05 Ekim 2017 11:10

Mersin’de yaşam savunucularından balık çiftliklerine tepki

Mersin’de yaşam savunucuları kentte kurulması planlanan balık çiftliklerine tepki gösterdi. 

Paylaş

Mersin Çevre ve Doğa Derneği'nin çağrısıyla toplanan yaşam savöunucuları, kentte kurulması planlanan balık çiftliklerine tepki gösterdi.

Dernek Başkanı Sabahat Aslan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Aslan, grup adına yaptığı açıklamada, kentte yapımı planlanan Akkuyu Nükleer Santrali, çimento fabrikaları ve termik santrallerin kirli teknolojiler olduğu ve bunlara balık çiftliklerinin de eklenmesi ile sağlıklı yaşamın oldukça güçleşeceğini söyledi. Sahillerde yapımı planlanan balık çiftliklerinin Akdeniz'in ekosistemini ve halkın sağlığını bozacağını savunan Aslan, şöyle dedi:

"Balık çiftlikleri, Muğla'da denizi çok kirletmiş, verimli üretim yapılamadığı için sökülüp Mersin'e kurulumu yapılmak istenmektedir. Çiftliklerde GDO'lu yem ve çeşitli kimyasalların yanı sıra balıkların verimini artırıcı, hastalıklara karşı antibiyotikler kullanılmaktadır. Yemler, antibiyotikler ve diğer kimyasallarla birlikte balık dışkıları denizin dibinde birikerek zamanla bitki örtüsü ile oksijeni yok etmektedir. Deniz yatağında biriken bu yoğun kirlilik, ekosistem ve doğal hayatı zamanla yok etmektedir."

‘DENİZİ KİRLETECEK EKOSİSTEMİMİZİ BOZACAK’

Bu durumun denizdeki diğer canlıların varlığını da tehdit edeceğini belirten Aslan şöyle devam etti: "Bu insan sağlığını tehdit etmenin yanında turizmin bitmesine de neden olmaktadır. Balık çiftliklerinin sınırını çizen şamandıralarla koylar kapatılarak yatların ve turistlerin denize girmeleri engellenmektedir. Aydıncık ve Silifke sahillerinin sonuna kadar Muğla'dan sökülerek yapımı planlanan balık çiftliklerinin yerlerinin geneli birinci derecede doğal SİT, arkeolojik SİT ve turizm bölgeleridir. Birinci derecede doğal SİT alanları uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Buralarda balık çiftlikleri kurmak yasalara aykırıdır. Bilinçli turist, balık çiftliklerine yakın yerlerde denize girmeyi tercih etmez. Muğla turizmini olumsuz etkileyen çiftlikler Mersin'de de turizme çok zarar verecektir. Denizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasına karşıyız." (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Kral Selman’ın Moskova ziyareti: Beklenmeyen yakınlaşma

SONRAKİ HABER

Mersin'de avukatlara gözaltı protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...