04 Ekim 2017 09:34

Berberoğlu’nun avukatları reddi hakim talebinde dulundu

Enis Berberoğlu, Erdem Gül ve Can Dündar’ın yargılandıkları davanın ilk duruşması görüldü. Dava 20 Aralık'a ertelendi.

Paylaş

Enis Berberoğlu, Erdem Gül ve Can Dündar’ın yargılandıkları davanın ilk duruşması Berberoğlu’nun avukatlarının reddi hakim talebinde bulunması üzerine 20 Aralık’a ertelendi.  

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile Cumhuriyet Gazetesi Eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama, silahlı terör örgütüne üye olma, örgüte bilerek, isteyerek yardım etme” iddiasıyla yargılandıkları davanın ilk duruşması Berberoğlu’nun avukatlarının reddi hakim talebinde bulunması üzerine 20 Aralık’a ertelendi.  

Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde basına ve izleyicilere kapalı görülen duruşmada, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçlamasıyla 112 gündür tutuklu bulunan Enis Berberoğlu ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile avukatları hazır bulundu. 

DURUŞMA 20 ARALIK’A ERTELENDİ

Davanın ilk duruşmasında CHP’li vekil Enis Berberoğlu’nun avukatları reddi hakim talebinde bulundu. Bunun üzerine mahkeme heyeti, reddi hakim talebi hususunda karar verilmesi üzere dosyanın 15. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine ve bir sonraki duruşmanın 20 Aralık’a ertelenmesine karar verdi. 

‘BERBEROĞLU SOYUT SUÇLAMALARLA YARGILANIYOR’

Duruşmanın ardından CHP Milletvekilleri ve Berberoğlu’nun avukatları adliye önünde açıklama yaptı. Berberoğlu’nun avukatlarından Murat Ergün, MİT TIR’larına ait görüntülerin Cumhuriyet gazetesinde yayınlanmadan aylar önce Aydınlık gazetesinde yayınlandığını hatırlatarak, “Anayasa Mahkemesi (AYM), Erdem Gül ve Can Dündar’ın hak ihlaline uğradığını, tahliye edilmeleri gerektiği kararını verdiğinde de Aydınlık gazetesinde yayınlanan fotoğrafları referans almıştı” dedi. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin AYM kararına rağmen Berberoğlu’yu tutukladığını söyleyen Ergün, AYM kararının tanınmadığını belirtti. Ergün, “AYM’ye kendi mahkumiyetimiz açısından gittiğimizde bunları dile getirince dilekçemizden yaklaşık 27 gün sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aydınlık gazetesi hakkında iddianame yazdı. Gazeteciler açısından hepsinin davadan beraati verilmelidir. Çünkü yaptıkları gazeteciliktir. Enis Berberoğlu ise tamamen soyut suçlamalarla yargılanıyor. Bugün mahkemede ‘zaten Aydınlık masumdur’ diyen hakimlerin az kalsın Aydınlık’ı yargıladığı bir tabloya şahit olacaktık. Ne oldu da suçsuz denilen Aydınlık suçlu oldu? Bugün duruşmada, yargılama yapılacaksa bile bu mahkemede yapılamaz çünkü mahkeme görüş bildirmiştir bu nedenle tarafsız olmadığı için dosyaya siz bakamazsınız dedik. Bunun üzerine mahkeme 15 dakika ara verdi. Talebimiz kabul edildi yazılı olarak metin oluşturup o raporla 15 Ağır Ceza Mahkemesine gönderecekler. 20 Aralık’ta ayrılıp ayrılmayacağı netleşecek” diye konuştu. 

‘BU SİYASİ BİR DAVADIR VE ÇÖKMÜŞTÜR’

Ergün’ün ardından konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ise söz konusu davanın çöktüğünü söyledi. Canpolat, “Davanın FETÖ ile ilişkisinin olmadığı AYM karırıyla çökmüştür. Yerel mahkemeler AYM kararına uymak zorundadır. Burada iki tane mağdur gözüküyor, biri Berberoğlu diğeri AYM. AYM kendi kararına sahip çıkmalı ve direnmelidir. Davada FETÖ aranıyorsa AKP önce belediye başkanlarına, damatlarına, iktidarın sağına, soluna, bakana bakacak. Cumhuriyet gazetesi ile yapılan hukuki soruşturmanın dayanağı kalmamıştır. Berberoğlu başta olmak üzere tüm vekillerin serbest bırakılması gerekiyor. Bu siyasi bir davadır ve çökmüştür” dedi. 

‘GİZLİLİK KARARI HUKUKA AYKIRIDIR’

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise kapalı görülen yargılamayı eleştirerek, “Açık yargılama adil ve dürüst yargılamanın ön koşuludur. Vekiller olarak duruşmayı izleyemedik. Davanın başından beri neden kapalı olduğu açıklanmalıdır. Gizlilik kararı hukuka aykırıdır” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan-Ruhani görüşmesi: 'Ticari iş birliği artacak'

SONRAKİ HABER

Gökçek’in oda başkanlarına açtığı dava ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...