29 Temmuz 2012 12:02

Sürgü'de Alevilere linç tehdidi sürüyor

Doğanşehir'in Sürgü Beldesine bağlı Bağlarbaşı Mahallesinde sahurda davulcu bir gençle Alevi ailesi arasında çıkan tartışma linç hareketine dönüştü. Tartışmayı bahane eden yüzlerce kişi bazı Alevilerin evlerine saldırdı. Jandarma ve polisse dün gece başlayan olayları engellemedi. Beldede gün boyu saldırıya u

Sürgü'de Alevilere linç tehdidi sürüyor
Paylaş

Malatya’nın Doğanşehir İlçesine Bağlı Sürgü beldesine bağlı Bağlarbaşı Mahallesinde Cumartesi akşamı Alevi vatandaşların yaşadığı evlerin önünde sahur vaktinde davul çalan kişilerle vatandaşlar arasında çıkan tartışma linç girişimine dönüştü. Cumartesi günü yaşanan tartışmadan sonra gece mahalleye gelen yüzlerce kişi başta Evli ailesi olmak üzere bazı evleri taşladı. “Pis Aleviler”, “Pis Kürtler” şeklinde slogan atan grubun olay yerine gelen jandarma tarafından engellenmediği belirtildi.

ATEŞ ETTİLER

Evlerine saldırı olan Fidan Evli isimli vatandaş, her akşam davulcuların bile bile kapılarında davul çaldığını, bunun Alevi olduklarının bilinmesine rağmen  bilinçli olarak yapıldığını söyledi. Daha önce oruç tutmadıkları için hakaretlere maruz kaldıklarını anlatan Evli, yaşadıkları son olayın linç kampanyasına döndüğünü söyledi. Cumartesi gecesi davulcu bir gençle ablası arasında tartışma çıktığını ve davulcu tarafından “Bugün bir kişiyiz yarın daha çok geliriz” diye tehdit edildiklerini söyleyen Evli, çıkan tartışmadan bir gün sona yüzlerce kişinin evlerinin önüne geldiğini anlattı. Saldırganların kimliklerine ve inançlarına küfürler ettiğini anlatan Fidan Evli, bir süre sonra evlerinin taşlandığını, grubun içinden bazılarının kendilerine ateş ettiklerini söyledi.

Jandarmanın saldırganlara müdahale etmediğini, bir süre sonra evlerine gelen bir komutanın ‘Sizi buradan götürelim’ teklifinde bulunduğunu anlatan Evli, kendilerinin gitmesi halinde sıranın diğer Alevilere geleceğini bildikleri için bu teklifi kabul etmediklerini söyledi. Saldırgan gruptan kimsenin gözaltına alınmadığı bilgisini de veren Evli, yetkilileri görevlerini yapmaya çağırdı. Jandarmaya haber verilmesine rağmen bütün gece müdahale edilmediğini ifade eden Hatun Bigeç adlı Alevi yurttaş ise, önlem alınmaması durumunda olayların daha da büyüyeceğini söyledi.

EVLERİ YAKMA TEHDİDİ

Sürgü’deki olayların etkisi bugün de devam etti. Saldırıya uğrayan aileler gün boyu evlerinden çıkamadı. Saat 17.30’da telefonla görüştüğümüz Fidan Evli, saldırgan grubun, 10 ailenin beldeyi terk etmesini istediğini, aksi takdirde evlerini yakacakları tehdidinde bulunduklarını anlattı. Evlerinin önüne gelen kişilerin, beldeyi terk etmeleri için tehditlerini sürdürdüğünü de söyleyen Evli, “Jandarma bir gün önce gruba bizi buradan göndereceklerini söylemiş. Tüm yaşadıklarımıza rağmen jandarma ve polis bir şey yapmıyor. Vekilleri arıyoruz herkes sorunu çözeceğiz diyor ama kapımızdan hâlâ bağırıyorlar. 15 kişi evde sıkıştık kaldık. Evimizi terk etmeyeceğiz” diye yaşadıklarını anlattı.

Gerginlik devam ediyor.  (HABER MERKEZİ)


‘BÖYLE BİR ÇATIŞMA BEKLİYORDUK’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya Şube Başkanı Songül Canpolat:  Biz de saldırıyla ilgili beldede görüşmeler yapıyoruz. Burada vatandaşlarla görüştük. Alevi ve Sünnilerin birlikte yaşadığı Bağlarbaşı Mahallesi’nde Alevilerin evleri önünde ısrarla davul çalınmış. Vatandaşlar ‘burada çalma’ deyince davulcu, arkadaşlarını ve 500 kişiyi toplayıp mahallede yürüyüş yapmışlar. ‘Kızılbaşalara ölüm’, ‘Burası kızılbaşlara mezar olacak’,  sloganları atılmış. Jandarma olayları durduramamış ve havaya iki şarjör ateş açılmış. Bu olaylar sırasında Alevilerin evine ve evde yaşayanlara da saldırı olmuş. Bu kalabalığın içinde dışarıdan gelen kişilerin de olduğu söyleniyor. Bugün tekrar bir gerginlik olmasından şüpheniliyor. Karakol komutanı, davulcu ve saldırıyı düzenleyen gruba Alevi aileyi beldeden göndereceğine dair söz vermiş. Şu anda olay yerini jandarma çevirmiş kimseyi bırakmıyor. Ülkeyi yönetenlerin yaptıkları mezhepçi açıklamaların ardından biz böyle bir mezhep çatışması bekliyorduk. Bu durum bizleri endişelendiriyor. Şimdiye kadar yapılan katliamlar hep altyapısı hazırlanarak bir kıvılcımla başladı.


‘RAPOR HALİNE GETİRECEĞİZ’

İnsan Hakları Derneği Malatya Şube Başkanı Servet Akbudak: Yaşanan olayların ardından şu anda beldede bir sukunet olduğu belirtiliyor. Ramazanda davul çalma tartışması üzerine yaşanan bir olaydan tartışma çıkmış. Davulcu ‘ben dayak dedim’ demiş. Bunun üzerine camiden çıkan vatandaşlar Alevi ailenin oturduğu eve yürümüş. Biz kesinlikle hiçbir insanın inancından, mezhebinden dolayı baskıya uğramasını istemeyiz. İHD olarak olayı detaylı ve objektif bir biçimde inceleyerek rapor haline getireceğiz. Malatya’da geçmişte bu tür acı olaylar yaşandı, bunların tekrar yaşanmasını istemeyiz. Yaşanan bu utanç verici saldırının son olmasını istiyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Aleviler Güvenpark’ta semah döndü

SONRAKİ HABER

ABD insansız hava araçları Somali'yi vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...