05 Ekim 2017 02:50

Karartılan senin geleceğin

ROTA

Paylaş

Eğitim sistemi bir günde değişir mi? Sınav sistemi bir kişinin sözüyle bir anda değişir mi? Milyonlarca emekçi çocuğunun geleceği bir tek adamın iki dudağı arasına sıkıştırılabilir mi? Meğer bizim ülkemizde olabiliyormuş, yaşayarak öğrenmiş olduk… TEOG tek gecede tek cümleyle kaldırıldı, üniversite sınavlarının da kaldırılması gündemde. Yerine ne konulacağı, nasıl işleyeceği, düzenleme yapılırken kimlerden görüş alınarak sürecin ilerletildiği gibi konular ise tam olarak muamma…
BUNUN CEREMESİNİ KİM ÇEKECEK?
Genç Hayat dergimizin bunca yıllık birikimine dönüp baktığımız zaman bu satır aralarında “sınavsız üniversite” talebine dair çokça yazıya rastlayabiliriz. Gençliğin parasız, bilimsel, demokratik eğitim için verdiği mücadelenin bir parçası da adaletsiz sınav sisteminin kaldırılması için mücadele olmuştur. Nitelikli, herkesin eşit koşullarda yararlanabileceği, ezberciliğin yerine öğrencilerin yeteneklerini ve ilgi alanlarını gözeten, rekabetçiliğin organize edilmiş halinin yerine dayanışmanın, toplumsal bilincin geliştirilmesini esas alan bir eğitim anlayışı bu talebin en genel tarifi olmuştur.
Şimdi bu süreçte yaşananlar ise bu talebin karşılanması bir yana bu talebi savunanların tam da karşısında durduğu bir tabloyla bizi karşı karşıya bıraktı. Evet, TEOG ve diğer sınavların kaldırılmasını her zaman savunduk, ancak daha belirsiz daha fazla “torpil” vb. uygulamaların yaygınlaşacağı,  emekçi çocuklarının geleceğinin tamamen belirsiz hale geleceği sistemi de kabullenmiyoruz. Her 2-3 senede bir değişiklik yapılan, istediğine ulaşamayınca intihara sürüklenen gençlerin vebalini daha ödeyememişken; bu yeni değişikliğin daha büyük tedirginlikler yaratacağını, gençlerin bunalıma, depresyona, sınav stresi cenderesine daha fazla sürükleneceğini söylemek için kahin olmaya gerek yok.
İŞTE TEK ADAM REJİMİNİN SINAV SİSTEMİ!
Faşist, gerici bir politik rejimi temel alan tek adam tek parti düzeninin uygulamalarının en çıplak örneği işte tam da karşımızda duruyor. Bir gecede grevleri yasaklanan işçilerin, bir KHK ile işinden edilen kamu emekçilerinin ardından “tek adamın tek sözüyle” zaten çok da aydınlık görünmeyen gençliğin geleceği daha da kararmış oldu. Tek adam rejiminin sınav sistemi de böyle olur işte. Yarın da kafasına eser, keyfi bir şekilde yeniden değişir bu sistem. Çünkü gençliğin gelecek kaygısı onların zerrece umurlarında değil. Çocuk oyuncağı gibi her sene değiştirebilirler de, şifre de kopya da torpil de adam kayırma da yapabilirler, 9u 46 geçe sınava gireceği okulun kapısında hüngür hüngür ağlatabilirler de.
O zaman bize düşen de geleceğimize sahip çıkmaktır bu durumda. İntihara sürüklenmemek için; işsizlikle terbiye edilmemek için;  parasız, bilimsel ve demokratik bir eğitim hakkımız için mücadele saflarını büyütelim. Yoksa geleceğimiz ve bugünümüz elimizden uçup gidecek…

 

ÖNCEKİ HABER

Tütün üreticilerinden çağrı: Ekmeğimizi elimizden almayın

SONRAKİ HABER

Barışa giden yol

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa