06 Ekim 2017 01:11

Artık Manos var: ‘Sennur Sezer’in Gecekondu’sundan çıktık’

Aylık kültür sanat dergisi Yeni e’nin kurduğu yeni yayınevi Manos, yolculuğuna Sennur Sezer'in tüm şiirlerini barındıran Direnç ile başlıyor.

Paylaş

Vedat AYDEMİR 
İstanbul

Yeni bir yayınevi bu hafta okurlara merhaba dedi. Aylık kültür sanat dergisi Yeni e’nin kurduğu Manos yolculuğuna Sennur Sezer’in ile başladı. “Bütün Şiirleri: Direnç” adıyla basılan kitap, ilk olarak Sennur Sezer’in ölüm yıl dönümü olan 7 Ekim saat 18.00’de Kadıköy Akademi Kitabevindeki anma etkinliğinde okurla buluşacak. Yayınevi, 12 Ekim saat 18.00’de Mimarlar Odası’nın Karaköy’deki binasında yapacağı tanıtım kokteyli ile ilk 5 kitabının sunumunu yapacak.

Yeni e dergisinin geçen ayki sunu yazısında, “Yeni bir başlangıcın eşiğindeyiz. Yeni e dergisi yola çıkalı bir yıl olmadan, yanına bir yayınevi katarak ilerliyor” diye duyurulan Manos, öykü, şiir, eleştiri başta olmak üzere edebiyat yayıncılığına yoğunlaşacak.

Manos Yayın Kurulundan Mustafa Kara, “Yarına sorular sormak” üzere yola çıktıklarını Sennur Sezer’e atıf yaparak anlatıyor: “Sennur Sezer’in ilk kitabının, ilk şiiri Gecekondu. Tez büyüyen çocukları anlatır şair. ‘Yarına hep yarına sorular / Dipdiri / fabrika düdüklerinde’ der şair. İşte o soruların peşine düşüyoruz. Şiir ile, öykü ile, eleştiri ile. Ülkenin hali ahvali, Yeni e’nin bir yıl önceki kuruluş süreci düşünüldüğünde Manos ile Sennur Sezer’in Bütün Şiirleri’nin bir araya getirdiğimiz kitabın adı arasında koşutluk var. Direncimizle, durduğumuz yerle, anlattığımız hikayelerle biz Sennur Sezer’in ‘Gecekondu’sundan çıktık!”.

ELLERİN HİKAYESİ

Yeni e Yazı İşleri Müdürü, Manos Yayın Kurulu Üyesi Çağdaş Günerbüyük, yayınevine adını veren Manos’u şöyle anlatıyor: “Latin Amerika’nın güneyindeki Patagonya’da bir mağara var, Cueva de las Manos, yani Eller Mağarası. Binlerce yıl önce mağara duvarına sol ellerinin izini bırakan insanlara içten bir selam bu isim. Aynı dönemde Avrupa’da, Uzak Asya’da da insanlar mağara duvarlarına aynı teknikle, ellerinin resmini yapıyorlar. Manos, bu ellerin sahiplerinin bu çağdaki hikayesini anlatacak.”

ÖYKÜ, ŞİİR, ELEŞTİRİ

Yayınevi ilk elden 8 kitap ile okurun karşısına çıkmayı planlıyor. Sennur Sezer’in “Bütün Şiirleri: Direnç”, 13 Ekim’de Adnan Özyalçıner’in yeni öykü kitabı “Torik Akını” ve Yaprak Damla Yıldırım’ın ilk şiir kitabı “Ezmira” ile birlikte kitapçılarda olacak. C.Hakkı Zariç’in yeni şiir kitabı “Zona” ile Zeynep Uzunbay’ın kadın hikayeleri anlattığı “Kamçılanma Mesafesi” de hemen ertesinde raflarda yerini alacak. Kasım ayı başına kadar yeni şiir, anlatı kitapları için de hazırlıklar devam ediyor.

Manos Yayın Kurulundan, Şair C. Hakkı Zariç, yeni şair ve öykücüleri okurla buluşturmayı önemsediklerini, bunun için çaba harcayacaklarını özellikle vurguluyor. Zariç, Sennur Sezer ile başlayan “Bütün Şiirleri” dizisinin de Türkiye’nin önemli şairlerini içerecek biçimde süreceğini söylüyor: “Bu diziyi yitirdiğimiz usta şairlere bir saygı duruşu olarak görüyoruz. İhmal edilen bazı değerli şairleri de bu vesileyle yeniden gündeme getirmeyi görev sayıyoruz. Manos, edebiyatta dün ile bugün arasında köprü kuracak, yarına sorular sormayı hiç es geçmeyecek”.

KOLEKTİF BİR ÇABA

Çağdaş Günerbüyük, Manos’un Yeni e deneyiminden de beslenerek, katılıma açık, kolektif bir çaba olarak hayata geçtiğini anlatıyor: “Kurulu yapının ötesine geçmek, kolektif bir üretim için ortaklaşmak istiyoruz. Paranın, makamın, ilişki ağlarının değil, edebiyatın sözünün geçtiği bir kolektif. İnsana dair, emeğe dair olanın, bizim hikayemizin estetik biçimde anlatıldığı bir edebiyatı önemseyeceğiz. Hep birlikte bu edebiyatın peşinde koşacağız”.

Kolektif kavramından “Birlikte düşünmeyi, birlikte yapmayı, birlikte yürümeyi anlıyoruz” diyen Manos Yayın Kurulundan Özgür Doğan da “Manos’un ilk beş kitabında üç ayrı sanatçı bize destek verdi. Solmaz Aksoy, Mine Yörük Aygün ve Enis Esra. Üretim süreçlerinde pek çok insanın emeği var. Bundan sonra da böyle olacak. İspanyolca ‘eller’ anlamına gelen Manos el ele vermenin adı olacak.”

ÖNCEKİ HABER

Şubadap Çocuk, Türkiye ve Kıbrıs turnesine çıkıyor

SONRAKİ HABER

Katalonya bağımsızlık ilan ederse ne olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...