05 Ekim 2017 04:01

İTÜ'lü zamlara ne diyor?

İTÜ Kulüp Tanıtım Şenliği'nde stand açan kulüplerin masalarına uğradık ve öğrencilere zamlar hakkındaki görüşlerini sorduk.

Paylaş

Alişan Doğan
Elif Turgut
İTÜ


İstanbul Teknik Üniversitesi yeni döneme gözünü zamla açtı. Yemekhanede öğle ve akşam yemeklerine 50Kr, yurtlara ise her yurtta farklı farklı olmak üzere zamlar yapıldı. Biz de İTÜ Kulüp Tanıtım Şenliği'nde stand açan kulüplerin masalarına uğradık ve öğrencilere zamlar hakkındaki görüşlerini sorduk.
İlk durağımız Taşkışla Sahnesi’nin standıydı. Taşkışla Sahnesi’nden Egecan, her ne kadar 50 kuruşluk bir zam az gibi görünse de aslında tüm yıl okulda yemek yiyeceğimizi düşündüğümüzde ödenecek miktarın bir öğrenci için çok olduğunu belirtti.
İSTANBUL’DA EV KİRALARIYLA YARIŞAN YURT FİYATLARI
Gastronomi Kulübü’nün masasına uğradığımızda gıda mühendisliği öğrencisi arkadaşımız yurtta yaşadığı sorunlardan bahsediyor: “Yağmur çok yağdığı zaman yurdun içine su sızıyor. Yurt açıldığından beri arkadaşlarımın penceresi bozuktu ve yoğun yağmurla birlikte pencere açıldı ve üstlerine düştü. Yurt yönetimi ise camı açık unutuklarını söyleyerek arkadaşlarımızı sorumlu tuttu ve hiçbir şekilde sorumluluk almadı.” Yurt zamlarından sonra yurtta herhangi bir iyileştirme olmadığını söylüyor arkadaşımız.
Jeodezi ve Fotogrametri Kulübünden Oğuz, onun hayatını etkilemese de yemekhane zamlarını desteklemediğini; çünkü birçok öğrenciyi bu zamların etkilenendiğini söyledi. “Yemekhanenin kalitesi de ortada. Bu kalitede tutup bir de bu oranda zam yapmak pek de mantıklı değil.” dedi. Zamların geri çekilmesi için yürütülen imza kampanyasına destek verdiğini ekledi.
Maden Mühendisliği Kulübünün masasındaki arkadaşlara zamlara dair fikirlerini sorduğumuzda Gökhan “2.5 liraya iki poğaça, bir simitle öğrenci olarak karnımızı doyurabiliriz; ama iyi yemek yemek istediğimiz için yemekhaneye gidiyoruz. Buna rağmen yemekhanede bazen yemekler iyi çıkmıyordu, yemeklerden böcek çıkması gibi kötü olaylar yaşanıyordu. Dolayısıyla bu zamlar çok gereksiz oldu.” diye cevap veriyor. Yurt fiyatlarının bir öğrenci için çok fazla olduğunu, 600-650 liranın yurt ücreti için çok fazla olduğunu ve aslında kişi başı 400 liraya İstanbul’da eve çıkılabileceğini söylüyor Gökhan.
‘BİZE HİÇBİR GETİRİSİ YOK’
Sıradaki durağımız Türk Müziği Kulübü  oluyor. Mücahit dışarıdan bakıldığında fiyatlar uygun görünse de yemek kalitesine oranla fiyatların abartılı olduğunu söylüyor. “Bizim yemekhane devlet üniversiteleri arasında en pahalısı. Hangisi olduğunu hatırlamadığım bir devlet üniversitesinde 5 ya da 10 kuruşluk bir zam sonrası bütün öğrenciler bir araya geliyorlar ve zamı geri çektiriyorlar. Kaldı ki bu örnekte çok düşük bir zam söz konusu; oysa burada 50 kuruşluk bir zam var ve genele vurduğumuz zaman okul için çok ciddi bir gelir artışına sebep oluyor ancak bize hiçbir getirisi yok.” diye ekliyor.
Son olarak Fotoğraf Kulübü’nün masasına uğruyoruz. Kulüp masasında tanıştığımız Dilara yemekhanede vejeteryan yemeği bittiği zaman yenilenmesi gerektiğine, 2.5 lira verip ana yemek yiyemediğine dikkat çekiyor ve veganlara karşı hassas olunması gerektiğini düşündüğünü belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

90 yaşında, 50 yıllık eşini başına çekiçle vurarak öldürdü

SONRAKİ HABER

Mesele vur kamçıyı öğrencinin sırtına meselesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...