07 Ekim 2017 01:08

Kadınlar tecavüz yasasını hatırlattı: Yaptık, yine yaparız!

Müftülere nikah yetkisini içeren yasa tasarısına karşı mücadele eden kadınlar tecavüz yasasını nasıl engellediklerini hatırlattı: Yaptık, yine yaparız

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Müftülere nikah yetkisini de içeren yasa tasarısı, kadınların aylardır süren tepkilerine rağmen TBMM İçişleri Komisyonundan geçti. Kadınlar, önceki yasalarda olduğu gibi bu yasanın da kadınların mücadelesiyle geri çekilebileceğine dikkat çekiyor.

Müftülere nikah yetkisini de içeren yasa tasarısı, kadınların aylardır süren tepkilerine rağmen TBMM İçişleri Komisyonundan geçti. İl ve ilçe müftülerini de evlendirme memurları arasına ekleyen “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın önümüzdeki hafta Meclis Genel Kuruluna gelmesi bekleniyor. Tasarının görüşüldüğü İçişleri Komisyonundaki tek kadın HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, gelişmelere ilişkin sorularımızı yanıtladı. Kaya, komisyonda tasarıya tüm güçleriyle karşı çıktıklarını ve itirazlarını dile getirdiklerini söyledi. Kadının yaşamına müdahale edilmeye çalışıldığını belirten Kaya, yasa ele alınırken kadınların fikrinin alınmadığının altını çizdi. Komisyonda muhalefet milletvekillerinin itirazlarına rağmen AKP milletvekillerinin kendi çoğunluklarına dayanarak bildiğini okuduğunu aktaran Kaya, müftülere nikah yetkisi verecek yasal düzenlemeyi “Bu dinci aldatmacadan ibarettir” diye nitelendirdi. 

‘MÜFTÜ İLE OLDU BİTTİYE GETİRİLECEK’

Geçtiğimiz aylarda kadınların tecavüzcüsüyle evlendirilmesi yasasının kadınların ve toplumun genelinin tepkisiyle geri çekildiğini belirten Kaya, “Benim şahsi düşüncem; bu onun farklı formda önümüze dayatılmasıdır. Kapalı toplumlarda olduğu gibi çocuk evlendirmeler, çocukların doğum yapmaları, tacizler, tecavüzler müftüye götürülerek oldubittiye getirilecek. Yerellerde il ve ilçelerde bu zihniyet ve gelenek meşrulaştırılacak. En büyük endişelerimizden biri bu. Ancak mücadele bitmiş değil. Çok ciddi bir toplumsal muhalefeti ortaya koymak durumundayız. Genel kurula gelmiş olsa bile içeride ve dışarıda başta kadınlar olmak üzere, kadınların aleyhine olacak bu girişime karşı muhalefetimizi daha görünür kılmalıyız” diye konuştu.

Ankara Kadın Platformu Üyesi Yurdagül Çabat da yasa gündeme getirildiğinden beri mücadelelerini yoğunlaştırdıklarını söyledi. Yaklaşık 2 buçuk aydır platform olarak birçok iş yaptıklarını aktaran Çabat, daha çok kadına ulaşmak için çeşitli bilgilendirme toplantıları yaptıklarını, birçok eylem düzenlediklerini, Meclis önünde yaptıkları eyleme polisin müdahale ettiğini söyledi. Ancak bugüne kadar sürdürülen mücadeleden daha güçlü bir mücadelenin örgütlenmesi gerektiğini vurgulayan Çabat, müftülere nikah yetkisi verecek olan yasanın toplumun tümünü ilgilendirdiğini dile getirdi. 

ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNÜ AÇILACAK

Yasanın çok eşlilik, taciz, tecavüz ve çocuk istismarının önünü açabilecek düzenlemelerle kadınların kazanılmış haklarına saldırılar içerdiğini ifade eden Çabat, şöyle konuştu: “Pek çok kadın yasanın içeriği konusunda bir bilgi sahibi değil. Bu yasa iktidar tarafından resmi nikah yapamayan imam nikahlı kadınlara kazanım gibi sunuluyor. Ancak böyle değil. Kadınlara yönelik şiddet, taciz, tecavüz vakaları katliam boyutuna ulaşmışken, çocuk yaşta evliliğin önünü daha fazla açacak bir yasa ile karşı karşıyayız. Dün tecavüzcü ile evlendirme yasasına nasıl engel olduysak, bugün de bu yasanın çıkmaması ve bir daha asla gündeme getirilmemesi için mücadelemiz sürecek. Hangi görüşten, inançtan olursa olsun tüm kadınları bu yasaya karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz. Meclis gündemine geldiğinde de yine sesimizi çıkartacağız.”

ÖNCEKİ HABER

‘Avrupa demokrasisi’ ortada yok

SONRAKİ HABER

Esenyurt Nüfus Müdürlüğünde bitmeyen kuyruk çilesi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...