06 Ekim 2017 07:37

Maden Mühendisleri: Halkın son kömürü özelleşecek

Maden Mühendisleri Odası, Meclis'te görüşülmekte olan torba kanun tasarısıyla ilgili açıklama yaptı.

Paylaş

Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından TBMM`de görüşülmekte olan torba kanun tasarısıyla ilgili yazılı açıklamada bulunarak, “halkımızın elinde kalan son varlıkları olan TTK ve TKİ özelleştirilerek yok edilecektir” dedi.

 

{{334383}}
 
"Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" TBMM’de görüşülmeye devam ediyor. Kanunun 58. maddesi Türkiye Taşkömür Kurumu (TTK) ve Türkiye Kömür İşletmeleri’ni (TKİ) ilgilendiriyor. Konu hakkında yazılı açıklama yapan Maden Mühendisleri Odası,  TTK ve TKİ`nin özelleştirilmek istendiğini belirterek, kanunda yapılmak istenen değişiklikte bahaneler uydurulduğunu ifade etti:“Mevzuatımızda rödövans sözleşmeleri için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır. Rödövans sözleşmeleri ile faaliyet yürütülen ruhsat sahalarında süre kısıtlamasından bahisle, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik uzun vadeli modern teknolojiye uygun yatırımlar yapılamamakta olduğu gerekçesini göstermek bahane olmaktan öte geçemeyecektir.”

 

KANUNDA KELİME OYUNU

 

Oda açıklamasında, Türkiye’nin  yegane taş kömürü havzası Ereğli Kömür Havzası olduğu hatırlatılarak, “Yıllardır bu havzaya dair denenen özelleştirme girişimlerinin son hamlesi getirilen taslak ile gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır” dedi. Hükümetin yıllardır yürütmüş olduğu kömür politikası sonucu kömür sektöründe üretimi artıramadığı gibi istihdam edilen işçi sayısını da sürekli olarak azaldığına dikkat çekilen açıklamada, “Üretim açısından karlı olan TKİ uhdesinde bulunan sahalar yıllar içerisinde özel sektöre devredilmiş, hazırlanan tasarı ile ise TKİ uhdesinde kalan son kömür sahaları yine özel sektöre ihale edilecektir” diye kanunu  eleştirildi. Kanunda tepkileri çekmemek için "özelleştirme kelimesi” yerine "ihale etme yetkisi"nin geçtiğine dikkat çekilen açıklamada, “Üretime ve istihdama hiçbir katkısı olmayan özelleştirme ve madencilik politikalarından derhal vazgeçilerek başta Zonguldak, TTK ve TKİ olmak üzere ülke madenciliğine hiçbir yararı olmayacak bu kanun tasarı maddesinin mutlak surette tasarıdan çıkarılması gerekmektedir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maltepe'de çocuklara hayvan sevgisi üzerine seminer verildi

SONRAKİ HABER

Saadet'teki haciz krizi AKP'nin partiyi bölme girişimi mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...