05 Ekim 2017 04:05

Mesele vur kamçıyı öğrencinin sırtına meselesi

Çay eşliğinde yurt hayatından bahsederek başlıyoruz sohbetimize.

Paylaş

Barış TİMUR
Kayseri


Üniversitelerin açılması ile birlikte şehir dışında yaşayan öğrenciler yurtlara ve öğrenci evlerine yerleştiler. Biz de KYK yurdunda kalan, Erciyes Üniversitesi’nde okuyan iki arkadaşımızla öğrenci hayatını, oluşan sorunları ve çözümleri konuşmak üzere Kayseri meydanda bulanan bir çay ocağında oturuyoruz. Bir arkadaşımız İş sağlığı ve Güvenliği diğer arkadaşımız da Felsefe bölümünde okuyor.
Çay eşliğinde yurt hayatından bahsederek başlıyoruz sohbetimize. Yurt kayıtlarını yaparken imzaladıkları sözleşme dikkatlerini çekmiş. Sözleşmenin bir maddesinde “Yurt sınırları içerisinde devlet büyükleri hakkında eleştiriyi yasaklar tarzda bir cümle geçiyor” diyor arkadaşımız. Ardından ne zamandır bizim geleceğimizi belirleyen insanları eleştirmek, kaldı ki yaşadığımız yerde eleştirmek yasak oldudiye soruyor diğer arkadaşımız. Bu maddeyi doğrudan muhalif öğrencilere yapılmış tehdit olarak gördüklerini ve bu tarz tehditlerin yurt memurları tarafından devamlı ve sözlü olarak sürdüğünü de söylüyorlar. “Yurt kurallarına uymazsanız yurttan atılırsınız; internetinizi keserim, televizyonu açtırmam.” tarzında, yetkisi olmadan keyfi ve yapmakla yükümlü olduğu şeyler üzerinden öğrencilere baskı kurmak istediklerini belirtiyorlar. Konu zamlara da geliyor. Bu konu üzerine neler düşündüklerini soruyorum. Geçen seneye göre yurt ve yemekhane fiyatlarının arttığını, sabah ve akşam yemeklerinde kendilerine tanınan öğün kredilerinin yetmediğini ve aç kaldıklarını, daha fazla yemek için de para verdiklerini ve bu durumdan diğer öğrencilerin de şikâyetçi olduklarını söylüyorlar. Ev kiralarının ve özel yurtların işçi, emekçi çocukları açısından çok pahalı olması, diğer arkadaşlarımızın KYK yurtlarına mecbur bırakılmasına neden olur vaziyette. Memurların ve yurt yöneticilerinin bu durumu bilmesi, öğrenciler üzerindeki baskının artmasına neden oluyor.
“Tasarruf tedbirleri” adı altında yapılan zamlar, üniversitelerdeki kulüp ve toplulukların bütçelerinden kesintiler, ders kitaplarının pahalılığı; zaten geçim sıkıntısı olan, yurtlarda ve evlerde yaşayan öğrenciler açısından, sırtlarına bir yük daha olmuş vaziyette. Tüm bu uygulamalara karşı; parasız eğitim talebimizi, mağdur bırakılan üniversite öğrencileri ile birlikte oluşan tepkiyi büyütmeye çağırıyoruz.

 

ÖNCEKİ HABER

İTÜ'lü zamlara ne diyor?

SONRAKİ HABER

Devlet yurtlarında yeterli kontenjan yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...