06 Ekim 2017 17:31

BM: 1 yılda 8 bini aşkın çocuk öldü ya da yaralandı

BM, geçen yıl dünya genelinde yaşanan çatışmalarda 8 binin üzerinde çocuğun hayatını kaybettiğini ya da yaralandığını açıkladı.

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM), geçen yıl dünya genelinde yaşanan çatışmalarda 8 binin üzerinde çocuğun hayatını kaybettiğini ya da yaralandığını açıkladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar" başlıklı yıllık raporunu açıkladı. Rapora göre geçen yılki silahlı çatışmalarda dünya genelinde 8 bini aşkın çocuk yaşamını yitirdi ya da yaralandı.

DW Türkçe’nin haberine göre, raporda, yaşanan ölümlerin yüzde 40'nın gerçekleştiği Afganistan'da 3 bin 512 çocuğun hayatını kaybettiği ya da yaralandığı bildirildi. BM, bunun Afganistan'da ulaşılan en yüksek sayı olduğunu belirtti. Yemen'de bin 340 çocuğun öldüğünü ya da yaralandığını ifade eden BM, bu sayının Suriye'de bin 299 olduğunu duyurdu.

Raporda, yüzlerce çocuğun eline silah verilip savaştırıldığı, cinsel şiddete maruz kaldığı ya da okullara yapılan saldırılarda hedef alındığı belirtildi.

Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, 8 binin üzerinde çocuğun hayatını kaybetmesi ya da yaralanmasının BM Genel Sekreteri tarafından "kabul edilemez" bulunduğunu belirtti. 
Guterres'in bu sayı karşısında "dehşete düştüğünü" sözlerine ekledi.

SUUDİ ARABİSTAN İLK KEZ GİRDİ

Raporda Afganistan, Irak, Suriye, Yemen, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mali, Myanmar, Somali, Sudan ve Güney Sudan'daki ihlallere dikkar çekilirken; Husilere karşı Yemen hükümetine destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon da ilk kez kara listeye dahil edildi.

BM Genel Sekreteri Guterres'in selefi Ban Ki-mun, Suudi hükümetinden gelen baskı üzerine geçen yılki listeden Suudi Arabistan'ı çıkarmıştı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudilerin öncülüğündeki koalisyonun Guterres tarafından listeye dahil edilmesini "doğru bir adım" olarak tanımladı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

BM'den Myanmar hükümetine Arakan tepkisi

SONRAKİ HABER

TRT'den ayrılan Erhan Çelik, Nevşin Mengü'nün yerine geçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...