05 Ekim 2017 02:32

Tütün üreticilerinden çağrı: Ekmeğimizi elimizden almayın

Adıyamanlı tütün üreticileri, Meclise sunulan torba yasayla tütün üretimine getirilmek istenen kısıtlamaya tepkili.

Paylaş

Serhat BUĞDAYCI
Adıyaman

Meclise sunulan torba yasayla tütün üretimine getirilmek istenen kısıtlamaya tepkiler devam ediyor. Tasarının Meclise sevkinin ardından Adıyaman Valiliğine ve AKP İl binasına yürüyerek tepkisini gösteren Adıyamanlı tütün üreticileri, geçim kaynaklarının ellerinden alınmamasını, tasarının geri çekilmesini istedi.

 Tütün işiyle uğraşan 34 yaşındaki Mehmet Yücel KHK mağduru. 10 yıllık öğretmenlik hayatı  29 Ekim 2016’da çıkarılan KHK ile biten Yücel, iş bulamayınca köyüne dönüp tütün ekerek geçimini sağlamaya çalıştığını anlattı. Ailesinin yıllardır bu işi yaptığını söyleyen Yücel, “Tütünü tek başına düşünmemek lazım. Bunun mazotu var, gübresi var, ilacı var ve en önemlisi işçiliği var. Ülkedeki vergilerin hali göz önünde. Ancak tütün yaptığımız en iyi iş olduğu için Adıyaman’da da binlerce ailenin geçim kaynağıdır. Tütünden elde ettiğimiz gelirle asgari düzeyde hayatı idame ettirmeye çalışıyoruz” dedi. 

  • Mehmet Yücel

Yücel, “Daha önceleri Adıyaman çiftçileri işsizlikten dolayı kayısı, pamuk fındık toplamaya giderdi. Kimisi de iş cinayetlerinde hayatını kaybederdi. Tütün ekiminin son yıllarda artmasıyla beraber üreticiler ekonomik anlamda bir nebze rahatladılar. Tütünden kazandıkları para ile çocuklarını okuttular, gençlerini evlendirdiler” diye konuştu.  

‘SİGARA TEKELLERİ İSTEDİĞİ İÇİN...’

AKP hükümetinin en çok sevdiği şeylerden birisinin torba yasalar olduğunu dile getiren Yücel,  “Engellemenin tek sebebinin hükümetin tütünden vergi alamamasıdır. Sigara tekellerinin sermayesi azalınca hükümet gözünü üreticilerin cebine dikti. Bugün Beştepe’nin milyonlarca lira harcaması var. Vatandaşın alın terine göz dikeceklerine bu savurganlığı önlesinler” diye tepkisini dile getirdi.  

Hüseyin Avcı  25 yaşında. Çocukluğundan bu yana tütün işiyle uğraşıyor. “Üniversite okuyabiliyorsam bu tütün sayesindedir” diyen Avcı, “Tütünden gelen para ne kadar istediğimiz gibi olmasa da bizlere bir can suyu oluyor” dedi. 5 kuşaktır tütün işi yaptıklarını anlatan Avcı, “Yasanın getirdiği kıstaslar bölgenin tek geçim kaynağına darbe vuruyor. Benim çevremde tütün yapmayan aile yok. Alternatif geçim kaynağı olan aile sayısı bir elin parmağını geçmez. Yetkililerden bu yasaya çözüm bulmalarını istiyorum” dedi. 

  • Hüseyin Avcı

‘TÜTÜN DEMEK EKMEK TEKNESİDİR’

Yıllardır tütün işiyle uğraşan 30 yaşındaki Mehmet Akıncı, nasırlaşmış ellerini göstererek, “Tütün her şeyden önce emeğin kutsallığıdır. Tütün öğrencinin okul masrafı genç kızın çeyizi, asker oğlunun harçlığıdır. Tarlada dökülen her alın teri birer tütün yaprağıdır. Tütün demek Adıyaman’da yüz binlerce ailenin aşı, işi demek yarına umutla bakabilmesi demek. Tütün kundaktaki bebeğin maması demek, tütün demek ırgat kentin ekmek teknesi demek” dedi. Tütüne kısıtlama getirilmek istenmesine “Bu zulüm Allah’tan reva mıdır?​” diye tepki gösteren Akıncı, “Tasarının direk çöp kutusuna atılmasını istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sayıştay raporu: Darbeci askerlere fazla maaş verildi

SONRAKİ HABER

Karartılan senin geleceğin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...