06 Ekim 2017 00:34

Şubadap Çocuk, Türkiye ve Kıbrıs turnesine çıkıyor

Şubadap Çocuk, yeni albümü 'Dersler Uzun Teneffüsler Çok Kısa'nın dinleyicilerle buluşması üzerine tüm Türkiye ve Kıbrıs'ı kapsayan turneye çıkıyor.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Çocuk şarkıları yapan Şubadap Çocuk’un yeni albümü “Dersler Uzun Teneffüsler Çok Kısa” bugünlerde dinleyicileri ile buluşacak. Grup yeni albümleri ile birlikte Türkiye’nin bütün bölgelerini ve Kıbrıs’ı kapsayan bir turneye çıkacak. 7 Ekim’de, İnciraltı Açıkhava Tiyatrosu’nda verilecek konserle başlayacak olan turne 42 gün sürecek. Daha önce, “Bilmiş Çocuğun Şarkıları”,“Dino’nun Şarkıları” ve “Gökyüzü Kimin”isimleri ile üç albüm çıkaran Şubadap Çocuk, şarkılarında eşitlik, kolektivizm, doğa sevgisi, evrim, toplumsal cinsiyet eşitliği ve özgürlük gibi konuları işliyor.

Dört kişi ile yola çıkacak olan ekibe, turne boyunca değişik illerde farklı tiyatro ve müzik gruplarından da katılımlar olacak. İlk iki gün ve son gün verilecek konserlere çocuklar da katılacak. Grubun üyelerinden Serdar Türkmen’le, albümü, turneyi, geleceğe dair hedeflerini ve çocuklarla sanatı konuştuk.  

ALBÜMDE NELER VAR?

Türkmen, bütün albümlerinde evrensel değerleri işlemeye çalıştıklarını son albümde öncekilerden farklı olarak bir de özgürlük şarkısı yaptıklarını belirtiyor. Albümde, “Akran zorbalığı”na ilişkin bir şarkı, karıncalarla kolektivizmin anlatıldığı bir şarkı ve Ayla Çınaroğlu’nun bir şiirden “Ninni”şarkısı da yer alıyor üstelik uyutma garantili... 

Albümün ismi de olan şarkınınsa çocukların çok temel bir sorunu olduğunu belirten Serdar Türkmen, 4+4+4 sistemi ile birlikte çocukların 5 dakikalık teneffüslere sürüklediğini dile getiriyor. 

Okullarda dinci eğitimin yaygınlaştırılması ile birlikte hızlı bir piyasalaştırma olduğuna da dikkat çeken Türkmen, “Devlet okulunda müdür her sabah elindeki mikrofondan para istiyor. Geçen konuştuğum bir anaokulu öğretmeni MEB’in, dışarıdan gelecek grupların tiyatro ve müzik gösterimlerini yasakladığını söyledi. Eğitim A’dan Z’ye yanlış. Dolayısı ile alternatif çalışmalar yapanlara özel bir iş düşüyor” diyor. 

Çocuğun sanatla tanışmasının önemini vurgulayan Türkmen, “Bizim turne çalışmamız da bunun için biraz. Bazı yerlerde çocuklar ilk defa flüt görüyor, ilk kez kadın müzisyen görüyor. Müzik derslerinin sayısı azaltıldı. İçerikten pek çok şey törpüleniyor zaten. Eğitim alanı artık sınıflar mücadelesinin temel çelişki alanlarından biri haline geldi. Parası olalar zaten eğitim alabiliyor. Özel okula gidiyor, evrimi öğrenebiliyor. Toplumsal cinsiyet rolleri önümüzde duruyor. Biz ‘müzikten doğru ne yapabiliriz’i düşünmek zorundayız” diyor.

NERELERE GİDİLECEK?

Şubadap Çocuk’un turne programına ilişkin bilgiler veren Türkmen şunları söyledi: “Dikili’de Eğitim-Sen’le birlikte etkinlik yaparken, Harmandalı’nda Şarkı Söyleyen Çocuklar Korosu kendi mahallelerinde konser verecek. İstanbul’da ise 13 Ekim’de Özgürlük Parkında, Kartal’da ise ekolojik pazarda çalacağız. Ankara’da alternatif çocuk çalışması yapan ekipleri bir araya getirdik. Uçurma Çocuk Dergisi, Tersine Dünya, Heryer Çocuk ve ODTÜ Mezunlar Derneği ile birlikte organize edeceğiz. Merzifon Çevre Platformu ile doğa ve ekoloji şarkıları üzerinden gideceğiz. Samsun’da Kazım Koyuncu Kültür Merkezi’nde, Rize Fındıklı’da Taş Mektep isminde yazın çocuklara ücretsiz dersler veren oluşumla beraber çalışma yapacağız. Van’da bir mahalle okuluna gidecek, Batman’da kapatılan Mezopotamya Kültür Merkezi ile çalışmamızı yapacağız. Diyarbakır’da Zarokistan ismiyle Kürtçe eğitim veren anaokulları var. Adıyaman’da bir anaokulunda, Kayseri’de gündüz Kayserili çocukların öğleden sonra mülteci çocukların okuduğu bir okulda öğlen saatinde etkinliğimizi yaparak, iki grubu bir araya getirmek istiyoruz. Kıbrıs’ta Baraka Kültür Merkezi ile beraber yapacağız. Dalyan, Fethiye, Bodrum, Denizli’nin ardından en son İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 18 Kasım’da düzenleyeceği Çocuk Hakları etkinliğinde final yapacağız”. 

HEDEF ÇOCUKLARA DEVRETMEK

Serdar Türkmen Şubadap Çocuk’u birkaç yıl içinde çocuklara devretmeyi hedeflediklerini belirterek, “Besteleri biz yapıyoruz ama çocukların süzgecinden geçiyor. Son albüme çocukların epeyce müdahalesi oldu. Sözleri de ezgileri de değiştirdik, onlar şekillendirdi” diyor. 

Çiğli’de Belediye’nin karşısında yeni bir merkez açtıklarını belirten Türkmen, “Hem Harmandalı’nda hem Çiğli Halkevinde hem de cemevinde çalışıyoruz. Oradaki çocuklarla sürekli çalışma hedefimiz var. Hem mahallelerdeki çalışmaların güçlenmesini istiyoruz hem de müzik anlamında kendi çocuk ve genç kadromuzu oluşturalım istiyoruz” diyor. Bu dönem çocuklarla daha enstrüman temelli çalışarak onlardan orkestra çıkarmaya çalışacağız” diyor. Toplumsal mücadele alanlarında da daha fazla olmak istediklerini dile getiren Türkmen, “Örneğin bir yerde grev varsa biz de grev süresi boyunca, örneğin işçilerin çocukları ile koro oluşturalım istiyoruz” diyor. İlla aktif mücadele olmasa da mahallelerde, örneğin gettolaşan bölgelerde çocuklarla bu tür çalışmaları sürdürmek istediklerini dile getiriyor.  Ayrıca Zarok TV ile birlikte planladıkları klipleri ile birlikte bir yıl içinde 20 şarkı yapma gibi bir projeleri de bulunuyor. 

FARKLI TİYATRO VE MÜZİK GRUPLARI YER ALACAK

Merhaba Sanat Tiyatrosu’nun “külüstür” aracı ile yola çıkacaklarını dile getiren Serdar Türkmen,  “Turne Şubadap’ın turnesi ama dostlarla beraber çıkacağız. Bir bölümünde Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu, bir bölümünde İlker Kılıçer, bir bölümünde Yenikapı Tiyatrosu, Merhaba Sanat Tiyatrosu olacak. İstanbul Ritim Kolektif’ten bir arkadaşımız, Çanakkale’deki kadın müzik grubu Dina Etnik Ensamble’dan bir, Adana Akustik Kültür’den iki arkadaşın dahil olması ile toplamda 15 kişiyi bulacak turneye katılanların sayısı” diyor.

  • Turne programı
ÖNCEKİ HABER

Misvak, Erdoğan ve Bahçeli’yi 'Beyaz Toros'a bindirdi

SONRAKİ HABER

Artık Manos var: ‘Sennur Sezer’in Gecekondu’sundan çıktık’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...