06 Ekim 2017 17:07

BM'den Myanmar hükümetine Arakan tepkisi

Birleşmiş Milletler, Arakan eyaletine insani yardım ulaştırılmasına sınırlı şekilde izin vermesini “kabul edilemez” olarak niteledi.

Paylaş

Birleşmiş Milletler, Myanmar hükümetinin Rohingya Müslümanlarının yaşadığı Arakan eyaletine insani yardım ulaştırılmasına sınırlı şekilde izin vermesini “kabul edilemez” olarak niteledi.

DW Türkçe’nin haberine göre, BM'nin insani işlerden sorumlu ofisinin başındaki Mark Lowcock, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Arakan'da yaşanan gelişmelerle ilgili endişe ve tepkilerini dile getirdi.

BM'nin bu bölgeye sınırlı yardım ulaştırabilmesinin "kabul edilemez" olduğunu belirten Lowcock, Myanmar hükümetinden "engelsiz ve kesintisiz" erişim izni istedi.

Myanmar'da Rohingya militanlarının ağustos ayı sonlarındaki saldırılarının ardından ordu tarafından başlatılan operasyonlar nedeniyle yarım milyondan fazla Arakanlı komşu ülke Bangladeş'e kaçmak zorunda kalmıştı. BM, Myanmar ordusunun operasyonlarını Rohingya Müslümalarına yönelik bir etnik temizlik girişimi olarak tanımlamıştı. Rohingya Müslümanlarının çok sayıda köyünün de yakıldığı bildiriliyor.

Uluslararası Göç Örgütü, Arakan'ın kuzey bölgelerinde Bangladeş'e geçmek için bekleyen Rohingya Müslümanlarının sayısının 100 binden fazla olabileceğini ifade ediyor.

‘AKIL ALMAZ ACILAR’

Geçtiğimiz günlerde, nüfusunun çoğunluğu Budist olan Myanmar'ın söz konusu bölgesine giden küçük bir BM ekibi, "akıl almaz" acılara tanıklık ettiklerini belirtmişlerdi.

Lowcock, BM’ye bağlı "üst düzey" bir heyetin “önümüzdeki birkaç gün içinde” bölgeyi ziyaret edebileceğine inandığını belirtti.

Lowcock yarım milyon insanın evlerinden hiçbir şey almadan kaçmak zorunda kaldığını belirterek, bu göçün Arakan’ın kuzeyindeki ciddi krizin boyutlarını gösterdiğini belirtti. Lowcock, BM’nin Myanmar’da “büyük imkanlara sahip olduğunu” hatırlatarak, Myanmar hükümetinin izin vermesi durumunda Arakan’ın kuzeyine hızlı bir biçimde yardım aktarılabileceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

IŞİD: Kadınların silahlı cihada katılmaları zorunluluk oldu

SONRAKİ HABER

BM: 1 yılda 8 bini aşkın çocuk öldü ya da yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...