Malatya'da tütün emekçilerinin mitingine polis saldırısı

Malatya Doğanşehir'de bir araya gelen yüzlerce tütün emekçisi, düzenledikleri yürüyüşle tütün yasa tasarısını protesto etti.

06 Ekim 2017 11:14
Paylaş

Murat GÜLTEKİN
Malatya

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde tütün emekçileri, tütünü yasaklayan yasa tasarısına yürüyüşle tepki gösterdi. Eyleme saldıran polis 3 kişiyi gözaltına aldı. Tütüncülerin polise tepkisi üzerine kısa bir süre sonra gözaltına alınan 3 kişi serbest bırakıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) görüşülecek olan makaron veya yaprak sigara kağıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurarak satanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören yasa tasarısını, Doğanşehirli tütün üreticileri düzenledikleri yürüyüşle protesto etti. Doğanşehir ilçe merkezinde toplanan yüzlerce yurttaş ellerindeki tütün yaprakları ile Doğanşehir Belediye Başkanlığına yürüyüş gerçekleştirdi. Belediye başkanının cama çıkarak tütün üreticilerine seslenmeye çalışmasına tepki gösteren yurttaşlar “Biz balkon konuşması istemiyoruz. Aşağı inip bize bir açıklama yapın” diyerek tepki gösterdi. AKP Doğanşehir İlçe Başkanı’na da tepki gösteren tütüncüler, "AKP Doğanşehir İlçe Başkanı kapı kapı gezerek gerçekleştirmek istediğimiz mitingi engellemeye çalıştı. Yapmak istediğimiz mitingin iptal edildiğini duyurdular’ dedi.

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yürüyüşlerine devam eden tütüncüler Malatya-Doğanşehir yolunu trafiğe kapmak isteyince biber gazıyla saldıran polis 3 kişiyi gözaltına aldı fakat gördüğü tepki üzerine gözaltına aldığı 3 kişiyi serbest bırakmak zorunda kaldı. Polis barikatına karşı tarlalardan traktörlerle yürüyüşlerine devam eden tütüncüler Doğanşehir yolunu trafiğe kapattı ancak polis müdahale edince tekrar belediyeye yürüdüler. Burada da polis biber gazlarıyla saldırınca tütüncüler eylemi sonlandırdı.


İSTANBUL'DA TÜTÜN YASAĞINA PROTESTO

Torba yasası ile tütüne getirilmek istenen kısıtlama ve yasağı protesto eden tütün üreticileri, "Sarmalı kıyılmış tütünümüze sahip çıkmamız gerekiyor" dedi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edilen torba yasası ile tütüne getirilmek istenen kısıtlama ve yasağı karşı tütün üreticilerinin tepkisi dinmiyor. Tütüncülerin İstanbul Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirdiği eyleme, çok sayıda kişi katılırken, üzerinde "Tütünüme dokunma, tütün ekmeğimizdir" tişörtleri giyildi. Sık sık, "Tütüne uzanan eller kırılsın", "Tütün emektir, emeğime dokunma" sloganlarının atıldığı eylemde, "Nasırlaşan elimin acısıdır tütün", "Tütünden terör değil, ekmek parası çıkar", "Tütün millidir ve yerlidir, Adıyaman'ın ekmeğidir" ile "Tütünüme dokunma" pankartları açıldı. Tütün ekimi yapan insan fotoğraflarının olduğu dövizleri de taşıyan eylemciler, kurumuş tütün demetlerini taşıdı. Grup adına açıklamayı yapan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, ülkenin ihracatçı olması gerekirken ithalatçı olduğunu vurguladı. 

'TÜTÜNÜMÜZE SAHİP ÇIKACAĞIZ'

1543'ten beri milli varlıkları olan tütüne, sahip çıkmanın zamanı olduğunu vurgulayan Solgun, "Dünyada 193 ülkede tütün üretimi yapılır ama tek başına içilen özelliğe sahip olan Türk tütünüdür.  Bu ürünümüze, hiç bir nikotin ve katkı maddesi katmadan tek başına içilen bir özelliğe sahiptir. Bu tütünümüze vergi ödeyerek, ülkemizin ekonomisine para kazandırmak istiyoruz. Marlbora, Camel'i içmek istemiyoruz, bizim sarmalı kıyılmış tütünümüze sahip çıkmamız gerekiyor" diye konuştu. 
 
Açıklamanın ardından basının sorularını yanıtlayan Solgun, hafta içinde hükümet yetkilileriyle Meclis'te görüştüklerini ve yetkililerin çözüm bulunacağını ilettiğini söyledi. (İstanbul/MA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Cezaevlerinde hasta tutukluların koşulları daha da ağırlaştı

SONRAKİ HABER

Şakran'da darbedilen çocuk tutuklular açlık grevinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...