05 Ekim 2017 06:39

Öğretmenler Günü'nü ya cezaevinde ya işsiz karşılıyorlar

Türkiye’deki öğretmenler, Dünya Öğretmenler Günü'nü 33 bin 965 ihraç ve 438 bin atanması yapılmayan öğretmenle karşılıyor.

Paylaş

Selman GÜZELYÜZ

Türkiye’deki öğretmenler, Dünya Öğretmenler Günü'nü 33 bin 965 ihraç ve 438 bin atanması yapılmayan öğretmenle karşılıyor. Eğitimci Necla Kurul, “Yapılmak istenen şey, büyük ölçüde bir korku yaratmak” dedi.

Dünyanın diğer ülkelerinde öğretmenler, 5 Ekim Öğretmenler Günü’nü kutlamaya hazırlanırken, Türkiye’deki öğretmenler, işsizlik kaygısı, açığa alınma, sürgün, esnek ve güvencesiz çalışma koşulu gibi onlarca sorun ile 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü karşılıyor.
 
5 Ekim 1966 tarihinde UNESCO ve İLO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”nin oy birliğiyle kabul edilmesiyle 5 Ekim günü “Dünya Öğretmeler Günü” olarak kutlanıyor.

438 BİN İŞSİZ ÖĞRETMEN

Türkiye’de eğitim fakültesini bitiren ve atanamadığı için resmi olarak “öğretmen sayılmayan” 438 bin öğretmen 5 Ekim’i karşılıyor. AKP iktidara geldiğinde 59 olan eğitim fakültesi sayısı 92’ye çıkarıldı.  Hükümetin “her ilde bir üniversite” projesinin ardından atamayan öğretmenler sayısı da her yıl artıyor.

33 BİN ÖĞRETMENE 'YARGISIZ İNFAZ'

Eğitim Sen’in 2016-2017 Yılsonu Değerlendirme Raporu’na göre OHAL kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile birlikte toplamda 33 bin 128 öğretmen ihraç edildi. Muhalif sendikalar öğretmenlerin ihraç edilmesini “yargısız infaz” olarak niteledi.

ASGARİ ÜCRETTEN DAHA AZ MAAŞ ALAN ÖĞRETMENLER

Sözleşmeli öğretmen uygulaması ile birlikte öğretmenler tam anlamı ile güvencesizliğe terk edildi. Açlık sınırının altında maaş alan sözleşmeli öğretmenler en fazla bin 400 TL maaş alıyor. Yine sözleşmeli öğretmenlerin sigortaları 6 saat üzerinde yatırılıyor.  Sözleşmeli öğretmen sayısı 2007 yılında 20 bin 314 iken, bu sayı 2010 yılında 73 bin 950 oldu.  Darbe girişimi sonrasında ise 20 bin sözleşmeli öğretmen daha alındı.

CEZAEVİNDEKİ ÖĞRETMENLER 

Darbe girişimi sonrasında kamu emekçilerine yönelik gerçekleştirilen ihraçlar ile birlikte çok sayıda öğretmen de tutuklandı. Tutuklanan öğretmenlerden 26’sı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen)  üyesi. Yine farklı gerekçeler ile tutuklanan Eğitim Sen’li öğretmenlerin yanı sıra, yüzlerce öğretmen de Paralel Devlet Yapılanması (PDY-FETÖ) soruşturması kapsamında tutuklu bulunuyor. Yine KHK ile ihraç edildiği için 211 gündür açlık grevini Sincan Cezaevi Kampüsü Hastanesinde sürdüren Semih Özakça da Dünya Öğretmenler Günü’nü cezaevinde karşılayanlar arasında.

ONLARCA ÖĞRETMEN İNTİHAR ETTİ

Farklı araştırma sonuçlarına göre; atanamadığı için 2006 yılından bu yana 42 öğretmen intihar etti. Atanamadığı için intihar eden en son öğretmen ise İzmir Çiğli’de coğrafya öğretmeni 27 yaşındaki İbrahim Yeşilbağ adlı yurttaş oldu. Yine CHP’nin “FETÖ” üyeliğiyle suçlananlara ilişkin hazırladığı intihar raporuna göre, ihraç edilenlerden, tutuklananlardan ve yakınlarından en az 35 kişi intihar etti.

‘HEP KORKU VE KAYGI İLE EĞİTİM VERİLMEZ’

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Necla Kurul, Türkiye’deki öğretmen profiline ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Öğretmenlerin işi kolay değil bu dönemde” diyen Kurul, iktidarın büyük ölçüde korku iklimi yaratarak ve yarattığı bu korku iklimi üzerinde okulları itaatkâr hale getirmek amacında olduğunu aktardı.
 
Kurul, devamla şunları söyledi: “Hani Başbakanımız Binalı Yıldırım ‘itaat et rahat et’ dedi ya. Dolayısı ile öğretmenler şuanda iki seçenek ile karşı karşıya. Ya itaat edip rahat edecekler. Ki öğretmenlerin bir kısmı bunu tercih etmiş olabilir. Ürken ve korkan öğretmenler için bunu söyleyebiliriz. Diğer öğretmenler de haklı davalarını itiraz ederek, rahat etmeyerek mücadelelerini sürdürmeye çalışan öğretmenlerdir. Sınırları çizilmiş, çitler içinde yaşayan, İtaat edip korku ile yaşayan öğretmenler sınıfına girdiğinden rutin ve kendisine aktarılmış içeriği anlatır. O içeriği kendisi de özümsemediği için çok yapay ve sahte içeriktir.  O bakımdan ne kadar çabalasa bile, korku ile yetenekleri ve yetileri azaltılmış öğretmen öğrenciye hiçbir şey veremeyecektir. Hep korku kaygılı şekilde eğitim verilmez.” (Ankara/MA) 
 

ÖNCEKİ HABER

Google Analytics çöktü, erişim sağlanamıyor

SONRAKİ HABER

TGS’den gazetecilerin güvenliği için 16 madde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...