06 Ekim 2017 09:34

Dink davasında 5 kişi daha tahliye edildi

Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin yargılandığı davanın duruşmasında 5 sanık tahliye edildi.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın duruşmasında 5 kişi tahliye edildi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, savcının tahliye talep ettiği Samsun Emniyeti’nde görevli Metin Balta ve Ahmet Çetiner ile Trabzon Jandarma İstihbarat görevlileri Ergün Yorulmaz ve Gazi Günay’a ek olarak Trabzon Jandarma İstihbarat görevlisi Hüseyin Yılmaz’ın da tahliyesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 4,5,7,8 Aralık’a ertelendi.
 

Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Hrant Dink’in öldürülmesinde sorumluluğu bulunan Emniyet, İstihbarat ve jandarma görevlileri yargılanıyor.

‘İĞCİ TELEFON NUMARASI VERMEDİ’

Çapraz sorgusu yapılan Şimşek’e Dink Ailesi Avukatı Hakan Bakırcıoğlu, Coşkun İğci tarafından Veysel Şahin ve Okan Şimşek’e verildiği iddia edilen 3 adet telefon numarasına dair, “Bu telefon numaralarına ilişkin ne tür bir çalışma yaptınız” sorusunu yöneltti. Şimşek bu iddiayı yalanlayarak, “Konuşmalarımızda telefon numaraları ile ilgili geçen herhangi bir husus yoktur. Cinayet planını öğrendiğimde amirlerime durumu ilettim. Telefon numaralarını almış olsam amirlerime numaraları da iletirdim. Geçmeyen bir telefon numarası ile ilgili ben ne işlem yapabilirim? Bu konuyla ilgili herhangi çalışma yapılmamıştır. Veysel Şahin’in neden numaraları verdiğine dair ifadede bulunduğunu anlamış değilim” yanıtı verdi.  

‘KEŞKE GÖREV SONUÇ RAPORU OLSAYDI’

Görev sonuç raporu ve raporların imhasına dair de Şimşek’e bir soru yönelten Bakırcıoğlu, “Coşkun İğci ile yapılan görüşmeler sonucu en az 3 adet rapor düzenlediği anlaşılıyor önceki savunmalarınızda. Dink cinayetine ilişkin kaç adet görev sonuç raporu düzenlediniz? Bu raporlara ilişkin ne tür çalışmalar yapıldı” dedi. Dink cinayetinin işlenmesinden sonra haber kayıt formu çekildiğini ifade eden Şimşek bu soruyu, “Personel gittiği göreve ilişkin bu raporu yazıp şube müdürüne teslim eder. Her ilde İstihbarat Değerlendirme Merkezi vardır. Bu merkezin Genel Komutanlıktaki merkezle organik bağı yoktur. Keşke düzenlemiş olduğumuz görev sonuç raporu olsaydı. Onun sancısını çekiyoruz. Görev sonuç raporu düzenlemeden şube müdürüne şifai olarak aktardık bilgileri. Haber kayıt bildirim formu sadece cinayetten sonra çekildi. Değiştirilen imha edilen herhangi bir görev sonuç raporu yoktur. Sadece 20 Ocak 2007 tarihli görev sonuç raporu vardır. Cinayetten sonra görev sonuç raporları vardı şu an neler var hatırlamıyorum ama bunlara arşivden ulaşılabilir” diye cevapladı.

‘İĞCİ’Yİ TEHDİT ETMEDİK’

Coşkun İğci’nin Yasin Hayal’in cinayet planına ilişkin anlattığı bilgileri başka bir yerde anlatmaması için Şahin ve Şimşek tarafından uyarılması meselesine ilişkin Bakırcıoğlu, “Dink cinayeti öncesi Coşkun İğci’nin verdiği bilgileri başkasıyla paylaşmaması hususundaki beyanınız nedir” diye sordu. İğci ile Temmuz ve Ağustos 2006 ile Ocak 2007 tarihli olmak üzere 3 görüşme yaptıklarını anlatan Şimşek, “Şube müdürümüzün alay komutanına ‘Çocuklar Coşkun İğci ile gidip görüşsün bu konuyu sağda solda konuşmasın’ diye söylemi var ama neye dayanarak bunu söyledi bilmiyorum. Somut olarak bildiğim bir şey yok. Biz bu emir üzerine Veysel Şahin ile İğci’nin Devlet Malzeme Ofisi’ndeki yerine gittik. Bizi görünce İğci’nin ilk tepkisi ‘Beni almaya mı geldiniz’ oldu. Sonra İğci, ‘Burada görüşmemiz uygun değil takip ediliyorum’ dedi. Mesai saati sonrası buluşmak için sözleştik. Mesai saati bitince İğci ile terminal bölgesinde buluştuk.  İğci’yi 12 kişilik bir minibüs olan aracın içine aldık. İğci ile irtibatlı olduğu için Veysel konuştu. İğci’ye ‘Konuyla ilgili başka bilgin var mı, başka kimseyle paylaştın mı’ diye sordu. İğci soru üzerine sinirlendi ‘Benim hasmım da düşmanım da yok. Ben size bu bilgileri verdim. Siz değerlendiremediniz’ deyip araçtan indi. Bu tehdit değildir. Kendisini tehdit etmiş olsaydım müfettişler Trabzon’a geldiğinde kendisiyle tesadüfen karşılaştığımda tehdidin alasını yapardım. Karşılaşınca ‘Abi kusura bakmayın sizinle ilgili İstanbul Emniyet’te ifade verdim’ dedi. Ben de senin yapabileceğin bir şey yoktu diye cevap verdim” dedi.

ANONS BİLGİ KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN ÇEKİLMİŞ’

Heyet Başkanı Ali İhsan Horasan da Şimşek’e cinayetten sonra Trabzon Pelitli ilçesinde “Sivil giyimli kişilere bilgi vermeyin” anonsunu sordu. Şimşek ise anonsun ilçe komutanlığınca bilgi kirliliğini önlemek amacıyla yapıldığını öne sürdü.

‘TEKNİK TAKİP YAPILABİLİRDİ’

Bakırcıoğlu Şimşek’e savcılığa ilave bilgi verip vermediğini sordu. Şimşek de, kendisinin adli yetkisi olmadığını bu nedenle savcılığa bilgi vermediğini söyledi. Şimşek, “Ben sadece haber toplarım. Savcılığa bilgi verme yetkisine sahip olan kişi ilçe jandarma komutanıdır. Savcı ile o bağlantıya geçer. Elde edilen haberin gerçek ya da yalan olmasına bakılmaksızın haber kayıt formu çekilir. Görev sonuç raporunun yazılması haberin kaydedildiği anlamına gelmez. Görev sonuç raporu şube müdürünün olaydan haberdar olmasını sağlar. Haber kayıt bildirim formu ise haber elde edildikten sonra savcılıklara iletilen belgedir. İlçe jandarma komutanı haber kayıt bildirim formundaki unsura, ‘haberin teyidiyle ilgili çalışmaları yap’ der. Olay savcılığa intikal ettiğinde telefon dinlemesi ve takip faaliyeti şubenin imkan ve kabiliyetleri çerçevesinde yapılır. Ama bu şartlarda teknik takip yapılabilir miydi? Evet yapılabilirdi” dedi.

ŞİMŞEK HTS KAYITLARINDA FATİH’TE GÖRÜNÜYOR

İddianamede Şimşek’in Dink’in Bakırköy’de bulunan konutuna ve sahibi olduğu Beyaz Adam Yayıncılık’a teftiş amaçlı gittiği iddia edilen Şimşek, önceki duruşmada yaptığı savunmada iddiaları reddetmişti. Bakırcıoğlu konuyla ilgili Şimşek’e “Savunmanızda 9 Ağustos 2006’da İstanbul Küçükçekmece’de olduğunuzu söylediniz ancak HTS kayıtlarında Fatih’te görünüyorsunuz” diyerek çelişkinin sebebini sordu. Şimşek, “Emniyetin yazılı evrakında yok ama benim HTS kaydımda gece Küçükçekmece’de telefon görüşmem var” diye cevap verdi.

DURUŞMA ARALIK’A ERTELENDİ

Duruşma savcısı mütalaasında, tutuklu sanıkların ByLock kayıtlarının beklenmesini, Samsun Emniyeti’nde görevli Metin Balta ve Ahmet Çetiner ile Trabzon Jandarma İstihbarat görevlileri Ergün Yorulmaz ve Gazi Günay’ın tutuklu bulundukları süreyi göz önene alarak adli kontrolle tahliyelerini talep etti. Savcının mütalaasının ardından tahliyesi talep edilen sanıklardan Ergün Yorulmaz fenalaşarak salon dışına çıkarıldı. 

Tahliye talebinde bulunan dönemin Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, tutukluluk halinin devamına ilişkin gerekçelerin haklı ve hukuki olmadığını söyledi. 

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, savcının tahliye talep ettiği Samsun Emniyeti’nde görevli Metin Balta ve Ahmet Çetiner ile Trabzon Jandarma İstihbarat görevlileri Ergün Yorulmaz ve Gazi Günay’a ek olarak Trabzon Jandarma İstihbarat görevlisi Hüseyin Yılmaz’ın da tahliyesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 4,5,7,8 Aralık’a ertelendi.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar müftülere nikah yetkisine karşı ayakta!

SONRAKİ HABER

İzmir Barosu: Müftülük Yasası eşitlik ilkesinden uzak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...