06 Ekim 2017 15:09

IKBY: Dünün dostları bugünün düşmanları olamaz

IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını belirterek ‘Dünün dostları bugünün düşmanları olamaz’ dedi.

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, 25 Eylül'de düzenledikleri bağımsızlık referandumu sonrası Türkiye ve İran'ın yürüttüğü yakın diplomasiyi normal karşıladıklarını söyledi. Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını ve saygı duyduklarını belirten Dizayi, "Dünün dostları bugünün düşmanları olamaz" dedi.

Referandum sonrası süreci BBC Türkçe'ye değerlendiren Dizayi, Türkiye ve İran'ın iki komşu ve bölgesel güç olarak ilişkilerinin olmasını normal bulduklarını kaydetti.

Dizayi, "Askeri açıdan karşı karşıya gelinmeyeceğinden eminiz çünkü bu iki ülke de büyük ordulara sahip ve biz de bela aramıyoruz. İstikrar, dostluk ve daha fazla karşılıklı anlayış istiyoruz" diye konuştu.

Erdoğan’ın ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ sözleri hatırlatılan Dizayi "Her ne kadar bazı birliklerimiz IŞİD'e karşı cephede olsa da güvenlik ihtiyacı durumunda gönderecek yeterli gücümüz var. Türkiye ile 350 km sınırımız var ve ne onlar, ne biz her 10 metreye bir asker dizebiliriz. Bu gerekli de değil çünkü Türkiye'ye karşı bir hareketimiz yok ve Türkiye'den de askeri operasyon beklemiyoruz..."

Dizayi Türkiye ile ekonomi, politika, güvenlik, enerji gibi alanlarda ortak çıkarları ve birlikte inşa ettikleri çok şey olduğunu da vurguladı.

'KONFEDERALİZME BİLE YOL AÇABİLİRDİ'

IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, referandum öncesi süreçte ABD, Avrupa ülkeleri ve Irak'tan IKBY'ye gelen temsilcilere "Bağdat ile birlikte yaşayabileceğimiz bir formül için yardımcı olun" çağrısı yaptıklarını ancak IŞİD'e odaklanılması nedeniyle bu çağrılarının karşılık bulamadığını savundu.

Sefin Dizayi, "Bu çağrı konfederalizm için bile bir yol açabilirdi ama kimse dinlemedi bizi, ciddiye almadılar. Halkın yüzde 92'si bağımsızlık için oy verdi. Hiç kimse, hiçbir parti ya da başkan bunu iptal edemez. Evet, Bağdat ile ne kadar çalışabileceğimiz konusunda görüşmeler yapabiliriz, birlikte çalışmak için nasıl bir formül bulabiliriz; bu konuşulabilir ama insanlar kararını verdi" dedi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Ekmek ve Gül'ün ekim sayısı çıktı

SONRAKİ HABER

Hakkari’de öğrenci yurdunda yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...