez daha haykırıyoruz; Bu ülkenin hapishanelerinde mahpuslara dayatılan insanlık dışı koşullar öldürüyor! İnsanlık dışı uygulamalara son verin!” (İstanbul/EVRENSEL )
 

ÖNCEKİ HABER

İzmir Dayanışma Akademisi: Dayanışmamızı büyüteceğiz

SONRAKİ HABER

Bir sonbahar şarkısı: Güz geçer

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...