04 Ekim 2017 07:59

Merkez Bankası: Enflasyonu gıda yükseltti

Merkez Bankası, aylık raporunda 'Kira grubunda 2008 yılından bu yana en yüksek Eylül ayı fiyat artışı gözlendi' tespitinde bulundu.

Paylaş

Cem GÜL
İstanbul

Enflasyondaki artışı, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumsuz baz etkisinin yanında işlenmiş gıda fiyatlarındaki artışa bağlayan Merkez Bankası, “Kira grubunda 2008 yılından bu yana en yüksek eylül ayı fiyat artışı gözlendi” dedi.

Merkez Bankası'nın Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda, eylül ayında tüketici fiyatları yüzde 0.65 arttığı ve yıllık enflasyonun 0.52 puan yükselerek yüzde 11.20”ye yükseldiği anımsatıldı.  Raporda, “Bu dönemde gıda yıllık enflasyonu, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumsuz baz etkisinin yanında işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış sonucunda yükseldi. Enerji fiyatları petrol ve diğer girdi fiyatlarına bağlı olarak hızlı artışını sürdürdü. Yıllık enflasyon hizmet ve temel mal gruplarında artarken, bu gelişmede giyim fiyatlarındaki ağırlık sistemi değişikliğinin de belirgin bir etkisi olmuştur. Bu doğrultuda, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi yükseldi” dendi.

Enflasyonun ana eğilimindeki yükselişin eylülde de sürdüğü vurgulanan raporda, “Bu dönemde hizmet ve temel mal grubu ana eğiliminde yükseliş izlendi.Temel mal grubu ana eğilimindeki yükselişte giyim fiyatlarındaki ağırlık yöntemi değişikliği ana belirleyici olurken, bu etki arındırıldığında da yükselişin sürdüğü görüldü” denildi.

ÖNCEKİ HABER

'Maltepe Havagazı Fabrikası planı kamu yararına aykırı'

SONRAKİ HABER

Antalya’da hayvanlara yönelik seri işkence!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...