05 Ekim 2017 02:17

Kantin emekçilerini çaymatiklerle değiştirdiler

ESHOT kantinlerini işleten İZYUK Kooperatifinin Personel Müdürü emekçilerin çaymatiklerle değiştirildiğini belirterek işten atmalara tepki gösterdi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesinin ESHOT kantinlerini kapatması 80 işçiyi işsizlikle karşı karşıya bırakırken, gözler yargıdan gelecek karara döndü. Kantinleri işleten İZYUK Kooperatifinin Personel Müdürü emekçilerin çaymatiklerle değiştirildiğini belirterek karara tepki gösterdi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT Genel Müdürlüğü çatısı altında 2006 yılında kurum personeli tarafından kurulan İZYÜK Tüketim Kooperatifinin işlettiği 27 kantini kapatma kararı aldı. 4 bine yakın ESHOT ve İZELMAN çalışanına hizmet veren kantinlerin yer tahsisleri, ESHOT encümen kararı ile birlikte Belediye-İş ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında toplu iş sözleşmesi ve 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde yapılıyordu. 

Atölyeler, garajlar ve belediye otobüslerinin  son duraklarında hizmet veren ve 80 işçinin çalıştığı kantinlerin kapatılması ile ilgili Büyükşehir Belediyesi gerekçe olarak Sayıştayın 2015 yılı ESHOT raporunu gösterdi.  Sayıştayın raporunda, kamuya ait yerlerin tahsislerinin toplu iş sözleşmesi çerçevesinde mümkün olmadığı dile getiriliyor. Sayıştay, raporunda aynı zamanda İş Kanunu ile toplu iş sözleşmesini de hiçe sayıyor. 

İPTAL DAVASI AÇILDI

İZYUK Tüketim Kooperatifi ise kararı yargıya taşıyarak iptal davası açtı ve yürütmeyi durdurma kararının verilmesini istedi. 80 işçinin geleceği idare mahkemesinin vereceği kararda. İZYUK’un avukatları dava dilekçesinde, Sayıştayın bu kararının İzmir Büyükşehir Belediyesi açısından bir bağlayıcılığının olmadığını ifade etti ve yer tahsislerinin yasal bir işlem olduğunu dile getirdi. Süreç yargıya taşınınca Büyükşehir Belediyesi de kapatma işlemlerini hızlandırdı. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi kapatılan kantinlerin, belediye ait Grand Plaza Şirketine devredileceğini belirtse de bunun yerine bazı yerlere özel bir gıda şirketine ait çay ve kahve otomatları yerleştirildi. Daha önce 50 kuruşa çay içen personel şimdi 1 liraya çay içecek. Gıda satışı da şimdilik mümkün değil. Sadece genel müdürlük binasında hizmetliler olacak. Ayrıca kantinlerin kapatıldığı bazı son duraklarda arabalarda seyyar bir şekilde gıda ve içecek satılmaya başlandı. Personel ihtiyaçlarını buralardan karşılamak zorunda kalıyor.  İZYUK yönetimi kantinlerde çalışan işçilerin belediyelere ait şirketlerin bünyesine  alınmasını istedi ancak bu talepleri de kabul görmedi. 

‘400’E YAKIN İNSAN MAĞDUR EDİLECEK’

Kararla ilgili konuştuğumuz İZYUK Personel Müdürü Tarkan Eladağ, kâr amacı gütmeden ucuz ve kaliteli hizmet vermeye çalıştıklarını belirterek “Sabah 04.00’te açılıp gece 23.00’e kadar çalışıyoruz. Buralar aynı zamanda personelin dinlenme yerleri. Çaymatikler nasıl çalışanlara kahvaltı ya da öğle ve akşam yemeği hizmeti verecek? İZYUK işçileri ile birlikte belediye personeli de mağdur ediliyor. Emekçileri çaymatiklerle değiştirdiler. 80 işçinin aileleri ile birlikte 300-400’e yakın insanın bir geçim kaynağı var. Kış günü bu insanlar nerede iş bulacak. Daha çocuğuna okul çantası alamayan insanlar var burada. Bu insanları nereye göndereceğiz? Bu insanların hakları, kıdemleri, tazminatları var. Bunları ödenmeden nasıl iş çıkışı verilecek” dedi

  • İZYUK Personel Müdürü Tarkan Eladağ

Belediyenin bu işçileri kendi bünyesine alabileceğini de ifade eden Eladağ şunları söyledi: “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sokaklarda adalet ararken biz kendi içimizde adaletsizlikle karşı karşıya kalıyoruz. 80 insanı kapıya koymak hiçbir vicdana sığmaz.

Bülent Falakaoğlu yazdı: Neyleyim işssiz bırakan ekonomik büyümeyi

ÖNCEKİ HABER

Delphi'de işten atmalar sürüyor: Sözleşme öncesi gözdağı

SONRAKİ HABER

Sayıştay raporu: Darbeci askerlere fazla maaş verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa