07 Ekim 2017 05:12

Mersin Limanı eskiden Ortadoğu’ya açılan kapıydı!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın verilerine göre, Ocak-Temmuz 2016'da 107 şirket ve kooperatif kapanırken, Ocak -Temmuz 2017'de 147 şirket kapandı.

Paylaş

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Talat Dinçer, “Eskiden Mersin Limanı Ortadoğu’ya açılan kapıydı. Fakat son yıllarda komşu ülkelerle yaşanan sorunlardan kaynaklı hem sanayi hem de taşımacılık sektörü olumsuz etkilendi” dedi. 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın verilerine göre, Ocak- Temmuz 2016'da 107 şirket ve kooperatif kapanırken, Ocak -Temmuz 2017'de 147 şirket ve kooperatif kapandı. Yine 2016'da aynı dönemde 166 Ticaret unvanlı işyeri kapanırken 2017'de bu rakam 337’ye çıktı. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Talat Dinçer, esnafın geçinmek için ayakta durmaya çalıştığını söyledi.

‘GÜN GEÇTİKÇE ŞARTLAR AĞIRLAŞIYOR’

Yaygınlaşan AVM ve zincir marketlerden kaynaklı mahalle esnafının rekabet edemediğini hatırlatan Dinçer, ekonominin kötüye gidişi ile birlikte daha da zor günler yaşadıklarını dile getirdi. Gün geçtikçe şartların ağırlaştığını aktaran Dinçer, daha zor şartlarları geldiğini ifade etti.

'İSTİKRAR İÇİN BARIŞ’

Ortadoğu ve Türkiye'de yaşanan gelişmeler, çatışma ve savaşlar liman şehri olan kenti etkilediğini ifade eden Dinçer, “Mersin ekonomisi komşu ülkelerle yapılan ticaret üzerine kuruludur. Irak, Suriye, Mısır’da yaşanan sorunlar ve komşu ülkelerle yaşanan sorunlarla esnafı çok olumsuz etkilenmektedir. Eskiden Mersin Limanı Ortadoğu’ya açılan kapıydı. Fakat son yıllarda komşu ülkelerle yaşanan sorunlardan kaynaklı hem sanayi de hem de taşımacılık sektörü olumsuz etkilendi” dedi. Dinçer, kötü gidişatın ancak içeride ve dışarıda barış politikasını yürütmekle olduğunu dile getirdi.

'KÖKLÜ DESTEKLER SUNULMALI'

Krizde ilk esnafın etkilendiğini sözlerine ekleyen Dinçer, şöyle devam etti: “Küçük esnafın sabit bir geliri yok. Küçük esnaf büyük sermaye ile çalışmaz, el emeği ve alın teri ile çalışır. Ülkede yaşanacak en ufak sermaye darlığında ilk başta etkilenecek olan küçük esnaftır.” Esnaf ve sanatkârın özel koruyucu ve geliştirici tedbirlerle ve çözüm üreten reformlarla desteklenmesi gerektiğini anlatan Dinçer, hükümetten kredi değil yapısal dönüşümünü sağlayacak yeni teknolojilerle köklü destek sunması gerektiğini belirtti. Devletin temel amacı küçük esnafı korumak olduğuna vurgu yapan Dinçer, “Türkiye de işsizlik almış başını gidiyor. İşsizliği azaltmak için esnafın büyük desteğe ve geliştirilmeye ihtiyacı var. Esnafın küçük yamalara değil köklü yatırımlara ve desteklere ihtiyacı var” diye belirtti.

'KİRAYI ÖDEMEKTE GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ'

Ayakkabı dükkânı olan Mehmet Altun, huzursuzluk ve savaş halinin işlerine yansıdığını ve alım gücünün düştüğünü dile getirdi. Bundan küçük esnafın çok ciddi etkilendiğini ifade eden Altun, kirasını ödemekte zorluk çektiğini kaydetti. 6 yıldır esnaf olan Sait Kaya da, kimsenin eskisi kadar alışveriş yapmadığını ve esnafında iş yapamaz hale geldiğini söyledi. Geçen yıllara oranla işlerinde yüzde 70 oranında bir gerileme olduğunu kaydeden Kaya, “Ekonomik krizin etkisi yetmiyor, bir de mahallelerde devlet teşvikleriyle zincir marketlerin açılmasından iş yapamıyoruz” dedi. (Mersin/MA)

ÖNCEKİ HABER

Ambulansta oksijen tüpü patladı, hasta yanarak öldü

SONRAKİ HABER

Aslı Erdoğan ve Deniz Yücel'e Basın Özgürlüğü Ödülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...