04 Ekim 2017 10:55

Edremit'te zeytin üreticisi yağış bekliyor

Balıkesir'in Edremit ilçesinde sonbaharla beklenen yağışların gelmemesi üreticiyi endişelendiriyor.

Paylaş

Balıkesir'in Edremit ilçesinde zeytin üreticisi kuraklık korkusu yaşıyor. Edremit Körfezi’nde sonbaharda beklenen yağışların gelmemesi, üreticiyi endişelendiriyor. Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker, yağışların beklenen seviyede olmaması halinde zeytinin beslenemeyeceğini ve kalitesinin düşeceğini söyledi.

Sonbahar yağışlarının önemli olduğunu vurgulayan Diker, “Edremit Körfezi bölgesi olarak yazın kurak geçen ancak ilkbahar ve sonbaharda yağış alan bir bölgeyiz. Bu da zeytinciliğimiz için çok önemli. Sonbahar yağışları maalesef bu sene yeterince düşmedi. Geçen sene de aynı sıkıntıları yaşamıştık. Ağaçlarda zeytin oranı iyiydi ama ağustos sonu ve eylül-ekim aylarında yağış alamamamız nedeniyle zeytinimizde kalite düşüklükleri yaşamıştık. Şu ana kadar bir iki bölge ufak tefek yağış dışında genel anlamda bir yağış almamız söz konusu olmadı” dedi.
Beklentilerinin ağaçlara da zarar vermeyecek verimli bir yağmur olduğunu söyleyen Diker, “Yağışlar beklenen seviyede olmazsa zeytin beslenemez ve beklenen kalitenin elde edilmesi mümkün olmaz” dedi. Diker, yağ randımanlarına olan etkisi nedeniyle üreticinin bu ay yeterli düzeyde yağış beklentisi olduğunu söyledi.

DİKER: MAHSUL 2 KAT FAZLA

Edremit Körfezi’nde normal şartlarda yeşil çizik zeytinin 15 Ekim gibi toplanmaya başladığını söyleyen Diker, bugünlerde yağış alınması durumunda yeşil çizik zeytin için hasat yapılmaya başlanabileceğine dikkati çekti. Diker, “Zeytin ve zeytinyağı rekolte çalışmaları ile ilgili Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyinin çalışmaları devam ediyor. Bu da 8-10 bin ton dolaylarında bir zeytin rekoltesi. Tabii ki bu önümüzdeki günlerdeki yağışlar rekolte için son derece önemli” dedi. (Balıkesir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Yolu olmayan Germiyan köyünde 200 rüzgar türbini var!

SONRAKİ HABER

Dursun Özbek: Disiplin cezalarını TFF ile görüşeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...