05 Ekim 2017 12:32

Suudi Arabistan Kralı ilk defa Rusya’da

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud , Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitti.

Paylaş

ABD’nin İsrail ile birlikte bölgedeki en önemli müttefiki olan Suudi Arabistan Kralı Selman’ın, siyasi ve ekonomik iş birliğini geliştirmek üzere Rusya’ya gitmesi bölgedeki güç dengeleri açısından tartışmaları da beraberinde getirdi. İki ülkenin gündeminde enerjiden Suriye’ye kadar birçok konu var. 

TARİHTEKİ İLK ZİYARET

Kral Selman bin Abdülaziz el Suud Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. Bu, tahttaki bir Suudi Kralı’nın Rusya’ya yaptığı ilk resmi ziyaret oldu. Suudi yetkililer 81 yaşındaki Kral Selman’ın ziyaretini “tarihi” olarak nitelendirdi. Putin de “çok önemli bir olay” olarak tanımladığı ziyaretin ikili ilişkileri geliştirmesini umduğunu belirtti.

 {{334354}}

Kral Selman, havalimanında Preobrajenskiy merasim kıtası ve orkestra ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ve Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin’in de içinde yer aldığı heyet tarafından karşılandı. Moskova’da 3 gün kalması beklenen Kral Selman’ın bugün Rus Lider Putin ile görüşmesi bekleniyor.

Öte yandan Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, imzalanacak anlaşmaların toplam değerinin 3 milyar doları bulacağını açıkladı. 

1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM FONU

Putin ve Kral Selman’ın, enerji projelerini desteklemek üzere yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım fonu kurmaları da bekleniyor.

Kral Selman’ın ziyareti, gelecek ay Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılacak olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) zirvesinin öncesine denk geldi. Rusya ve Suudi Arabistan, OPEC’in en güçlü üyelerinden. OPEC ülkeleri geçen Aralık ayında düşen petrol fiyatları nedeniyle petrol üretimini kısma kararı almıştı. Rus enerji sektörünün ciddi bir yatırıma ihtiyacı olduğu ve bu ihtiyacını Batı’dan karşılayamaması nedeniyle bölgedeki aktörlere yöneldiği, Çin ve Katar’ın ardından Suudi Arabistan’la da bu nedenle görüştü belirtiliyor. 

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da, Suudi Arabistan’ın Rusya’nın tüketim malları üretimi, tarım, gayrimenkul, altyapı, petrol ve doğalgaz sektörlerindeki 25’ten fazla projeye yatırım yapmayı planladığını belirtti.

SURİYE VE YEMEN

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud’un ziyaretinin diğer öne çıkan konuları ise Suriye ve Yemen. Suriye’de kartlar Rusya müdahalesiyle yeniden karılmışken, Yemen de ülkede donanma üsleri bulunan Rusya için stratejik bir ülke. Suudi Arabistan, Yemen’deki Şii Husi hareketinin ayaklanmasını bastırmak gerekçesiyle iki yıldır bu ülke bombalıyor ancak şu ana kadar bir ilerleme kaydedebilmiş değil. 
Bu arada Kral Selman’ın başkanlık ettiği heyette kendisine yaklaşık bin kişi eşlik ediyor.

SUUDİ PRENS: MESELELERİMİZ AYNI

Ziyaret öncesinde Sputnik ve Rus NTV televizyonuna röportaj veren Suudi Arabistan Prensi Turki Faysal el Suud da “Enerji üretimi alanında meselelerimiz aynı. Petrol piyasası hem Rusya’yı hem Suudi Arabistan’ı etkiliyor. Bu piyasaya istikrar getirmeye çalışıyoruz” demişti. 
Suudi Prens ayrıca, “Ortadoğu konusunda da ortak çıkarlarımız var. Rusya’nın Suriye krizi üzerindeki etkisinin arttığını görüyoruz. Suudi Arabistan da benzer şekilde bu kriz ve Suriye halkına istikrar ve barışın getirilmesiyle ilgileniyor. Ortadoğu’daki Libya, Yemen, Irak, İran, Kuzey Irak’taki Kürtlerden de bahsedecek olursak, Kral ve Başkan Putin’in iş birliği yapmak için bu konuda da ortak bir zemin bulabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İbadi: IKBY ile çatışma istemiyoruz

SONRAKİ HABER

HDP'li Leyla Zana’ya 15 yıl hapis istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...