06 Ekim 2017 10:33

HDP iki dönem şartında rötuşa gidecek mi?

HDP’nin Ocak 2018’deki olağan kongre tarihi yaklaştıkça, tüzükte bulunan iki dönem kuralı başta olmak üzere birçok konunun ele alınması bekleniyor.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ağustos ayıyla başlayan il ve ilçe kongrelerinin ardından olağan büyük kongre sürecine giriyor. Ocak 2018’de yapılması gereken olağan büyük kongre tarihi yaklaştıkça tüzükte yer alan iki dönem şartı ana gündem haline geldi. İki dönemdir görevde bulunan Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın yeniden adaylığının önünün açılıp açılmayacağı partinin önemli bir gündemi.

PARTİ ORGANLARI TARTIŞACAK

Herhangi bir değişikliğe gidilmemesi durumunda kongrenin 24 Ocak 2018’de yapılması bekleniyor. Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu olan Demirtaş’ın tüzükteki iki dönem kuralından kaynaklı engeli bulunuyor. Demirtaş’ın adaylığının önünün açılması için bir defaya mahsus kuralın esnetilmesi fikri konuşulurken, nihai karar, partinin yetkili organları arasında yürütülecek tartışmalarda netleşecek. Gündeme gelen tartışmalardan bir diğeri de kongrenin en az 6 ay, en çok bir yıl ertelenmesi yönünde. Kongre tarihini erteleme gündemi Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yürütme Kurulunda (MYK) tartışılacak ancak 2019 seçimlerinden kaynaklı bir yıllık ertelemeye sıcak bakılmıyor.

PM VE MYK TOPLANIYOR

Tüzük değişikliği, kongre tarihi ve gelişmelere ilişkin tartışmaların 16-17 Ekim’de İstanbul’da yapılacak PM ve MYK toplantılarında enine boyuna masaya yatırılması bekleniyor. Kongreye ilişkin tartışmalar, özellikle Demirtaş’ın tutukluluğunun birinci yılını dolduracağı 4 Kasım’dan sonra yapılacak toplantılarda bir sonuca bağlanacak. (AnkaraMA)

ÖNCEKİ HABER

MESS grup sözleşmesi: Birleşik Metal-İş 695 lira zam istiyor

SONRAKİ HABER

Washington Post: Trump, İran’la nükleer anlaşmayı bozacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...