04 Ekim 2017 05:21

'Baluken can güvenliği sebebiyle hücrede tutuluyor'

Adalet Bakanlığı HDP Milletvekili İdris Baluken'in hücrede tutulmasının nedenini ‘can güvenliği’ olarak açıkladı. 

Paylaş

HDP Milletvekili İdris Baluken'in 3 ay tek başına bir hücrede tutulmasını "güvenlik" gerekçesine bağlayan Adalet Bakanlığı, Baluken'in tecritte tutulmasının nedenini "can güvenliği" olarak açıkladı. 

Adalet Bakanlığı, HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer'in Grup Başkanvekili İdris Baluken'in tutuklanması sonrası karşı karşıya kaldığı duruma ilişkin Şubat ayında verdiği soru önergesine aylar sonra yanıt verdi. Bakanlık tarafından yasama yılının açılmasıyla birlikte Taşçıer'e ulaşan yanıtta Baluken'in cezaevinde "tecritte" tutulduğu kabul edildi. 
 
Taşçıer soru önergesinde, Baluken'in cezaevinde tek başına bir hücrede tutulmasını gündeme getirerek, dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a Baluken'in tek başına tutulmasının nedenini sormuştu.
 
Bakan Bozdağ'ın yerine Abdulhamit Gül'ün getirilmesinin ardından önergeye verilen yanıtta, Adalet Bakanlığın Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı ile yaptığı yazışmaya gelen yanıta yer verildi. 
 
Yanıtta, Baluken'in 4 Kasım 2016 ile 30 Ocak 2017 tarihleri arasında Kocaeli 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde kaldığı belirtilerek, tek kişilik bir hücrede tutulmasının nedeni şöyle açıklandı: "Kurumda kalmış olduğu süre içinde güvenlik sorununun yaşanmadığı, tecrit koşullarının barındırılması gibi bir durumun söz konusu olmadığı, güvenliğinin sağlanması amacıyla; mevzuat kapsamında üç kişilik odada tek olarak barındırıldığı, oda değişikliği talebinin Kurum İdare ve Gözlem Kurulu tarafından reddedildiği, buna istinaden tutuklunun Kocaeli İnfaz Hakimliği'ne şikayette bulunduğu, Kocaeli İnfaz Hakimliği tarafından kurum güvenliği, kişilerin mevki ve konumlarına bağlı olarak can güvenliklerinin sağlanması gerekçesiyle talebinin reddedildiği."

NE SORMUŞTU?

Taşçıer soru önergesinde Bakan Bozdağ'a şu soruları yöneltmişti:
 
"* Türkiye’nin üçüncübüyük partisinin Grup Başkanvekili olması, milletvekili olması, sabit ikametgâhının belli olması, yıllardır sorunların demokratik siyaset aracılığıyla çözümünü esas alması gerçekliklerine rağmen Sn. Baluken hakkında tutuklu yargılama kararı verilmesinin gerekçeleri nedir? Şahsınız da seçilmiş bir siyasetçi olarak demokrasi adına söz konusu hukuksuz uygulamanın ortadan kaldırılması hususunda bir çalışma yapmakta mısınız?
 
* Diyarbakır Milletvekilimiz Sn.Baluken’in tutuklu olduğu dosya Diyarbakır’da olmasına rağmen Kocaeli Kandıra Cezaevine götürülmesinin gerekçesi nedir?
 
* Sn. Baluken’in iki ayı aşkın süredir Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevinde tecritte yalnız başına tutulmasının gerekçesi nedir?
 
* Tecrit durumunun ulusal ve uluslararası sözleşmeler bağlamında işkence suçu olduğu bilinmektedir. Bakanlık olarak söz konusu işkence durumunun sonlandırılması için bir çalışmanız var mıdır?
 
* Söz konusu işkence suçuna karşı durumunun düzeltilmesi için defalarca girişimde bulunan Diyarbakır Milletvekilimiz Sn. Baluken’in talepleri neden iki ayı aşkın süredir karşılanmamıştır?
 
* Sn. Baluken’in tek kişilik odada tecritte tutulması kendisinin güvenliği ile ilgili kaygıları da beraberinde getirmektedir. Söz konusu güvenlik kaygılarını hangi yol ve yöntemlerle gidermektesiniz?" (MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Cezaevinde Kürtçe mektuba soruşturma

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 4 Ekim 2017 Çarşamba

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...