06 Ekim 2017 18:03

Cam işçileri atılan işçileri geri aldıracak mücadele istiyor

Cam işçileri Şişecam patronununa gösterdikleri tepkiyle birlikte Kristal-İş'ten atılan işçilerin geri alınmasını sağlayacak mücadele kararları istiyor

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Trakya’da Şişecam’a bağlı fabrikalarda çalışan işçilerin işten atılan işçilerin geri alınması için başlattığı mücadele sürüyor. Atılan işçiler Kristal-İş Trakya Şube binası önüne çadır kurarken, Trakya’da bulunan Şişecam’a bağlı 3 fabrikada 8 saat işyerini terk etmeme ve fazla mesaiye kalmama eylemi başladı. İşçiler sözleşme maddelerini ihlal ederek işçileri kapı önüne koyan Şişecam patronunun yanı sıra patronla işbirliği yapmakla suçladıkları Kristal-İş Genel Merkez yöneticilerine de tepki gösteriyor. Patrona geri adım attıracak mücadele kararları alınmasını isteyen işçiler, bu kararların Türkiye genelinde Şişecam’a bağlı tüm işyerlerinde uygulanmasını istiyor. 

Fırın kapatma gerekçesiyle aralarında 15-20 senelik işçilerin de bulunduğu 200 yakın kişinin işten atıldığı Kırklareli Paşabahçe Cam fabrikasında işçilerin tepkisi sonucu işyerinde örgütlü Kristal-İş atılanlar işe geri alınana kadar 3 fabrikada işçiler işyerini terk etmeme, fazla mesaiye kalmama kararı aldı.

‘BU İŞ SOĞUMAYACAK’

Kırklareli Cam fabrikasında çalışırken işten atılan bir işçi yaşadıkları süreci şöyle anlattı: “İşten çıkarmalar önce telefonla haber verildi. Bugünden (dün) itibaren evlere tebligat gitmeye başladı. Sendikaya ilk başta biz birkaç öneride bulunmaya çalıştık. Bu iş için çözüm yollarını birlikte üretelim dedik. Fakat buna yanaşmadılar. Oldu bittiyle, zamana yayıp soğutmaya çalıştılar ama bu iş soğumayacak. Bütün işten atılanlar, Trakya Şube binasına geldik. Şube başkanı buradaydı. Kendisine işten atmaların hangi kriterler çerçevesinde gerçekleştiğini sorduk. Genel başkanın da daha önce dillendirdiği ‘kendi isteğiyle çıkmak isteyenler, istirahat raporu alarak çok fazla devamsızlık yapanları’ gerekçe gösterdi. Bu çıkarılan arkadaşlar bu kriterlerin hiçbirine uymuyor. Biz de bunu sorduk. O da bize bu listenin işveren tarafından yapıldığını söyledi. ‘Madem işveren oluşturdu siz ne yapıyorsunuz, bir karşı duruş sergilemeyecek misiniz?​’ dedik. ‘Buna ben karar veremem’ dedi.”

‘İŞYERİNDE YAPILACAK EYLEMLERLE ÇÖZÜLECEK’

Baskıları sonucu şubenin toplantı yaptığını dile getiren işçi, “Toplantı sonrası sadece Kırklareli Cam’da olmak kaydıyla mesaiye kalmama, 8 saat işyerinde kalınması, ilerleyen günlerde de diğer fabrikalara bunların yansıması yönünde kararlar alındı. Biz madem bu 8 saatlik işyerini terk etmeme kararı aldınız, bunu 1 gün süreyle sınırlı tutun dedik. Ama dünden beri işyerlerinden bu konuya dair bir açıklama yok. İşyerlerindeki temsilciler, işçi arkadaşlara toplu bir şekilde bilgilendirme yapmamış. Bize geri dönüşler bu yönde. Biz aldığımız kararın yemek arasında işçiler toplu bir şekildeyken onlara bir açıklama yapılması gerekir diye düşünüyoruz” dedi. Kristal-İş genel merkezinden daha ileri, atılan işçilerin geri alınmasını sağlayacak eylem kararları beklediklerini ifade eden işçi, “Yapacaklarsa patronu masaya çekecek şeyler yapsınlar. Sonuçta bu, işyerinde yapılacak eylemlerle çözülecek bir sorun” diye konuştu.

‘PATRON TİS MADDESİNİ İHLAL ETTİ’

İşçiler Şişecam patronuna da tepki gösteriyor. Eskişehir’de yeni bir fırın açıldığını hatırlatan bir cam işçisi de “Toplu işten çıkarmayla ilgili TİS’in 53. maddesinde yer alanların harfiyen uygulanmasını istiyoruz. İşveren bunu ihlal etti. Sonuçta 3 fabrikada ortalama 3 bin kişi çalışıyor. 3 bin kişinin çalıştığı bir bölgede 90 kişinin sorununa çözüm bulmak zor olmamalı. Trakya Cam’da ve Otocam’da iş yoğunluğunun hâlâ çok fazla olduğu söyleniyor. Çalışan arkadaşlarımız şunu bile söylüyor. Sözleşmeli işçiler çıkarılmadan bile bu 90 kişi işe alınabilir” diye konuştu.

Sonuç alana kadar direnişe devam edeceklerini ifade eden işçi, “Biz işten atılan işçiler de sendika binası önünde çadırımızı kurduk. Sonuna kadar devam edeceğiz. Sonuçta 3 bin üyeye sahip olan şube 90 kişinin sorununu halledemiyorsa şubeyi kapatıp gitsinler. Çalışan arkadaşlarımız da bize destek vermeye geliyor” dedi.,

  • YEREL BASINA BASKI İDDİASI

    İşten atılan işçiler, Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş’ın yerel basına, işten atılan işçilerle ilgili bir haber girmemeleri yönünde baskı kurduğunu söylüyor. Cam işçileri, “Aldığımız duyumlara göre Genel Başkan, Lüleburgaz yerel basınını arayarak direnişe başlayan cam işçisi hakkında haber yazmayın baskısı yapıyormuş. Yapsın, kimin güçlü olduğunu göreceğiz” dedi.

  • 104 DELEGEDEN 80’İ ATILANLAR LİSTESİNDE

    İşten atılan işçilerin çoğunun Kristal-İş genel merkezine muhalif olduklarını ifade eden işçiler, “104 tane muhalefet delegesinin 80 tanesi bu listede. Suçları ne devamsızlık mı? İstirahat almak mı? Disiplinsizlik mi? Yüz kızartıcı suç işlemek mi” diye soruyor.


‘İŞİNİZE VE AŞINIZA SAHİP ÇIKIN’

İşten atıldıktan sonra direnişe geçen işçiler adına açıklama yapan Şaban Koçak, sendika merkez yönetimine tepki göstererek, tüm cam işçilerini işlerine ve ekmeklerine sahip çıkmaya çağırdı. Kristal-İş Genel Başkanı Bilel Çetintaş ve ekibinin işçilere karşı yaptıklarını anlattıkları ve muhalefet ettikleri için işten atıldıklarını belirten Koçak, “Bölgemizde faaliyet gösteren Oto Cam ve Trakya Cam Sanayiinde çalışan 200’den fazla sözleşmeli işçi olduğunu, Kristal İş’in örgütlü bulunduğu işyerlerinde sözleşmeli (geçici veya belirli süreli) işçi çalışırken kadrolu işçilerin işten atılmasının ne sendikamıza ne de sendikal ahlaka yakışmamaktadır. Bunu ve bu tür bir uygulamayı ancak Bilal Çetintaş ve ekibi yapabilir” dedi. Bilal Çetintaş’ın yeğeni de olan baştemsilcinin fabrika içinde yaptığı “53’üncü maddenin uygulanmasını istiyorlar ve kendilerinin yerine son bir yılda kadro alan işçilerinin atılmasını istiyorlar” söyleminin yalan olduğuna dikkat çeken Koçak, Çetintaş’ın elindeki “Daimi işlerde taşeron çalıştırılamaz” yazılı mahkeme kararını neden patronun önüne koymadığını sordu.  Koçak, direnen cam işçileri adına fabrikalardaki işçilere şu çağrıyı yaptı: “Bizler direnen cam işçileri olarak, işine devam eden çalışma arkadaşlarımıza mesajımız şudur: İşinize ve aşınıza sahip çıkın ki, toplusözleşme masasında kazanılan haklarımıza ve mesai arkadaşlarımıza sahip çıkın ki, işiniz, aşınız, Bilal Çetintaş’ın iki dudağı arasında kalmasın.” (Lüleburgaz/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

'Nuriye ve Semih OHAL faşizmini teşhir etti'

SONRAKİ HABER

Suriyeli anne kızın katil zanlısı tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...