29 Temmuz 2012 08:51

Time: Türk müdahalesi Suriye Kürtlerini birleştirir

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, ülkesinin kuzeydoğusunu Kürtlere devrederek “Türkiye’yi sıkıntıya soktuğu” yorumları yapılıyor. Time dergisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sert uyarılarına dikkat çektiği analizinde Türkiye’nin bir müdahalesinin hiç de kolay olmayacağını belirtirken böyle

Time: Türk müdahalesi Suriye Kürtlerini birleştirir
Paylaş

Esad kuvvetlerinin çekilmesinin Türkiye’de yarattığı kaygı ve tepkilere de vurgu yapan dergi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sert müdahale uyarılarını yansıttıktan sonra bir müdahalenin hiç de kolay olmayacağını savundu. Time “Türk kuvvetleri, bir çoğu ortak sınıra iki adım uzakta bulunan büyük nüfus merkezlerinde operasyon yapmak zorunda kalır” diye yazdı.

TİME’A AÇIKLAMA YAPAN KÜRT

“Türkiye’de çalan alarmlara Suriyeli Kürtlerin hemen reaksiyon gösterdiği” kaydedilen analizde bu bağlamda Abdülhalim adlı Suriye’li bir Kürt aktivistin Time’a Skype ile yaptığı açıklamaları da aktarıldı. Ankara’nın PKK’nın Suriye’deki nüfuzunu abarttığını savunan aktivist, “PYD Suriye’deki Kürt grupların en güçlüsü ve iyi silahlanmış olanı olsa da yerel rakiplerini alt etme durumunda değil, insanlar PYD’nin bölgeyi kontrol etmesine izin vermez” dedi. Aldülhalim ayrıca, “Hiçbir şey, bir Türk müdahalesi kadar Suriye’deki Kürtleri birleştirmez” derken “Erdoğan’ın, Türkiye’yi PYD’den korumak için Suriye’yi işgal etmekten söz etmesini kuvvetle reddediyoruz” şeklinde konuştu.

Time, Uluslararası Kriz Grubu’ndan analist Hugh Pope’nin görüşlerine de yer verdi. Suriye’den kaynaklanan olumsuz gelişmelere karşı en iyisi seçeneğin, Türkiye’nin, kendi Kürtlerine yönelik “telafi edici” adımlar atması olacağını savunan Pope, bu çerçevede Türk hükümetinin, Kürtlerin “uygun siyasi temsil, ana dilde eğitim ve PKK’lılar için kısmi bir af” gibi taleplerinin ele alması gerekeceğini öne sürdü.
Pope, “Sınırın diğer tarafındaki durum Türkiye için ‘alarm verici’ olabilir ancak, sadece Türkiye kendi Kürt sorununu çözmediği için” ifadelerini kullandı.
(New York/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

SUK’tan ‘bizi silahlandırın’ çağrısı

SONRAKİ HABER

New York Gypsy All-Stars’ın ilk albümü çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa