Emeğin ve direncin şairi Sennur Sezer anıldı

Emeğin ve direncin şairi Sennur Sezer, aramızdan ayrılışının ikinci yılında Kadıköy Akademi Kitabevi’nde anıldı.

07 Ekim 2017 14:00
Paylaş

Emeğin ve direncin şairi Sennur Sezer, aramızdan ayrılışının ikinci yılında Kadıköy Akademi Kitabevi’nde anıldı. Sennur Sezer’in “Bütün Şiirleri: Direnç” kitabı da ilk kez okuyucuyla buluştu.

Anma etkinliğini Manos Kitap, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve Akademi Kitabevi’yle ortaklaşa düzenledi. Açış konuşmasını TYS Genel Başkanı Mustafa Köz’ün yaptığı etkinlikte Sennur Sezer’in hayat arkadaşı, Yazar Adnan Özyalçıner’in yanı sıra TYS Genel Sekreteri Şair C. Hakkı Zariç, Şair Gülce Başer ve Şair Duygu Kankaytsın birer konuşma yaptı. Anmada Sennur Sezer’in şiirleri katılımcı şair ve yazarlar tarafından seslendirildi. Etkinliğe çok sayıda yazar, şair, politikacı ve sendikacılar katıldı.

Etkinlikte ayrıca, “Bütün Şiirleri: Direnç” kitabı Adnan Özyalçıner tarafından okuyuculara imzalandı.

'ŞİİRİ EMEKLE KURAN BİR ŞAİRDİ'

TYS Başkanı Mustafa Köz, Sennur Sezer iki yıldır aramızda diyerek söze başladı. Manos Kitap'ın Sennur Sezer anısına çıkardığı Direnç kitabından söz eden Köz, "Direnç, çok yakışmış. Kitabın bir özeti gibi. Sezer'in kitaplarına baktığınızda o kitapların özlerini görüyorsunuz. Sadece kendi topraklarını değil yer yüzünde kimin yarası varsa ona bakan, şiiri emekle kuran, aşkı düşleriyle kuran ve bir kavganın takip edilmesini isteyen önemli bir şairdir. Bütün bunların bugünün şairlerine bir miras olarak kalması gerektiğini düşünüyorum. " dedi.

'UMUDUN ŞAİRİDİR'

Sennur Sezer'in hayat arkadaşı Adnan Özyalçıner, Sezer'in "Yankı" şiirini katılımcılara okudu ve şöyle devam etti: Umudun şairidir. Umudun şairi olmuştur, direncin şairi olduğu gibi. Sennur, sevginin de şairidir." Özyalçıner, ardından Sezer'in kendisine yazılan fakat herkese seslenen "Uyanış" şiirini okudu.

'ÇOK YÖNLÜ BİR İNSANDI'

Şair C. Hakkı Zariç ise: "Burada çeşitli yaş gruplarından, çeşitli mesleklerden insanlar var. Hepimizi buraya toplama yetisi bir insan ancak bir şair olabilirdi. Bu şair nasıl ki sevgilisine silah arkadaşım diye seslenebiliyorsa biz de silah arkadaşımız gibi görürdük onu. Hep hayatı savunan, gelecek güzel günler için bizim içimizde hep bir derinliği olan bir kadından söz ediyoruz. Çok yönlü bir kişiliği olan ve bundan gocunmayan bir insandı. Arkasında onlarca yıllık bir birikimi olan bir yayıneviyiz dolasıyla o mirasın içerisinde Sennur Sezer'in de ciddi bir payı olan Direnç'i çıkartıyor Manos Kitap" dedi.

'EZİLEN BİR HALKIN EVLADIDIR'

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, "Birlikte olduğu insanların gelişimini çok yönlü sağlayan bir ablamızdı. Dizelerini çocukla, emekle kadınla buluşturmuş, kendisi de mücadeleyle buluşmuş bir ablamız. Şiddeti yaşayanların yanında yerini almış, üstüne düşen görevi yerine getirmiştir. Kürt olmamakla birlikte ezilen bu halkın da evladıdır diyebiliriz. Çeşitli direnişlerde tanıklığımızdır, işçi direnişlerinde önder işçilerin, sendikacıların bir yanlışlığını gördüyse, kaygıya kapılmadan "Evladım ama şöyle" diyerek doğruyu anlatma tutumundan geri kalmamıştır. Zenginliğini kendine saklamamıştır. Ben onunla beraber olmaktan onur duydum" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ŞAİRİN KİTAPLARINDA YER ALMAYAN 28 ŞİİR, OKUYUCUYLA BULUŞUYOR

7 Ekim 2015’te yitirdiğimiz Usta Şair Sennur Sezer’in bütün şiir kitaplarını ve kitaplarında yer almayan 28 şiirini içeren kitabı “Direnç” Manos Kitap tarafından yayımlandı. Özel ciltli, 488 sayfalık kitap, ilk kez bu etkinlikte okur ile buluşacak. Usta şairin kitaplarına girmeyen 28 şiirinin de yer aldığı kitap, Türkan Şoray’a ait olduğu sanılan “Buruk Acı”yı da şairi ile buluşturuyor. “Buruk Acı” şarkısının sözleri ilk defa bir Sennur Sezer kitabında yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

SENNUR SEZER KİMDİR?

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Engin Baş, Emmy ödülü kazandı

SONRAKİ HABER

Meteorolojik ölçümler yapmak için ağaçları kestiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...