05 Ekim 2017 13:18

Mahalleleri yıkım tehdidinde: Yıktırmamak için direneceğiz

Bakanlar Kurulu tarafından Diyarbakır’daki Dicle ve Feritköşk Mahallelerinin 'riskli alan' ilan edilmesine mahallelerde yaşayan kadınlar tepkili.

Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 11 Temmuz 2017 tarih ve 8972 sayılı yazısı üzerine temmuz 2017 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu tarafından Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Dicle ve Feritköşk Mahallelerinin “riskli alan” ilan edilmesine mahallelerde yaşayan kadınlar tepki gösterdi.

Halk arasında Fiskaya olarak bilinen Dicle ve Feritköşk Mahallelerindeki kadınlar,  ikinci bir Sur vakasının yaşanmasına asla izin vermeyeceklerini belirtti. İkinci bir göçle karşı karşıya kalan ailelerin çoğu ise, ’90’lı yıllarda devletin köylerini yakması sonucu göç etmek zorunda kalan ailelerden oluşuyor. 

‘İKİNCİ SUR VAKASINA İZİN VERMEYİZ’

 40 yıldır Fiskaya’nın Dicle Mahallesi’nde yaşadığını söyleyen Seniha Kaya, evinin yıkılmasına izin vermeyeceğini vurguladı. İkinci bir göç olayına müsaade etmeyeceklerinin altını çizen Kaya, mahallenin yoksul insanlardan oluştuğunu aktardı. Kaya, Sur’da yaşayan insanların başına gelen trajedinin kendi başlarına gelmesine izin vermeyeceklerini ifade eden Kaya, “Surdaki evlere biçilen para 30 ile 40 bin arasında değişen gülünç rakamlar ama onun yerine yapılan evleri 500 bine satarak rant kazanacaklar. İnsanlar az çok kendi yağında kavruluyor. Başka bir yerde yaşamımızı idame ettiremeyiz. Tandır ekmeğimizden tutun salçamızı, kurutmalıklarımızı her şeyimizi kendi emeğimizle elde ediyoruz. Asla evimin yıkılmasına izin vermeyeceğim” dedi. 

‘SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ VAR’

 Aynı mahallede oturan Gülseren Varlı, dört çocuğu olduğunu ve eşinin inşaat işlerinde çalıştığını ifade ederek, ekonomilerinin kötü olduğunu, olası bir yıkımın ise yaşamlarını daha da zorlaştıracağını kaydetti. Mahalle sakinleri ile artık bir aile gibi olduklarını dile getiren Varlı, şöyle dedi: “Oldum olası bina sevmiyorum çocuklarım da bana benziyor. Evimiz bize yetiyor fazlasında gözümüz yok ama gözünü evimize dikenlere de diyecek sözümüz var. Yıktırmamak için direneceğim kimseye evimi yıktırmayacağım. Buradan çıkarsam kim bana bakacak? Sur halkını nasıl kandırdıklarını gördük. Evimi kimseye vermem.  Ne gidecek yerim var ne de bakacak kimsem var. Kimse bunun için bana gelmesin” diye konuştu. 

‘SUR’DA YAPTIKLARINI BURADA DA YAPMAK İSTİYORLAR’

50 yıl önce yoksulluk ve geçim sıkıntısı nedeniyle 9 çocuğuyla birlikte Diyarbakır’ın Dicle ilçesinden göç eden 80 yaşındaki Belkiz oturduğu evi elleriyle yaptığını ve duvarlarını eşiyle birlikte omuz omuza inşa ettiğini dile getirdi. Ural, şöyle devam etti: “Topraklarımı yoksulluk için bırakmak zorunda kaldım. Buralara geldim iyi kötü bir yaşam kurdum. Ama burada da bizi rahat bırakmıyorlar. Yoksul insana yaşam hakkı tanımıyorlar. Surda yapılanların aynısını bize de yapmak istiyorlar. Evini vermeyeceğim. Ne yaşım bir ev daha yapmaya daha yeter ne de gücüm.”
64 yaşındaki Belkiz Karlı ise, mahallesinden ve komşularından ayrılmak istemediğini vurguladı. Karlı, evlerini ellerinden almak için oyun çevirdiklerini söyledi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Avcılar’da işçiler ödenmeyen ücretlerini istiyor

SONRAKİ HABER

AİHM'de Ankara’nın adaylarına yetersizlik reddi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa