29 Temmuz 2012 09:45

Şemdinli'de günlerdir süren 'savaş hali'

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Bağlar (Nehri) Köyü'ne bağlı Çam (Navrezan) ile Rüzgarlı (Rubunus) mezraları arasında HPG'lilerin yol kontrolü yapması ile başlayan çatışmaların 5.gününde hava hareketliliğinin durduğu bildirildi.24 Temmuz'da başlayan şiddetli çatışmalarda bölge uçaklar taraf

Şemdinli'de günlerdir süren 'savaş hali'
Paylaş
Vahap Bay / Sami Yılmaz

24 Temmuz'da başlayan şiddetli çatışmalarda bölge uçaklar tarafından bombalanırken, Güzelkaya (Begerde), Mose (Müşe), Beyteran (Beytera), Günyazı (Gelaşk) köylerine bağlı Yukarı Yiğitler (Nîrkula Serî) ve Orta Yiğitler (Nîrkula Nuveke) boşaltıldı.

Tekrar köylerine geri dönmek isteyen yurttaşlar bombardımanın halen sürmesi ve köylere giriş ve çıkışların engellenmesi nedeni ile bekleyişlerini sürdürüyor. Ayrıca bombalama sırasında şarapnel parçalarının isabet ettiği Hüseyin Turan adlı yurttaş hafif yaralanırken, Reşit Toprak'a ait 4 büyük baş hayvan da telef olmuştu. İlçede bu sabah süren çatışmalarda da 3 askerin yaşamını yitirdiği öne sürüldü.

Bölgede askeriyenin çevre karakollardan yaptığı yoğun bombardıman sonucu yüzlerce hektarlık orman yanarken, yetkililer ise sessizliğini koruyor.

Günlerdir kapalı olan Şemdinli-Derecik yolunun bugün yeniden trafiğe açıldığı belirtildi.

HALK GECE SOKAKLARA ÇIKAMIYOR

Yaşanan çatışmalar ilçeye 3 ile 21 kilometrelik uzaklıkta devam ederken, kobraların dağları taraması sonucu meydana gelen orman yangınları ilçe merkezinden de görülüyor. Yurttaşlar çarşı merkezine gerekmedikçe çıkmazken ilçede esnaf 2 gün boyunca kepenklerini açmayarak yaşananları protesto etti. İlçe merkezinde özel harekat timleri ile asker birçok noktayı tutarak kimlik kontrolü yaparken, yurttaşlar can güvenlikleri olmadığı için gece saatlerinde evlerinden çıkmadı.

KÖYLÜLER ZOR ANLAR YAŞIYOR

Günlerdir Şemdinli'ye 3 kilometre uzakta yaşanan çatışmalar hakkında DİHA'ya bilgi veren Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, bölgede yaşayan köylülerin operasyonlar nedeniyle çok zor anlar yaşadığını aktardı. Çatışma bölgesinin sarp ve zor bir alan olması, teknik olarak çok ileri düzeyde ve sayıca da yüksek bir askeri unsurla icra edilmesine rağmen hala bölgenin HPG'lilerin kontrolü altında olduğunu belirten Töre, çatışmaların son iki gününde bölgede askeriyenin karadan hiçbir şey yapamadığını hava hareketliliğiyle sınırlı kaldığı bilgisini verdi. Yapılan top atışları sonucu binlerce hektarlık ormanını kül olduğunu söyleyen Töre, "Görünen o ki maalesef devlet aklı barışı ve Kürtlerle diğer halkların eşitliğini özümseyebilmiş değil. Bu da bölgeyi ileriki günlerde daha da sıcak ve çatışmalı bir yöne çevireceğe benziyor" dedi.

ÇATIŞMALAR SÜRERSE FEDERAL KÜRDİSTAN BÖLGESİNE GEÇECEKLER

Bağlar (Nehri) Köyü sakinlerinden Letif Çiftçi ise, bombalamalardan ötürü bağ ve bahçelerinin çok zarar gördüğünü söyledi. Aynı bölgelerin defalarca bombalandığını belirten Çiftçi, "Köyün hemen aşağısında bulunan bağ bahçelerin hepsi zarar gördü. Büyük baş hayvanların yarısı kayboldu. Çobanlar can güvenlikleri olmadığı için koyunları sahipsiz bıraktı. Sahipsiz kalan hayvanlar çevreye dağılmış durumda. Mezradaki yurttaşlar bizim köye yerleşti. Köylülerin diğer kısmı da Şemdinli merkeze gitti" dedi. Çatışmalar başladığı günden bu yana çocuklarının geceleri yatamadığını aktaran Çiftçi, "Çocuklarımız gece yatarken bomba sesleriyle adeta ölüp diriliyor" dedi. Son olarak yetkililerin yaşananlar karşısında sessiz kalmasına tepki gösteren Çiftçi, çatışmaların böyle devam etmesi halinde Federal Kürdistan Bölgesi'ne geçeceklerini söyledi.

'DEVLET HALKINI BOMBALAR MI'

Çatışmalardan ötürü boşaltılan Müşe (Mose) Köyü'nde yaşayan Nevzat Çiftçi ise çatışmalardan canlarını zor kurtardıklarını söyleyerek, "Bölge sürekli bombalanıyor. Her atılan 10 toptan biri mutlaka köylere isabet ediyor. Son iki günde dakika başı bombalama yapılıyor" dedi. Top atışlarının rasgele yapıldığını sözlerine ekleyen Çiftçi, "Bu bombalama karşısında acaba 155'i arayıp köylerimiz bombalanıyor mu diyelim. Devlet halkını, yurttaşını bombalar mı?" sözleriyle tepkisini dile getirdi. Halen çatışmaların devam ettiği bölgede kayboldukları belirtilen ve 26 Temmuz günü Şemdinli 3. Dağ Taktik Komando Taburu'na cenazeleri getirildiği ileri sürülen 17 özel harekat timine ilişkin ise henüz resmi kaynaklar bir açıklama yapmış değil. (Hakkari/DİHA)


3 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ İDDİASI

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde sabah 07.00 sularında ilçeye 15 kilometre uzaklıkta bulunan Yiğitler (Nirkulan) Mezrası ile Serpati Tepesi'ne helikopterlerle özel hareket timlerinin indirildiği bildirildi. Kobra tipi helikopterler eşliğinde özel birliklerin indirildiği esnada çatışma çıktığı bölgenin havadan bombalanması üzerine HPG'lilerin doçkalarla karşılık verdiği ifade edildi. Çatışmanın devam ettiği söz konusu bölgede 3 askerin yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.

ÖNCEKİ HABER

Bahreyn’de hükümet karşıtı protestolar

SONRAKİ HABER

Milli sporcu ve öğrencisi öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...