07 Ekim 2017 05:55

Müftülere nikah yetkisini veren yasanın kapsamı genişletildi

İçişleri Komisyonu’ndan geçen müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısının kapsamı AKP’nin önergesiyle genişletildi.

Paylaş

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren düzenlemeyi içeren tasarı İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Ancak tasarının kapsamı AKP’nin önergesiyle genişletildi.

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre müftülere nikah yetkisi, AKP’nin önergesiyle genişletildi. Tasarının eski halinde nikah kıyma yetkisi yalnızca müftülere veriliyordu. Ancak önergedeki değişiklikle, nikah yetkisi il ve ilçe müftülüklerine verildi. Bu da müftünün, müftülük dahilinde çalışan imamları nikah kıymak için yetkilendirebilmesi anlamına geliyor.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, değişiklikle hukuksal olarak imamlara da nikâh kıyma yetkisinin verildiğini ifade etti.

Tanal, imamların nikah kıymasının önünün açıldığını kaydetti:

“Tasarı geldiği gibi geçmedi, il, ilçe müftüsü yerine ‘müftülüklerine’ ibaresi eklenerek nikâh imama indirildi. Müftülük, yetkilerini ne kadar imam varsa devredebilir. Laikliğin için boşaltarak anayasayı ihlal ediyorlar. Bu laik hukuk devletine karşı bir meydan okumadır.”

Tanal, müftülerin imamlara imza yetkisi verebilmesinin, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda mümkün olduğunu söyledi.

Tanal, eleştirilerini şöyle sıraladı:

“Medeni nikâh kadının güvencesidir. Bu yetkiyle kadınlar güvencesiz duruma getirilecek. Kadın haklarında bir geri adımdır. Bu, çocuk yaştakilere de imam nikâhı kıyılması durumunu yasaya uygun hale getiriyor. Dolaylı, gizli ve örtülü çocuk tecavüzüne yönelik bir af maddesidir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tuba Büyüküstün ve Kıvanç Tatlıtuğ'a ödül!

SONRAKİ HABER

Hazine nakit açığı patlayınca ek borçlanma limiti artırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa