05 Ekim 2017 04:09

Devlet yurtlarında yeterli kontenjan yok

Özel yurtların pahalılığından ve koşullarının kötü olmasından yakınan arkadaşlarla sorunlarını konuştuk.

Paylaş

Malatya İnönü Üniversitesi öğrencileri


Malatya İnönü Üniversitesi’ni yeni kazanan öğrencilerin büyük bir bölümü devlet yurtlarına yerleşemedi. Devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler özel yurtlara yüksek fiyatlar ödeyerek kayıt yapmak zorunda kaldı. Ayrıca özel yurtlar sözleşme imzalayarak öğrencilerin bir yıl boyunca bu yurtta kalmaya mahkum etti. Özel yurtların pahalılığından ve koşullarının kötü olmasından yakınan arkadaşlarla sorunlarını konuştuk.
Adana’dan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini bu yıl kazanan Beyzanur Bingöl, “Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında yedeklerde kaldığım için özel yurtta kalıyorum. Özel yurt fiyatları cep yakacak kıvamdalar. Hele ki öğrencinin cebini düşünürsek.  KYK’lar da yeterli kontenjan sağlanmadığını düşünüyorum. Bu yüzden birçok öğrenci özel yurtlarda daha yüksek ücretler ile barınmak zorunda kalıyor. Bu fiyatlara yemekler bile dahil değil.” Asgari ücretle geçinen bir ailenin çocuğunun bu yüksek fiyatları karşılamasının çok zor olduğunu söylüyor Beyzanur ve ekliyor, “ama tek seçeneğimiz bu olduğu için mecburen kalıyoruz. Ayrıca özel yurtlar temizlik açısından da hiç sağlıklı bir ortama sahip değiller. Ortak kullanım alanları ve diğer alanların temizliği yok denecek kadar az yapılmakta. Hastalık kapma ihtimalimiz çok yüksek.”
Eğitim Fakültesi’ni bu sene kazanan Ozan Aslan ise “Üniversiteyi kazanmak için zorlu bir süreçten geçtik. Bu süreç, gerek dershane ücreti olsun, gerek ders kitapları olsun maddi ve manevi olarak bir çoğumuzu olumsuz etkiledi. Üniversiteyi kazanmamla beraber aslında bu zorlu sürecin bitmediği aksine yeni başladığını anladım” şeklinde konuşuyor. Ozan, “KYK yurdunun çıkmamasıyla bir arayış içerisine girdim ve özel yurtların fiyatlarını sorduğumda 400-600 TL arsında olduğunu gördüm. Mecburen kaydımı özel yurda yapmak zorunda kaldım. Özel yurt olmasına rağmen koşulları ise oldukça kötü. Zaten bu yurtta bir öğün yemek yiyebilmek için bile en az 6 lira para harcamamız gerekiyor. Her fırsatta Avrupa’nın hatta dünyanın sayılı büyük ekonomisine sahip olduğumuzu söyleyenler, kullandıkları araçlar için çerez parası diyenler, öğrencinin temel hakkı olan barınma hakkına bir çözüm getirmiyorlar veya getirmek istemiyorlar. Öğrencileri kendileri ile aynı çizgide olan cemaatlere mahkum ediyorlar. Bu koşullarda öğrenciler olarak talebimiz parasız, bilimsel ve demokratik bir eğitimin sağlanmasıdır” diyor.
İletişim Fakültesine bu yıl yerleşen Deniz Yıldırım’a da yine devlet yurdu çıkmamış. Deniz ise sorunlarını şöyle anlatıyor: Devlet yurduna başvurdum ama kontenjanda yedeklerde kaldığım için özel yurda yerleşmek zorunda kaldım. Özel yurt fiyatlarının pahalı olması nedeniyle maddi açıdan zorluklar yaşıyorum. Memur çocuğuyum. Sadece yurt fiyatı aylık 700 TL. Yemekler zaten çok pahalı. Kıyafetlerimi yıkamak için bile para vermek zorunda kalıyorum. Yurt koşulları ise bu kadar para vermemize rağmen oldukça kötü durumda. Uzaktan eğitim olarak aldığım derslere internetten girmem gerekiyor ancak yurtta internette yok. Tüm bu sorunların çözümünün barınma ihtiyacımızın ücretsiz olarak karşılanmasıyla çözülebileceğini düşünüyorum.

 

ÖNCEKİ HABER

Mesele vur kamçıyı öğrencinin sırtına meselesi

SONRAKİ HABER

Tabağı ters çeviriyosun, pilav düşmüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...