05 Ekim 2017 02:01

'Daralıyoruz' diye işçi atan Şişecam 240 milyona fırın açtı

Daralma gerekçesiyle işçi atan Şişecam 240 milyon liraya yeni fırın açtı. İşçiler, işten atmalara sessiz kalan sendikacılara tepkili.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Şişecam’a bağlı Kırklareli Paşabahçe Cam fabrikasında, Ortadoğu pazarındaki satışlarının yüzde 18’den yüzde 3’e düşmesi ve yurt dışı satışlarında da yüzde 5 daralma olması gerekçesiyle, 10 Eylül’de fırının kapatılmasından sonra işten atmalar başladı. İlk etapta 20 işçi işten atıldı. 65 kişi ise teşvikten faydalandı. İşten atmalardan hem patronun hem sendika genel merkezinin kârlı çıktığını belirten işten atılan işçilerden Şaban Koçak, “Atılanların hepsi saat ücretleri 17-18 lira olan insanlar. İşveren 6 ay sonra aynı maliyetle 140 kişiyi alabilecek. Üstelik teşvik de alacak. Bir de atılanların çoğunun Kristal-İş Genel Merkezine muhalif olması tesadüf değil” dedi. 

65 kişinin teşvikten faydalandığını belirten Şaban Koçak, şunları söyledi: “Bu teşvikten faydalananlar emekliliğine 2 yıldan az kalanlardı. İşten atılacaksınız, gidin teşvikten faydalanın denildi, bunlar çıkarıldı. Bunların içinden 5-6 kişi biz hakkımızı mahkemede arayacağız dedi. Bu kişiler de güvenlikçiler nezaretinde fabrikadan çıkarıldı. İşveren 70 kişiyi attı ya, 6 ay sonra aynı maliyetle 140 kişiyi alabilecek. Üstelik teşvik de alacak.”

İşten atmalarla ilgili Kristal-İş’ten bir açıklama yapılmadığını ifade eden Koçak, şöyle devam etti: “Sendika genel merkezi de işverenin ekmeğine yağ sürüyor. Sendika Başkanı Bilal Çetintaş son 4-5 yıldır yaptığı tüm toplantılarda, fazla istirahat alanlar, devamsızlık yapanlardan işverenin rahatsızlık duyduğunu ve her sözleşme döneminde bunları karşılarına koyduğunu, bunları savunamadığını beyan ediyordu. Ama istirahat alanlar ve devamsızlık yapanlardan rahatsız olunurken emekliliğine 2 sene kalanlar işten atıldı. 28 sene bu sendikaya aidat ödeyen arkadaşlarım işten çıkarıldı. Bu insanlar biz ne yaptık da bunu hak ettik diyorlar. Sendika sana lazım olduğu yerde yanında durmuyor. İstirahat alanın raporunu bir mahkeme bile sorgulamazken, işverenin sorgulaması ve sendikanın buna destek çıkıp onları öne sürmesiyle istirahat alanları zaten işçinin gözünden düşürdü. Rapor alan işçilerin hepsini zan altında bıraktı.”

‘MUHALİF OLANLAR İŞTEN ATILDI’

Ancak başta öne sürülen ve şikayet edilen istirahat alanların işten atılmadığını belirten Koçak, “Biz bunu daha önce Çayırova, Mersin, Eskişehir, Topkapı’da yaşadık. Ve şimdi burada yaşandı. Toplamına baktığımız zaman sendika genel merkezine muhalif olan kim varsa hepsinin işten çıkarıldığını görüyoruz. Kendisine muhalif olan delege listesindeki işçilerin çoğu çıkarılanlar arasında” dedi.

İşten atmaların diğer fabrikalarda da yaşanacağını vurgulayan Koçak, “Mersin’de işten atmalar olurken Lüleburgaz’da bir toplantı yapıldı. Çetintaş orada ‘365 günün 326’sında istirahat alanı ben nasıl savunayım’ dedi. 212 kişi işten atıldı, 326 gün istirahat raporu alan kişi ise işte kaldı. Ve diğer fabrikalarda da olacak. İşçi arkadaşlara çağrım, hiç kimse onurundan, ekmeğinden taviz vermesin” diye konuştu.

İşten atılan diğer işçiler de sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda, işten atmalarla ilgili bir açıklama yapmayan Kristal-İş Genel Merkezine tepki gösterdi.

İşten atmalar Şişecam’ın diğer fabrikalarında çalışan işçilerde de kaygıya sebep oldu. Lüleburgaz’dan bir cam işçisi, “İşçiler ‘Sıra bize de gelecek mi? Ne zaman gelecek?​’ diye tartışıyor. İşten atmalara karşı şimdiden önlem almak için birlikte hareket etmeli ve mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.


ŞİŞECAM ESKİŞEHİR’E YENİ FIRIN AÇIYOR

Kırklareli Paşabahçe Cam’da bir fırını kapatarak işçileri işten atan Şişecam, Eskişehir’de 240 milyon liralık yatırımla bir fırın açacağını duyurdu. Şişecam’dan yapılan yazılı açıklamada, “Şişecam Topluluğu, Eskişehir Cam Ambalaj fabrikasında yapacağı yeni fırın yatırımıyla Türkiye’deki yatırımlarına bir yenisini daha ekliyor. Topluluk bünyesinde faaliyet gösteren Şişecam Cam Ambalaj’ın yeni fırını yaklaşık 240 milyon liralık yatırımla 2018 yılının ikinci yarısında faaliyete geçecek. Türkiye ekonomisi ve istihdamına önemli katkı sağlayan Şişecam Topluluğu, endüstri 4.0’a uygun şekilde yeni teknolojiyle donatacağı ve yıllık 150 bin ton üretim kapasitesine yeni fırınının devreye girmesiyle Türkiye’deki yıllık cam ambalaj üretim kapasitesini yaklaşık 1.2 milyon tona çıkaracak” denildi.

EN BÜYÜK 500 SANAYİ KURULUŞUNDA 92. SIRADA

Fırının kapatılmasında, Ortadoğu pazarındaki satışlarının yüzde 18’den yüzde 3’e düşmesi ve yurt dışı satışlarında da yüzde 5 daralma olmasını gerekçe gösteren Şişecam’ın Kırıkkale Paşabahçe Cam işletmesi, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 92. sırada yer alıyor.


TEŞVİK BİTTİ, İŞÇİ GİTTİ

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 3. sırada yer alan Arçelik’in Eskişehir’de bulunan buzdolabı ve kompresör fabrikasında sözleşmesi biten işçiler kapı önüne konuyor. Beyaz eşyaya KDV teşcviğinin bittiği eylül sonu itibariyle 300 sözleşmeli işçi işsiz kalırken, kasım sonuna kadar 300 işçinin daha işine son verileceği bildirildi. Her yıl üretimin arttığı, yaz aylarında sözleşmeli işçi alındığını belirten işçiler, patronun ihtiyacı kalmadığı dönemde, bu işçilerin sözleşmeleri bittiği gerekçesiyle işine son verildiğini söyledi. Fabrikalarında örgütlü Türk Metal’in sözleşmeli işçiliğe ses çıkarmadığına dikkat çeken işçiler, MESS sözleşmeleri döneminde bu soruna da çözüm getirilmesini istiyor. (Eskişehir/EVRENSEL)

Bülent Falakaoğlu yazdı: Neyleyim işsiz bırakan ekonomik başarıyı

ÖNCEKİ HABER

‘İsveç'te Nazi hareketi Trump’la birlikte yükseldi’

SONRAKİ HABER

Delphi'de işten atmalar sürüyor: Sözleşme öncesi gözdağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...