04 Ekim 2017 15:26

24 kişinin öldüğü kazada bilirkişi raporu hazırlandı

İzmir’den Anneler Günü kutlaması için yola çıkan kadınları taşırken, 21’i kadın 24 kişinin yaşamını yitirdiği kazaya dair bilirkişi raporu hazırlandı.

Paylaş

İzmir'den 13 Mayıs 2017'deki Anneler Günü kutlaması için geziye çıkanları taşıyan tur midibüsünün, Muğla-Marmaris karayolunun Sakar Geçidi'nde kontrolden çıkıp, alt yola savrularak bir otomobilin üzerine düşmesi sonucu 24 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı kazanın bilirkişi raporu hazırlandı. Bilirkişi raporunda kaza yapan aracın fren sistemini değiştiren araç sahibi Bülent Çetindağ asli kusurlu bulundu.

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz'un talimatıyla, midibüsteki arızanın belirlenebilmesi için hem akademisyen, hem tamircilerden oluşan bilirkişi heyeti oluşturuldu. Hurdaya dönen midibüs üzerinde inceleme yapan bilirkişi heyeti raporunu hazırladı. Raporda aracın fren aksamındaki teknik arızadan meydana geldiği belirtildi. Raporda, ayrıca "03 FR 747 plakalı araç 03.10.2002 tarihinde trafiğe çıkmıştır. 2003 model olan araç yaklaşık, 14 yaşında 20 yolcu + sürücü koltuklu kapasitelidir. 11.10. 2013 tarihi itibariyle Bülent Çetindağ adına kayıtlı olduğu tespit edilmiştir. Olay günü aracı kullanan sürücü direksiyon hakimiyetini kaybederek önce bölünmüş yol arasındaki bariyerlere, daha sonra da yolun sol tarafındaki beton bariyerleri aşıp alt yola düşmesi sonucu ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir" denildi.

FRENLER KAZA SIRASINDA TUTMADI

Ayrıca kazadan yaralı olarak kurtulan yolcuların aracın frenlerinin boşaldığı yönündeki ifadesi doğrultusunda inceleme yapan bilirkişi ekipleri, aracın fren hidroliğinin boşalması sonucu frenlerin devre dışı kalarak frenlerin kaza sırasında tutmadığını ifade etti. Kazanın meydana gelmesini iki nedene bağlayan bilirkişi heyeti, birinci neden olarak, sağ arka tekerlekte bulunan fren teker silindiri ringinin yırtılmasıyla sağ arka tekerlekten fren hidroliğinin tamamen boşaldığını belirledi. İkinci neden olarak ise, araç sahibinin aracın orijinal fren sistemi üzerinde yaptığı değişikliği gösterdi. Raporda aracın mekanik yapısına uygun olmayan şekilde fren sisteminin değiştirildiği yazıldı.  Makine Mühendisleri Odası ve Türk Standartları Enstitüsü'nden (TSE) izin alınmadan yapılan bu işlemle aracın orijinal fren sisteminin değiştirilmesi sonucunda arka tekerlekteki hidroliğin boşalmasıyla frenlerin devre dışı kaldığı ve frenlerin tutmadığı belirtildi. 

KARAYOLUNDA KUSUR BULUNMADI

Araçtaki bu yasal olmayan değişikliği yapan Bülent Çetindağ, raporda “Asli kusurlu” olarak görüldü. Kazayı yapan şoför Armağan Sertbaş'ın ise kaza sırasında yapması gerekenleri yaptığı, aracı durdurmak için çaba gösterdiği ancak araçtaki teknik aksaklıklar nedeniyle kazada kusurunun olmadığı ifadelerine yer verildi. Kazanın meydana geldiği karayolunda kazanın oluşumuna neden olacak herhangi bir kusurun olmadığının açıklanması dikkat çekti. 

Bilirkişi tarafından hazırlanan rapor tamamlanmasının ardından soruşturmayı yürüten savcıya teslim edildi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Libya’da bombalı saldırı

SONRAKİ HABER

KESK: İşimizi geri alıncaya kadar mücadelemiz sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...