04 Ekim 2017 16:04

Fransa'da OHAL 1 Kasım’da sona eriyor

Fransa'da Kasım 2015'te IŞİD saldırısının ardından OHAL uygulamasına 1 Kasım'da veda ediyor

Paylaş

Fransa Ulusal Meclisi, ülkede 2015 yılından bu yana uygulanan Olağanüstü Hal’in kaldırılması için hazırlanan ve terörle mücadelede polise daha güçlü ve kalıcı yetki veren yasayı onayladı. Genel Kurul’da yaşanan hararetli tartışmaların ardından yasa 127’ye karşı 415 oyla açık arayla kabul edildi. Senato’da da ele alınması zorunlu olan yasanın Ekim ayı ortasında kesinleşmesi ve 1 Kasım’da OHAL uygulamasının sona ermesi bekleniyor.

Marsilya’da meydana gelen terör saldırısının gölgesinde geçen Genel Kurul’daki görüşmelerde iktidar partisi Cumhuriyete Yürüyüş Hareketi LREM’e, sağ muhalefet partisi Cumhuriyetçiler (LR) ile Sosyalist Parti’den önemli sayıda milletvekili de destek verdi.

Ancak Meclis'te yapılan görüşmelerde tüm muhalefet partileri farklı nedenlerle yasaya karşı çıktı. Sol partiler, yasanın kişisel özgürlükleri sınırladığını savundu ve yargının elinden alınan bazı yetkilerin polise verilmesini eleştirdi. Radikal sol France Insoumise ve bir grup Sosyalist Parti milletvekili, "Yasanın Fransızları OHAL’den değil, hukuk devletinden çıkardığını" savundular. Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler’e mensup bir grup ve aşırı sağ Front National ise yasanın mevcut terör tehdidine karşı yetersiz olduğunu ve sertleştirilmesi gerektiğini savundu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de IŞİD militanı yakalandı

SONRAKİ HABER

Alanya’da iki polis bir kadını sokak ortasında darbetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...